Opozīcija piekrīt Sudānas lietu uzklausīt aiz slēgtām durvīm (23)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Ārlietu ministram Ģirtam Valdim Kristovskim šodien izdevies pārliecināt Saeimas deputātus par informācijas slepenību saistībā ar Sudānā nolaupīto Latvijas pilsoņu atbrīvošanas operāciju. Līdz ar to opozīcijas pārstāvji esot atsaukuši savu pieprasījumu Kristovskim sniegt parlamenta zālē precīzu ķīlnieku atbrīvošanas izklāstu, tā vietā notikušā detaļas tikšot apspriestas tikai šaurā deputātu lokā - aiz slēgtām durvīm, tā ceturtdien ziņoja LNT ziņas.

Saeimas Pieprasījumu komisijas sēdē šodien ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis („Vienotība”) joprojām neizpauda detaļas par to, vai Sudānā nolaupītie trīs Latvijas pilsoņi tikuši atbrīvoti vai tomēr no nolaupītāju nagiem izbēguši paši. Kristovska rīcībā esot vairākas versijas par notikušo, bet secinājumi esot izmeklēšanas veicēju - ANO Pārtikas programmas un Sudānas drošības iestāžu - ziņā.

Arīdzan opozīcijas "Par labu Latviju" (PLL) un "Saskaņas centra" (SC) pieprasījuma iesniedzēju pārmetumus par lielīšanos ar citu panākumiem Kristovskis saucis par nepamatotiem un apgalvojis, ka vainojama atšķirīgā izpratne par to, kas tad īsti ir glābšanas operācija.

Kristovskis atzina: „Mūsu uzdevums bija nodrošināt to, ko mēs varējām. Tātad situācijā, ja cilvēki tiek atbrīvoti, maksimāli ātri izvest viņus no valsts, tas tika izdarīts ātri, ņemot vērā arī veselu virkni apstākļu, par kuriem nedrīkstam runāt. Bija ārkārtīgi svarīgi šos cilvēkus izvest no valsts, un mēs to ātri izdarījām.”

Šobrīd kļuvis zināms, ka ārlietu ministram Saeimas zālē nebūšot jāskaidrojas par Sudānā nolaupīto Latvijas pilsoņu atbrīvošanas patiesajiem apstākļiem. Kristovskim izdevies pārliecināt deputātus par informācijas slepenību, tādēļ Ainārs Šlesers (PLL) iesniedzēju vārdā esot atsaucis sākotnējo pieprasījumu, vēstīja LNT ziņas.

Tomēr Šlesers esot uzsvēris, ka to noteikti vajadzētu izskatīt Saeimas Nacionālajai drošības komisijai, un tam piekrītot arī Kristovskis. Komisijas vadītājs Gundars Daudze jau iepriekš LNT norādījis, ka Sudānā nolaupīto Latvijas ķīlnieku atbrīvošana būs viens no Nacionālās drošības komisijas darba kārtības jautājumiem starpsesiju pārtraukumā.

Jau ziņots, ka pieprasījumu par ārlietu ministra paskaidrojumiem Sudānā nolaupīto Latvijas pilsoņu lietā bija iesnieguši desmit PLL un SC deputāti pēc tam, kad masu medijos izskanēja informācija, ka Sudānā sagūstītie Latvijas pilsoņi izbēguši paši, nevis tikuši izglābti, kā apgalvoja Ārlietu ministrija.

Saeima šodien lēma, vai opozīcijas pieprasījums atzīstams par steidzamu. Tādēļ sekoja Kristovska skaidrošanās Pieprasījumu komisijas sēdē un opozīcija izlēma atsaukt savu pieprasījumu.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu