17. maijs - Starptautiskā diena pret homofobiju, transfobiju un bifobiju

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Rīt, 17. maijā, visā pasaulē atzīmē IDAHO jeb Starptautisko dienu pret homofobiju, transfobiju un bifobiju (bifobija - iracionālas bailes vai nepatika pret biseksuāliem cilvēkiem).

Šajā dienā 1990. gadā homoseksualitāte tika izņemta no Pasaules Veselības organizācijas Starptautiskā slimību klasifikatora.

Saskaņā ar starptautiskās organizācijas ILGA-Europe pagājušajā nedēļā publicēto LGBT tiesību pārskata indeksu Rainbow Europe Latvija LGBT tiesību jomā ierindojusies pēdējā vietā. Šo vērtējumu ietekmē gan likumdošanas normas, kas aizsargā pret diskrimināciju, gan iespējas viendzimuma pāriem reģistrēt savas attiecības, gan naida noziegumus regulējošā likumdošana, gan transpersonu tiesības uz dzimuma maiņas procedūru, gan arī daudzi citi faktori. Ievērojami Latvijas situāciju pasliktināja tā sauktie tikumības grozījumi Izglītības likumā, kas potenciāli var liegt pieeju informācijai un kvalitatīvai, uz zinātni balstītai izglītībai.

Šā gada 11.maijā viendzimuma partneru tiesības reģistrēt attiecības tika atzītas arī Itālijā, kas kļuva par 28. valsti Eiropā, kas viendzimuma pāriem savā likumdošanā paredz laulības, partnerattiecību vai kopdzīves reģistrēšanu.

Eiropas Savienībā palikušas vien sešas valstis, kur viendzimuma pāriem reģistrēt savas attiecības nav iespējams, to starpā kopā ar Latviju ir tādas valstis kā Rumānija, Lietuva un Polija.

LGBT un viņu draugu apvienība Mozaīka uzskata, ka šāda situācija kaitē valsts attīstībai un kavē Latvijas pilnvērtīgu iekļaušanos demokrātisku un attīstītu Rietumu valstu dialogā, kur cilvēktiesības un katra cilvēka kā indivīda vērtība un līdztiesīga valsts aizsardzība netiek apšaubītas. Latvija turpina cīnīties ar padomju laika drūmo mantojumu, kur atšķirīgais tika nomākts un aizliegts un cilvēka dzīvībai, drošībai un brīvībai nebija vērtības, un tas ietekmē mūsu kā valsts un sabiedrības brīvības un demokrātijas izaugsmes iespējas.

Jau tradicionāli vairākas ārvalstu vēstniecības Rīgā IDAHO jeb Starptautiskajā dienā pret homofobiju, transfobiju un bifobiju pauž savu atbalstu LGBT tiesībām, izkarot pie savas vēstniecības varavīksnes karogu. Jau tradicionāli šajā akcijā piedalās ne tikai Eiropas valstu vēstniecības, bet arī ASV, kas pie savas vēstniecības jau apņēmusies otrdien no rīta pacelt varavīksnes karogu, lai atgādinātu par cilvēktiesību nozīmi visā Rietumu pasaulē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu