Ints Teterovskis: Svarīgi dzīvot tā, lai slimība nepiezagtos

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Lai sirds būtu vesela, bez fiziskām aktivitātēm neiztikt, taču, lai spētu pilnvērtīgi nodarboties ar sportu, nepieciešams nostabilizēt elpošanu. Ja elpošana ir pareiza, tad enerģijas ir daudz vairāk,» pārliecinājies diriģents Ints Teterovskis, kurš var būt pateicīgs liktenim, ka dzīvē nodarbojas ar mūziku, jo diriģentus uzskata par visilgāk dzīvojošajiem cilvēkiem pasaulē.

Sports sirdij un «domāšanas atslodzei»

Tieši diriģenta profesija un ar to saistītās ikdienas fiziskās kustības palīdzējušas Intam Teterovskim nostiprināt sirdi, taču ar to vis viņam nav gana. «Hanteles necilāju, pa sporta klubiem nestaigāju, bet sports man patīk. Ja man ir brīvs brīdis, tad sportoju,» saka diriģents.

Īpaši Teterovskim patīk komandu sports, piemēram, basketbols, kuru spēlē jau kopš bērnības. «Vasarā tas ir pludmales volejbols, riteņbraukšana un peldēšana. Droši vien tas atkarīgs no vecākiem, no vides, kādā bērns aug. Ja vecāki ir kūtri un paši neiet ārā un neko negrib darīt, tad droši vien bērns izaug un uzskata, ka sports ir nevajadzīgs,» spriež Teterovskis.

Sportu Teterovskis izmanto ne tikai sirds, bet visa ķermeņa stiprināšanai, kā arī «domāšanas atslodzei». «Es nedrīkstu nedomāt, jo komandas spēlē mēs esam saistīti. Ja tu skrien uz trenažiera, vienalga esi savās domās. Tikpat labi tu vari skriet un domāt par darbu vai ko citu,» uzskata Teterovskis. «Komandu sporta veids piespiež nedomāt par ikdienu.»

Spēt rast motivāciju

«Jebkurai lietai, lai saprastu, vai tā ir tā vērtīga, vai nav, ir «jāiedod» regularitāte. Minimālais laiks būtu trīs nedēļas. Vienkārši iespringt uz trīs nedēļām, lai saprastu, ko un kā darīt vai nedarīt tālāk. Darbojoties trīs reizes nedēļā, tu jau vari attīstīt savus muskuļus un kļūt arvien labāks,» uzskata diriģents.

Viņaprāt, labākais sporta veids sirdij ir peldēšana. Turklāt, aizrauties ar peldēšanu un izmantot to savas sirds veselības nostiprināšanai iespējams teju jebkurā vecumā. Teterovskis atzīst, ka pats iemācījies peldēt tikai pēc 30 gadu vecuma.

Bet kā ar kaitīgajiem ieradumiem? Izrādās, ka diriģents nesmēķē un nelieto alkoholu, kā arī neievēro nekādas īpašas diētas: «Ēdu tikai tad, kad es gribu ēst. Cenšos neēst daudz vienā reizē. Kuņģis taču izstiepjas!»

Arī brokastis viņš neēdot, jo uzskata, ka «jāļauj arī kuņģītim pagulēt, jo tas ir pēdējais, kas aiziet gulēt. Kāpēc būtu pirmajam jāpamostas? Lai arī atpūšas!» ar smaidu saka Teterovskis.

Savukārt, ja pārāk daudz ēdiena uzņem vēlu vakarā, nākas ciest miegam: «Ja es neēdu vakarā un esmu labi pasportojis, tad vienmēr labi guļu. Labs miegs ir vērtība jebkuros apstākļos. Tas ir kā uzlādēt sevi. Mēs atjaunojamies tieši miega laikā.»

«Pastaiga lietū – vienkārši fantastiski!»

Teterovskim ļoti patīk daudz staigāt. Sevišķi aizbraucot ceļojumos: «Kaut vai lietū pastaigāt. Tāds svaigums! Vienkārši fantastiski!»

Protams, lai uzņemtu pareizo kursu un sāktu nodarboties ar sportu savas sirds veselības uzlabošanai, pēc diriģenta domām nepieciešams rast motivāciju: «Novēlu cilvēkiem vienkārši pamēģināt!»

Viņaprāt, svarīgāka ir preventīvā darbība: «Vienkārši mēģini izdarīt visu, lai slimībai nebūtu cēloņu. Nepieciešams rūpēties par savu ķermeni, ja gribi dzīvot komfortā. Lai vari darīt to, kas tev ienāk prātā, un ķermenis tam netraucētu. Pēc iespējas vairāk būt svaigā gaisā un pēc iespējas vairāk kustēties,» pārliecināts Teterovskis.

«Par EUROAPTIEKU runājot, man liekas ir baigi forši, ka aptiekas nāk pretī iedzīvotājiem, nevis kalpo kā pēdējais glābšanas riņķis. Tur darbojas profesionāļi, cilvēki ar labu izglītību. Man tā šķiet liela vērtība,» rezumē diriģents.

Projekts tapis sadarbībā ar:

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu