Modes lieta - dzīva egle podiņā (10)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flic

Arvien populārākas kļūst videi draudzīgās Ziemassvētku eglītes - podiņos augošie kociņi, kas pārstādīti turpinās rotāt mājas apkārtni. Lai eglīte būtu gana spēcīga un moža arī pavasarī, svarīgi atcerēties dažus padomus, kā pareizi to uzglabāt. Par tiem stāsta AS Latvijas valsts meži (LVM) struktūrvienības Sēklas un stādi direktora vietniece Laima Zvejniece.

Vieta istabā. Kad eglīte iegādāta un atvesta mājās, pirms novietošanas tai paredzētajā goda vietā siltā istabā dažas dienas to vajadzētu paturēt vēsākā telpā, lai kociņu neskartu krasas temperatūras maiņas. Eglīte jānovieto tālāk no radiatoriem, sildītājiem vai krāsns.

Laistīšana. Jāraugās, lai eglītes sakņu kamols neizžūtu. Jālaista pēc vajadzības. Ja istabā ir sauss gaiss, tad eglītei diezgan daudz gribēsies dzert. Podu, kurā tā aug, ieteicams ielikt kādā bļodā (tāpat kā to dara ar citiem puķu podiem) un tad liet ūdeni tikmēr, kamēr traukā zem podiņa parādās ūdens.

Rotāšana. Podiņā augošas eglītes rotāšanai nav ierobežojumu. Jāuzmanās tikai no tā, lai tās zari neaizdegtos. Atcerieties, ka tas tomēr ir dzīvs kociņš!

Pēc svētkiem. Eglīti vēlams nest laukā uzreiz pēc svētkiem, jo telpās pavadītajam laikam jābūt pēc iespējas īsākam. Ja ārā ir -30 grādu, pirms iznesat eglīti no siltās istabas, vēlams to paturēt vēsākā telpā aklimatizēšanas nolūkos. Savukārt, kad kociņš jau iznests ārā, to droši ar visu podu var likt kupenā. Ja sniega nav, būtu labi ierakt podu zemē. Tuvojoties pavasarim, kad sniegs nokusis, jārūpējas, lai eglītei nav sauss sakņu kamols - ja nepieciešams, tā jāaplaista. Eglīti vislabāk novietot ēnā, lai tā lēnām pierastu pie saules.

Pārstādīšana. Aprīļa otrajā pusē, kad zeme jau atkususi, būtu labi eglīti iespējami agrāk izstādīt zemē. Turpmākai augšanai eglēm labāk patiks mitrāka vieta. Stādīšanas vietā zeme jāuzrušina, lai mazinātu apkārtesošo nezāļu konkurenci. Izvēlētajā vietā izrok bedri egles poda augstumā, tās apakšā esošo zemi sairdina, samaisa ar ūdeni, lai rodas dubļi. Augs jāstāda tikpat dziļi, cik tas audzis podiņā. Ņemot egli ārā no podiņa, to nedrīkst izraut ar spēku. Kad eglīte ielikta bedrē, jāraugās, lai saknes ir brīvas, tās nedrīkst locīties uz augšu, taču vienlaikus jāuzmana, lai tā nav ielikta bedrē pārāk dziļi. Pirmo nedēļu pēc iestādīšanas nepieciešamības gadījumā pārstādītais kociņš jāaplaista.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu