Metamo kauliņu spēles (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai arī mēdzam teikt, ka trūkst brīvā laika, tomēr reizēm atrodam iespēju tāpat bez nodarbes pasēdēt ģimenes vai draugu pulciņā. Un kāpēc šo brīdi neizmantot, lai kopā uzspēlētu kādu galda spēli.

Laika apstākļi šobrīd nav īsti piemēroti spēlēm brīvā dabā, tāpēc šoreiz pievērsīsimies dažādām populārām galda spēlēm.

Domājot, ar ko sākt, sapratu, ka jāķeras pie pašām saknēm. To, ka spēles nav mūsdienu cilvēku izgudrojums, vislabāk apliecina nostāsts, ka brāļi Zevs, Aīds un Poseidons, sviežot metamo kauliņu, pārdalījuši Visumu trijās daļās – debesīs, ellē un jūrā.

Tieši tā, metamo kauliņu spēles ievadīja cilvēcē spēļu laikmetu, un jāatzīst, ka ievilka arī azartspēļu slazdos. Arheoloģiskie izrakumi liecina, ka pat alu cilvēki sapratuši, kā aizpildīt brīvo laiku, kura tad, šķiet, bija vairāk. Kaut vai tāpēc, ka nebija mūsdienu laika ēdāja – televizora. Arheologi konstatējuši, ka jau pirms aptuveni 40000 gadu lietots metamajam kauliņam līdzīgs priekšmets, kas taisīts no aitas vai suņa potītes kaula. Līdzīgas vēstures liecības atrastas daudzviet pasaulē.

Metamo kauliņu spēle bija ļoti iecienīta Romas impērijā, jo tās likumdevēji noteica, ka visi bērni jāapmāca metamo kauliņu spēlē. Kauliņu spēle aprakstīta arī Bībelē, kad karavīri par Jēzus svārkiem meta kauliņus, lai noskaidrotu, kam tie pieder. Vēl atceramies Raini, kurš savulaik rakstīja: "Mesti ir kauliņi, brāžat uz priekšu, viesuļi!" Tiesa, tas gan bija par revolūcijas vēsmām, nevis kauliņu spēli, bet tomēr parāda, cik šis simbols ir pazīstams.

Šoreiz par tautā pazīstamo un veikalos nopērkamo "Yatzy". Tā ir sena, plaši pazīstama spēle ar vairākiem noteikumu variantiem un punktu skaitīšanas veidiem. Populārāko mēdz dēvēt arī par pokeru ar kauliņiem. Tas tāpēc, ka kombinācijas ir līdzīgas kā pokera spēlē.

Spēles mērķis - iegūt tik daudz skaitļu kombināciju, cik spēles protokolā, proti, 15. "Yatzy" spēlē ar pieciem klasiskajiem metamajiem kauliņiem, katrā gājienā spēlētājs var izdarīt trīs metienus, lai sasniegtu nepieciešamo kombināciju. Pirmajā metienā izmetam visus piecus kauliņus, tad skatāmies, kuri jau der kādai kombinācijai, bet pārējos metam vēlreiz. Teiksim, uzkrituši skaitļi 5-4-4-3-1. Atstājam abus četriniekus, pārējos trīs metam vēlreiz. Uzkrīt 6-2-2. Noliekam malā divniekus, bet piekto kauliņu metam trešo reizi. Ja uzkrīt 2 vai 4, saskaitām summu un ierakstām ailītē full house, ja kāds cits skaitlis, paliek kombinācija divi pāri. Ja šī aile jau aizņemta, varam rakstīt divnieku vai četrinieku ailē divu kauliņu summu. Ja gadās īpaši neveiksmīga sērija, kad nekas nesienas kopā, reizi spēlē var izmantot ailīti chanse, kurā ieraksta kauliņu summu neatkarīgi no kombinācijas. Uzvar tas, kurš rezultātā savāc augstāko punktu summu.

Spēlēt var gluži vai neierobežots spēlētāju skaits, tikai jāņem vērā, jo vairāk spēlētāju, jo ilgāk jāgaida sava kārta. Šī ir veiksmes spēle, kurā grūti plānot vairākus gājienus uz priekšu. Bet kādreiz pēc smagas darba dienas tieši šāda atslodze ir noderīga.

"Yatzy" viegli iemācīties ikvienam. Varbūt tā nav tik saistoša kā daudzas citas galda spēles, tomēr šai ir priekšrocība – to var ņemt līdzi un spēlēt jebkur, arī braucot mašīnā uz aizmugurējā sēdekļa. Jāatgādina, ka šoferim nevajadzētu mēģināt iesaistīties spēlē. Vajag vien pavisam nelielu vietu, kur izmest kauliņus. Ja līdz šim nekādas spēles nav spēlētas, "Yatzy" varētu būt tā, ar ko sākt. Iepazīšanās nolūkos to var uzspēlēt arī datorā, jāatrod vien īstā mājas lapa un, ja iepatīkas, var nopirkt mājas vajadzībām.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu