Rumānijā atradies slepens CIP cietums

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP) slepenā cietumā Bukarestē savulaik pratinājusi par darbošanos starptautiskajā teroristu tīklā "Al Qaeda" aizdomās turētos, arī 2001.gada 11.septembra teroraktu plānotāju, ceturtdien vēsta vācu mediji.

Cietums, kas ticis izmantots no 2003. līdz 2006.gadam, atradies Rumānijas galvaspilsētas ziemeļrietumu rajonā Valsts slepenās informācijas nacionālā reģistra biroja ēkas pagrabā, vēsta laikraksts "Sueddeutsche Zeitung" un telekanāls ARD. Birojā glabātā informācija bija pieejama vienīgi atbilstošas atļaujas saņēmušiem cilvēkiem.

Ieslodzīto vidū bijis arī 2003.gadā Pakistānā arestētais "Al Qaeda" kaujinieks Haleds šeihs Mohammeds, kurš izplānojis 11.septembra teroraktus, kā arī aizdomās par ASV karakuģa "USS Cole" spridzināšanu Jemenā turētais Abds al Rahims al Naširi.

Centra ēku fotogrāfijās norādījis kāds bijušais CIP operatīvais darbinieks, apliecināja mediji. Cietuma šifrētais nosaukums bijis "Spožā gaisma", norāda "Sueddeutsche Zeitung".

Kaut arī aizdomas, ka kaut kur Rumānijā bijis kāds tā dēvētais melnais objekts, kas izveidots CIP terorisma apkarošanas slepeno operāciju ietvaros, tā atrašanās vieta līdz šim nebija zināma.

Tikai dažas dienas pirms 2001.gada 11.septembra desmitās gadadienas Eiropas Padomes cilvēktiesību amatpersona mudināja Poliju, Rumāniju un Lietuvu atklāt patiesību par CIP "melnajiem objektiem", kur esot notikusi aizturēto spīdzināšana.

Rumānija līdz šim kategoriski noliegusi, ka tās teritorijā būtu atradies kāds CIP cietums. Rumānijas slepenās informācijas dienesta amatpersona arī tagad noraida pieņēmumus, ka biroja ēkā atradies cietums, apliecināja ARD.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu