Skandālists un kauslis Deniss Rodmens (19)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Intīma draudzība ar popzvaigzni Madonnu, pilnīgā pālī noslēgtas laulības ar seksbumbu Karmenu Elektru, nemitīga skandalēšanās ar kaimiņiem un policiju par pārlieku skaļām ballītēm un regulāra viesošanās ieslodzījuma vietās aizturētās personas statusā – ar šiem varoņdarbiem vien būtu pietiekami, lai piesaistītu FHM uzmanību. Taču Denisam Rodmenam bez visa iepriekš minētā ir vēl viens trumpis – viņu droši var saukt par vienu no labākajiem sava laikmeta basketbolistiem.

Pārskatot, kas par Denisu Rodmenu sarakstīts kriminālajās hronikās un bulvāru avīzēs, atliek vien pabrīnīties – pa kuru laiku viens cilvēks to visu paspējis?! Īpaši jau, ja zinām, ka minētā cilvēka pamatnodarbošanās tomēr ir bijusi nevis skandālu rīkošana, bet basketbola spēlēšana. Neviļus uzmācas aizdomas – bet varbūt īstenībā Rodmens nemaz nav bijis tik labs groza bumbas meistars, par kādu ticis izsludināts? Varbūt viņam vienkārši ir bijis ļoti labs PR aģents? Par aģentu neko nemākam teikt, taču par vecā zēna Denisa spējām basketbola laukumā šaubīties nevajadzētu pat tiem, kam mazā gadu skaita dēļ tā arī nav gadījies redzēt nevienu maču no Rodmena ziedu laikiem. NBA statistika tomēr ir grūti piečakarējama padarīšana, un šoreiz tā runā Rodmenam par labu – viņš ir bijis ne vienkārši labs, bet sasodīti labs basketbolists! Tiesa, raksturiņš gan viņam nekad nav bijis maigs un patīkams...

Sportiskie sasniegumi

Puikas gados Rodmens bija, ko tur slēpt, nīkulis. Skolas laikā viņu tieši šī iemesla dēļ lāga negribēja ņemt amerikāņu futbola komandā (tas ir tas sporta veids, kurā spēlētāji uz pleciem liek polsterus, galvā mauc ķiveres, bet pēc tam rauj viens otru aiz apspīlētajām biksēm). Arī basketbola komandas treneris uz zēnu palūkojās ar neslēptu nicinājumu un, lai arī prom viņu gluži nedzina, tomēr laukumā jaunais censonis tika vien pa lieliem svētkiem. Var saprast arī treneri, jo tolaik Rodmens nebija i ne 180 centimetrus garš, bet no tāda auguma džekiem nekādi dižie basketbolisti neiznāk. Drīzāk jau tankisti. Vai nu Denisam par pēdējo faktu nekas nebija zināms, vai arī tankista karjera viņu vienkārši neinteresēja, taču pēc skolas beigšanas viņš iestājās darbā Dalasas lidostā par šveicaru. Un tad notika brīnums – jaunulis sāka stiepties garumā un drīz vien sasniedza 203 centimetru robežu. Par tankistiem varēja aizmirst, bet basketbolam nu bija pašā laikā!

Lai gan nekāds gudrinieks Rodmens nekad nav bijis, taču, ieraugot 203 centimetrus, koledžu basketbola komandu treneri krita ģībonī un, kad atguvās, aizgūtnēm aicināja jaunieti stāties tieši viņu pārstāvētajā mācību iestādē. Vienā no tām Deniss arī patiešām iestājās un turpmākos pāris gadus visu brīvo laiku veltīja tikai un vienīgi basketbolam. Padevās tas viņam itin labi, ja jau 1986. gadā (puisim tobrīd bija jau 25 gadi) viņu otrajā raundā nodraftēja NBA komanda Detroitas “Pistons”.

Pirmajā sezonā viņa jaunajai komandai klājās viduvēji – līdz konferences finālam tā gan tika, bet tur uzrāvās uz Bostonas “Celtics”, kas detroitiešus nolika uz lāpstiņām. Bostonā tolaik pirmo vijoli spēlēja slavenais Lerijs Bērds, kuru, starp citu, vajadzēja segt tieši Rodmenam un kam jaunais censonis pēc maču sērijas veltīja diezgan indīgus publiskus komentārus – sak, nekā īpaša jau no tā Lerija nav, un tik slavens viņš ir tikai tādēļ, ka ir vienīgais tāda līmeņa baltais spēlētājs. Bet principā neko daudz pārāks par vidusmēra melno nav...

Šā vai tā, bet vinnēja Bērda komanda, taču arī Rodmens izpelnījās pozitīvas atsauksmes. Nē, ne jau par īpatnējiem komentāriem, bet gan par savu ļoti labo spēli aizsardzībā. Nākamajā sezonā Deniss spēlēja vēl labāk, bet 1989. gadā viņa komanda izcīnīja NBA čempionu titulu. Šo panākumu Rodmens pēc tam atkārtoja vēl četras reizes: vēlreiz kopā ar “Pistons”, bet pēc tam trīsreiz ar Čikāgas “Bulls”. Arī pašam spēlētājam tika individuālās balvas: 1990. un 1991. gadā viņu atzina par līgas labāko aizsardzības spēlētāju, vairākas reizes viņš ir piedalījies līgas “All Stars” spēlē. Viņa spēle aizsardzībā vēl tagad var kalpot kā etalons, īpaši jau cīņā par atlēkušajām bumbām: šajā rādītājā Rodmena vidējos rādītājus visā NBA vēsturē pārspējis tikai viens cilvēks – leģendārais sešdesmito gadu superbasketbolists Vilts Čemberlens.

Tomēr zvaigznēm diemžēl reizēm piemīt arī šādi tādi netikumi, un Rodmena gadījumā par šādu netikumu nākas uzskatīt viņa nesavaldīgo raksturu. Gods kam gods, profesionālās karjeras laikā Deniss pa lielam turējās rāmjos un sevišķi lielas ziepes netaisīja. Kas arī likumsakarīgi – pat Betmenam nebūtu pa spēkam caurām naktīm plītēt, bet pa dienu spēlēt basketbolu pret divmetrīgiem tēvaiņiem. Jāizvēlas viena nodarbe, un Rodmens priekšroku deva basketbolam.

Pagaidām... Tomēr komandas iekšienē brieda šādi tādi kašķi, tādēļ 1993. gadā Rodmenu aizmainīja uz Sanantonio “Spurs”. Tur gan viņš ilgi neaizkavējās, jo drīz vien sāka uzvesties tik brīvi, ka pat mūsu pašu draiskulīgais Armands Šķēle uz Rodmena fona izskatītos pēc skautu posmveža. Te Denisam ienāca prātā vienkārši tāpat pamest komandu īsi pirms mačiem, kam sekoja diskvalifikācija, te atkal sastrīdējās ar treneriem un uz pāris dienām tika atstādināts no saviem tiešajiem pienākumiem. Pilnam komplektam puisim vēl ienāca prātā pavizināties ar motociklu. No tā viņš, protams, nožāvās un satraumēja plecu, tā atkal atstājot komandu bez labākā aizsarga uz 14 spēlēm. Kad “Spurs” dīvainā kārtā tomēr aizkūlās līdz “play-off” (patiesības labad gan atzīmēsim, ka tajos brīžos, kad Rodmens šajā sezonā tomēr tika līdz laukumam, tad spēlēja izcili), Deniss turpināja savdabīgās izklaides. Piemēram, reiz nosēdināts uz rezervistu soliņa, viņš spēles laikā demonstratīvi novilka sporta kurpes un apsēdās zemē. Un, kad konferences finālā “Spurs” zaudēja, Rodmens devās prom, pat neatvadījies no komandas biedriem.

Šķiet tikai loģiski, ka pēc tādiem priekšnesumiem klubs ar steigu meklēja iespēju, kā tikt no Denisa vaļā. Atrada arī – aizmainīja skandālistu uz Čikāgas “Bulls”, tā iemūrējot vēl vienu akmeni deviņdesmito gadu izcilākās komandas pamatos. Pat, ja esi galīgs nejēga basketbolā, tad 1995. gada modeļa “Bulls” slavenāko spēlētāju vārdus kaut pa ausu galam būsi dzirdējis: Maikls Džordans, Skotijs Pipens un, protams, mūsu stāsta varonis. Tieši šai komandai vēl šobaltdien pieder NBA rekords – 72 uzvaras sezonā (82 spēlēs!). Skaidrs, ka šāda komanda nevarēja neuzvarēt visā čempionātā, bet pēc tam vēl pāris reizes atkārtoja šo panākumu. 1998. gadā, kad no amata aizgāja “Bulls” galvenais treneris Fils Džeksons un profesionālajai karjerai punktu pielika Maikls Džordans, “Sapņu komanda” būtībā izjuka un labākie kadri devās katrs uz savu pusi.

Rodmens kādu brīdi tā kā domāja pamest lielo sportu, bet tad pārdomāja un noslēdza līgumu ar Losandželosas “Lakers”. Labāk jau nu gan nebūtu tā darījis, jo sekoja tradicionālie konflikti, kas beidzās ar priekšlaicīgu līguma laušanu. Vēl pāris mēnešus Deniss aizvadīja Dalasas “Mavericks” (ja precīzāk, tad 12 spēles), bet pēc tam gan no profesionālā basketbola atvadījās uz visiem laikiem un ķērās pie interesantākām lietām.

Madonna un Karmena

Piemēram, pie meitenēm. Nepārprotiet, ar meitenēm Denisam viss bija kārtībā arī pirms sportiskās karjeras beigām. Taisnību sakot, vispār nav dzirdēts, ka kādam NBA spēlētājam šajā jautājumā būtu bijušas kādas sūdzības: puiši kā ozoli, naudas kā spaļu – meitenēm, cik zināms, tādi patīk.

Patika arī Rodmens. Un ne vien parastām meitenēm, bet arī Meitenēm ar lielo burtu. Piemēram, dziedātājai Madonnai, kura uz Denisu aci bija uzlikusi deviņdesmito gadu sākumā – kaut kur pa vidu starp laulībām ar aktieri Šonu Pennu un režisoru Gaju Ričiju; kaut kur pa vidu starp albumiem “Like A Prayer” un “Ray of Light”. Romāns esot bijis visai vētrains un, iespējams, tieši tas bijis viens no iemesliem, kādēļ Denisam radās šādas tādas problēmas ar sportiskā režīma ievērošanu Sanantonio klubā. Pats Rodmens vēlāk lielījās, ka Madonna esot gribējusi no viņa bērnu, taču kaut kas tur līdz galam tomēr neesot sanācis. Žēl. Rezultāts varētu būt visai interesants. Starp citu, ar tetovējumiem, pīrsingu un matu krāsošanu basketbolists esot sācis aizrauties tieši Madonnas ietekmē – popzvaigzne bijusi tā, kas Denisam iestāstījusi, ka šādā vīzē var iegūt papildu popularitātes devu. Un jāteic, viņai bija taisnība, jo medijiem izkrāšļotais un kliedzošās lupatās saģērbtais Rodmens patika krietni labāk nekā dabiskais. Vēl aizraujošākas par attiecībām ar popdīvu bija Rodmena laulības ar modeli un aktrisi Karmenu Elektru. Sākumā par tām izbazūnēja visas pasaules masu mediji, taču pēc deviņām dienām sekoja jaunas ziņas – tādas īstas jau šīs laulības nemaz neesot bijušas, jo laimīgais jaunais pāris tik ļoti laimīgs nemaz nav un pošas šķirties. Un izšķīrās ar’. Pats Rodmens to vēlāk komentēja šādi: “Mūsu laulības bija nekas vairāk kā dzēruma plosīšanās. Neko darīt – rums! Šis dzēriens vienlaikus ir mans draugs un mans ienaidnieks. Elektra ir smuka un viltīga meitene. Viņa visu izkārtoja tā, lai es viņu apprecētu. Paldies Dievam, mani advokāti uztaisīja tīri labu laulību līgumu, tādēļ es šķiroties gandrīz neko nezaudēju...” Taču, pat ja Denisa miljoniem klāt arī neizdevās tikt, ieguvēja Karmena bija tik un tā – ja pirms skandalozajām laulībām par pupīgo modeli bija dzirdējis retais (kaut gan tobrīd viņas kontā bija filmēšanās seriālā “Baywatch”, kailfoto sesija “Playboy” un pāris mēnešus ilga draudzība ar dziedātāju Prinsu), tad pēc tam viņa kļuva par pirmā numura slavenību.

Ja runājam par Rodmenu, tad pēc šī incidenta viņš acīmredzot ruma un meiteņu kokteiļus sāka lietot uzmanīgāk. Par pāris dienu ilgām laulībām vairs nekas nav dzirdams, kaut gan eremīta dzīvesveidu Deniss noteikti nepiekopj. Pats viņš par savām mīlnieka spējām ir ļoti augstās domās: “Mani visas grib. Man ir bijis tūkstotis mīļāko! Un viņas visas var apstiprināt – Deniss Rodmens ir ģeniāls mīlnieks. Astoņdesmit gadu vecumā man noteikti būs jau divi tūkstoši mīļāko. Jo tad jau es būšu prom no sporta un tātad seksam varēšu veltīt vairāk laika...” Referendumu bijušo gultasbiedreņu vidū, lai noskaidrotu, vai Denisa lielībai ir pamats, neviens nav rīkojis, taču arī reklamāciju un sašutuma pilnu iebildumu nav.

Brīvais laiks

No sporta Rodmens nu patiešām ir aizgājis, taču savu brīvo laiku viņš velta ne tikai meitenēm vien. Vēl viņam patīk rīkot ballītes, ko gan likuma sargi parasti vairāk sliecas traktēt kā masu nekārtību organizēšanu ar huligānisma elementiem. Tādēļ bieži vien Denisa rīkotie pasākumi beidzas ar policistu ierašanos, kuri līksmo namatēvu aizvizina līdz tuvākajam policijas iecirknim.

Kaut gan – ar restotiem logiem Rodmenu sen vairs nepārsteigsi. Viņa īpašajām attiecībām ar likumu ir gara vēsture, kuras pirmsākumi meklējami vēl tālajos tīņa gados. Proti, kad Deniss savas radošās karjeras sākumā strādāja par lidostas šveicaru, tad punktu viņa darba gaitām šajā iestādījumā pielika neglīts starpgadījums – puisi pieķēra pulksteņu zādzībā no lidostas suvenīru veikala.

Cietumā viņu gluži par to neietupināja, taču darbu viņš zaudēja un, ja nebūtu basketbola, tad droši vien agri vai vēlu iesēstos tā pa īstam.

Par laimi, sīkas zādzības nu ir pagātne. Galu galā, nav jau Rodmens nekāds kleptomāns, kuram, pilnīgi legāli pelnot miljonus, prasītos veikalā fenderēt prezervatīvus vai odekolonu. Taču attiecības ar policiju tik un tā nav uzlabojušās, un te nu vainīgi viņa rīkotie milzu ļembasti, ko pats vaininieks pieticīgi dēvē par mājas ballītēm. Piemēram, uz savu 40 gadu jubileju Deniss uzaicināja ne tikai baru viesu, bet arī divas rokgrupas, kas, pēc visa spriežot, pamatīgi sakrita uz nerviem kaimiņiem. Gluži tāpat kā Rodmena plivināšanās ap māju nešķīstu troksni taisošā helikopterā – kundziņam, raugi, bija ievajadzējies lidaparātu, lai nokļūtu līdz 200 metrus attālajai pludmalei. Kad policija saņēma sūdzības par trokšņošanu no piecdesmitā (!) kaimiņa, tad nekas cits vairs neatlika, kā iejaukties un izbeigt jampadraci, izvirzot tā rīkotājam apsūdzības nesankcionēta rokkoncerta rīkošanā un sabiedriskās kārtības traucēšanā. Tas gan nebūt nebija pirmais šāda veida incidents – vietējie likuma sargi bija sarēķinājuši, ka pavisam viņiem Rodmena rīkotos pasākumus nācies apmeklēt 70 reizes, parasti gan netiekot tālāk par Rodmena advokātiem, kas dežurēja pie gaviļnieka namdurvīm.

Kā vēl bijusī basketbola zvaigzne pavada savu brīvo laiku? Brīžam tīri latviskā garā, proti, aizlejot acis un pēc tam dodoties nelielā izbraukumā ar kādu motorizētu transporta līdzekli. Teiksim, motorlaivu. Pirms dažiem gadiem policisti viņu pieķēra, smagā pālī mēģinot iesēsties savā motorlaivā – problēma gan bija vien tā, ka apreibušais Deniss nejaudāja atraisīt striķi, ar ko peldlīdzeklis bija piesiets pie mola.

Kā jau kārtīgam sportistam – miljonāram pieklājas, nav izpalikuši arī skandāli ar pretējo dzimumu. 2001. gadā viņu tiesā iesūdzēja kāda 39 gadus veca lēdija, apgalvojot, ka Rodmens viņu piedzirdījis un pēc tam izvarojis. Par laupīto godu dāma vēlējās saņemt tīri simbolisku kompensāciju – 755 000 dolāru. Tiesa gan viņas prasību noraidīja. Šis, starp citu, nav pirmais gadījums, kad basketbolistam radušās problēmas ar sievietēm – nepatikšanās viņš iekūlās arī pēc tam, kad bija mazliet iekaustījis savu tā brīža draudzeni. Pēdējais konflikts reģistrēts pavisam nesen: šopavasar Rodmens sameklēja kašķi ar kāda Losandželosas hoteļa iemītnieku, un izcēlās neliels kautiņš, ko pārtrauca policijas ierašanās. Par visiem šiem darbiņiem iekrājušās arī šādas tādas soda sankcijas: kaudzīte naudas sodu, 45 stundas piespiedu sabiedrisko darbu un triju gadu pārbaudes laiks.

Pats gan viņš uz visām šīm ķibelēm raugās diezgan filozofiski. “Visas manas izdarības nudien nav tikai mēģinājumi pievērst sev uzmanību. Tāda nu reiz ir mana vulkāniskā daba. Ja reiz es svinu dzimšanas dienu, tad uzaicinu piecas vai desmit rokgrupas, lai visa pilsēta nevarētu gulēt. Ja ar kādu strīdos, tad ķeros viņam pie rīkles. Ja braucu ar kuteri, tad man nospļauties uz ātruma ierobežojumiem. Es esmu cilvēks – eksotika. Mana devīze – uzspļaut visam. Es gribu dzīvot tā, kā gribu, un nevis tā, kā man vēlas uzspiest garlaicīgā sabiedrība. Cilvēki slimo un iekrīt depresijā tikai tādēļ, ka apspiež savas vēlmes. Pirmām kārtām – seksuālās. Kādēļ gan vajadzētu kaunēties par to, ka vēlies nodarboties ar seksu vienlaikus ar vairākām sievietēm? Vai ar vīrieti? Vai ar dzīvniekiem? Nē, nē, to es ne par sevi! Taču, ja reiz tādas ir tavas vēlmes, tātad tas ir pareizi. Jo tu esi Visuma centrs.” Ja gatavojies pirkt nekustamo īpašumu kaimiņos Rodmenam, tad liec šīs atziņas aiz auss un nesaki, ka neviens tevi nav brīdinājis.

Deniss un māksla

Pēc aiziešanas no lielā sporta Rodmens sevi veltīja mākslai. Pirmie mēģinājumi gan bija jau basketbolista karjeras laikā, kad Deniss vairākas reizes piedalījās restlinga mačos. Nu, tajos jokainajos šovos, kur triko tērpti tēvaiņi ringā lec viens otram virsū un solās ar pretiniekiem visādi izdarīties. Uzstājās Rodmens, starp citu, kopā ar šī, ja ļauts tā izteikties, sporta veida zvaigzni Halku Hoganu.

Gods kam gods, necik ilgi Deniss ar restlingu neapmpelējās, drīz vien pievēršoties kino un televīzijai. 1997. gadā viņš kopā ar Žanu Klodu van Dammi nofilmējās reti smieklīgā bojevikā ar nosaukumu “Dubultkomanda” – abi malači šajā gabalā apkaroja teroristus. Rodmens likuma sarga lomā – tas vien jau bija gana komiski, nerunājot nemaz par izcili glupo sižetu. Nav brīnums, ka par savu veikumu Deniss vienā rāvienā saņēma trīs “Zelta avenes” balvas (tās piešķir sliktākajām filmām un sliktākajiem aktieriem) – kā sliktākā jaunā zvaigzne, kā sliktākais otrā plāna aktieris, bet pa abiem ar van Dammi viņiem vēl tika arī sliktākā ekrāna pāra tituls. Debijai visai iespaidīgi, tādēļ nav brīnums, ka turpmāk Rodmenam ķinītī lielākoties tika vien epizodiskas lomas, turklāt vairumā gadījumu viņš tēloja pats sevi.

Mazliet labāk Denisam ir klājies televīzijā, kur viņš ir piedalījies pāris realitātes šovos (vienā no tiem pat vinnējis galveno balvu) un vienubrīd pat vadīja savu raidījumu MTV. Vēl viņš ir piedalījies kādā dabas draugu PETA akcijā, pozējot pliks ar lozungu “Labāk kails, nekā kažokādās ģērbts”. Pavisam novārtā nav atstāts arī basketbols, jo laiku pa laikam Rodmens piedalās kādā paraugmačā.

Piemēram, pirms trim gadiem viņš vienu spēli aizvadīja kādas Somijas komandas sastāvā – pateicoties bijušajai NBA zvaigznei, maču klātienē noskatījās 7520 skatītāji, un tas ir Somijas rekords. Pāris spēles viņš ir aizvadījis arī Anglijā un Filipīnās. Vārdu sakot, vecais dauzoņa vēl joprojām ir gana sprigans, lai ik pa brīdim iekultos kādās nepatikšanās un šokētu publiku.

Sliktie zēni jeb basketbolisti, kas ievērību izpelnījušies ne tikai laukumā vien

Vilts Čemberlens

Sešdesmito gadu superzvaigzne NBA vēsturē savu vārdu uz mūžiem ierakstījusi ar vienā spēlē gūtiem 100 punktiem – nevienam citam kas tāds nav bijis pa spēkam. Taču mūsu sarakstā Vilts iekļuvis kā izcils meitu ģēģeris – savā autobiogrāfijā viņš apgalvo, ka esot pārgulējis ar 20 000 sieviešu. Ja tā ir taisnība, tad, sākot no 15 gadu vecuma, džekam bijušas 8 gultasbiedrenes nedēļā.

Kobe Braients

Vienam no pašreizējiem NBA labākajiem spēlētājiem ziepes sanāca 2003. gadā, kad kāda 19 gadus veca Kolorado viesnīcas darbiniece sacēla traci par to, ka Kobe viņu esot izvarojis. Kamēr ritēja izmeklēšana, Braients zaudēja vairākus daudzmiljonu reklāmas līgumus – šis apstāklis iesita pamatīgu robu viņa budžetā. Tāpat kā izlīgums ar savu apsūdzētāju – cik noprotams, par to, lai viņa atsauktu prasību, basketbolistam nācās skuķim noskaitīt vairākus miljonus.

Alens Aiversons

Vēl viens mūsdienu NBA izcilnieks un dzeltenās preses hroniku pastāvīgais viesis. Par ko tikai viņam nav gadījušās domstarpības ar likuma sargiem: par marihuānas glabāšanu, braukšanu dzērumā, sievas iekaustīšanu un pat čurāšanu miskastē pie kāda Atlantiksitijas kazino parādes durvīm. Savulaik Alens iemēģinājis roku arī mūzikā un ierakstījis dziesmu repa stilā, taču tās vārdus bija spiests izmainīt pēc NBA vadības spiediena – sākotnējā versijā jaunizceptais reperis, lūk, bija vienu otru sliktu vārdu veltījis homoseksuāļiem...

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu