Aptieka – vieta, kur saņemt konsultāciju!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Aptieka vairs nav tikai vieta, kur iegādāties zāles, bet arī saņemt nopietnāku konsultāciju un veikt paškontroles mērījumus, kas saistīti ar sirds veselību un tās uzlabošanu, tāpat uz aptieku var droši nākt un aprunāties par to, kā ievērot veselīgu dzīvesveidu, uzsver EUROAPTIEKA farmaceite Zane Melberga.

Jau otro gadu sabiedrībai tiek piedāvāta SIRDS VESELĪBAS SKOLA. Šajā reizē EUROAPTIEKA īpaši uzsver insulta un infarkta riskus, ko ļoti svarīgi konstatēt jau agrīni, lai varētu plānot profilaksi. Plānveida rīcība var pasargāt no nopietnām saslimšanām nākotnē. Lai arī sirds slimības visbiežāk izpaužas cilvēkiem gados, arvien biežāk mēs redzam, ka pie ārsta pēc nopietnas palīdzības vēršas pacienti kam ir 30-40 gadu.

«Svarīgi ir zināt, ka pēkšņam infarktam vai insultam ir cēlonis. Šīs ir sekas ļoti ilgstošiem procesiem organismā, kurus ir iespējams novērst, ja cilvēki regulāri, vismaz reizi gadā veiktu savas veselības pārbaudes,» norāda farmaceite.

Neapstrīdami ir tas, ka katram cilvēkam vajadzētu zināt vairākus nozīmīgus savas sirds veselības skaitļus. Tādēļ EUROAPTIEKA šī projekta ietvaros piedāvā klientiem izmērīt asinsspiedienu, pulsu, holesterīna un cukura līmeni kapilārajās asinīs (no pirksta) un ķermeņa masas indeksu. Tieši šie skaitļi ir jāzina katram cilvēkam, kurš sasniedzis 30 gadu vecuma.

Melberga stāsta: «EIROAPTIEKAS farmaceiti ir speciāli izglītoti un prot aptiekas apmeklētājiem izskaidrot iegūtos rezultātus un tālāko rīcību katrā konkrētajā gadījumā. Katram no šiem mērījumiem ir aprakstītas normas, kuras tad arī tiek skaidrotas klientiem. Ja mēs runājam par spiedienu, tad par optimālu spiedienu visos vecumos cilvēkam tiek uzskatīts 120/80 mmHg, bet par paaugstinātu –spiediens virs 140/90 mmHg. Pulsam ir jābūt no 60-80 sitieniem minūtē miera stāvoklī. Holesterīna un cukura līmeni mēs mēram ņemot vien pāris pilienu asiņu no pirksta. Tiek izmantoti speciāli aparāti, kuri dod ļoti precīzus rezultātus. Tā kā cukura līmenis asinīs ļoti mainās atkarībā no tā vai cilvēks ir ēdis, tad mēs iesakām šo mērījumu veikt tukšā dūšā vai četras stundas pēc ēšanas. Kopējā holesterīna līmeni ēdiens tik ļoti neietekmē.

Svarīgs rādītājs ir arī ķermeņa masas indekss, kas liek aizdomāties par savu svaru un veselīgu diētu.»

Bieži vien pat sportiskam, veselīga dzīvesveida pārstāvim var notikt insults vai infarkts, jo slimība var neradīt diskomfortu. Bieži nostrādā ģimenes iedzimtība, kādi ģenētiskie faktori. Tādēļ īpaši par savu veselību ir jārūpējas cilvēkiem, kuru ģimenē ir bijuši agrīni infarkti vai insulti.

Melberga novērojusi, ka stiprā dzimuma pārstāvji parasti ir tā sabiedrības daļa, kura mazāk rūpējas par savu veselību vai apmeklē ārstu: «Sievietes parasti ir ļoti aktīvas. Ja ir kādas problēmas, tad uzreiz iet pie ārsta, veic dažādus izmeklējumus, kārtīgi dzer zāles, bet ar vīriešiem bieži vien ir ļoti lielas problēmas.»

Izmeklējumi aptiekā var nostrādāt kā papildu stimuls vīriešiem tomēr aiziet pie ārsta, ja farmaceits (kurš ir arī aprūpes speciālists) konstatējis kādas problēmas. «Tad vīrieši parasti vairāk ieklausās un sāk pievērst uzmanību veselībai,» secinājusi Melberga.

EUROAPTIEKA rīkotā projekta SIRDS VESELĪBAS SKOLA laikā iespējams uzzināt arī par nederīgo zāļu utilizāciju. «Pacientiem, kuriem ir sirds slimības, diabēts, parasti mājās glabājas zāles, kurām ir beidzies derīguma termiņš. Tad mēs atgādinām, ka zāles ir īpaši bīstamie atkritumi, kurus nedrīkst izmest kopā ar parastajiem atkritumiem un tie speciāli jānodod.»

EUROAPTIEKA jau vairākus gadus pieņem no klientiem utilizācijai zāles, kurām ir beidzies derīguma termiņš.

Tāpat Melberga atkārtoti norāda, ka aptieka vairs nav tikai vieta, kur iegādāties zāles, bet arī saņemt nopietnāku konsultāciju, veikt mērījumus un aktualizēt veselīga dzīvesveida nozīmi: «Agrāk domāja – 50 gadi, tas ir liels vecums, bet daudziem, tad tikai dzīve sākas. Domāju, ka projekts SIRDS VESELĪBAS SKOLA ir lielisks veids, kā runāt par to, ka veselība un aktivitātes ir jāsaglabā, lai pēc iespējas ilgāk varētu dzīvot, strādāt un justies labi!»

Projekts tapis sadarbībā ar:

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu