Rudzītis: es jūtu piesardzīgu gandarījumu!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Nenoliedzami, psihoterapeita Viestura Rudzīša publiski paustais viedoklis par attiecību veidošanu ģimenē, kas tiek balstīta uz vardarbīgām metodēm, radīja ļoti plašas sabiedrības diskusijas. Viss noveda pie tā, ka Latvijas Psihoterapeitu biedrība (LPB) izslēgusi Viesturu Rudzīti no biedrības un anulējusi viņam LPB izsniegto psihoterapeita sertifikātu. Ko par šo visu saka pats Rudzītis? Viņš šo visu nodēvē par spontānu soli, bet nenoliedz, ka izjūt gandarījumu par šādu sabiedrības reakciju...

Vai ir izgudrots kas labāks par vardarbību? (http://www.viestursrudzitis.lv/)

«Nekad jau nevar paredzēt visu, kas varētu notikt. Bet, ka manas prognozes un gaidas varētu Tāāā atšķirties no sagaidītā, tas ar mani tik bieži nenotiek. Es runāju par reakcijām sociālajos tīklos un citos medijos uz savu iepriekšējo bloga ierakstu «Vai ir izdomāts kas labāks par vardarbību?». Tomēr ir arī draisks vilinājums tagad sameloties un stāstīt – es visu biju sīki un smalki izplānojis kā sociālu eksperimentu un mākslas darbu! Un kā pētnieks esmu apmierināts ar iegūtajiem rezultātiem! Nemelošu par izplānošanu un šoreiz centīšos būt, cik iespējams, neprovokatīvs. Viss iznāca spontāni, apzināti es nebiju gribējis panākt redzamu to, kas sabiedrības reakcijās parādījās. Tagad saprotu, ka

kaut kur neapzināti es biju ne tikai jutis, ar kādiem spēkiem rotaļājos,

bet tomēr arī vēlējies tos dabūt gaismā un savu pētījumu fokusā. Tādēļ nevaru nesajust piesardzīgu gandarījumu par tik krāšņu Nelaimīgās Dievietes iznākšanu uz skatuves,» situāciju savā blogā apraksta Viesturs Rudzītis.

Intervijā «Privātajai Dzīvei» (PDz) uz jautājumu, kāds bija viņa motīvs šo bloga ierakstu publicēt, psihoterapeits atbild: «Pedagoģisks. No skolas laikiem mēs neatceramies tos gludos un remdenos skolotājus. Atceramies dīvainos, smieklīgos un agresīvos. Tos, kam piemitusi kāda «odziņa».

Ja mēģini būt perfekts, tu kļūsti garlaicīgs. Komunikācijā neko nepanāksi,

tevi nedzirdēs!»

Turpinot meklēt nevardarbīgus risinājumus (http://www.viestursrudzitis.lv/)

Rudzītis sabiedrības reakciju vērtē kā ārprātu!

«Tas, kas notika pēc iepriekšējā ieraksta publicēšanas sociālajos tīklos, bija ārprāts, līdzīgi kā spilgti tā uzplaiksnījumi visa šā gada garumā. Vismaz 90% no reakcijām – nevis racionālas, bet emocionālas. Turklāt starp emocijām dominēja tieši agresīvie toņi – policija, tiesībsargs, sankcijas! Arī daudz asiņaināki – piekaut, iedzīt naglu pierē… Un ārkārtīgi daudz virtuālajā telpā izkliegtu fantāziju, kas nemanāmi, anonīmi un kolektīvi pārvēršas par meliem.

Viens spilgts piemērs – virsraksti portālos ar Rudzīti kā «sievu sitēju»,»

skandalozo virsrakstu citē Viesturs Rudzītis.

Psihoterapeits arī nav apmierināts ar mediju necieņu pret viņa bloga ierakstu kopumā, jo bieži skandalozie izteikumi tikuši izvilkti no konteksta, neatsaucoties uz darbu kopumā.

Psihoterapeita komentārs: Viesturs Rudzītis ir pārkāpis sarkano līniju

«Tur ļoti bieži netika uzrādīti linki uz manu tekstu, tikai izrāvumi no konteksta, strīdīgi apgalvojumi un meli,» savā blogā uzsver Rudzītis. «Ceru, protams, ka

cilvēkus patiešām interesē jautājuma dziļums un tā praktiskie, uz ģimenes un sabiedrības funkcionēšanu vērstie aspekti,

nevis tikai piedalīšanās tādā kolektīvā bezpreģelā.»

Tāpat Rudzītis secina, ka mūsu sabiedrībā ļoti daudzi cilvēki nelasa tālāk par virsrakstu. «Mūsdienu cilvēki nelasa tālāk par virsrakstu. Man pašam nešķita, ka šis raksts būtu ārkārtīgi sarežģīts. Lai gan pieļauju, ka dažiem cilvēkiem arī bija intelektuālas grūtības to izlasīt,» intervijā «Privātajai Dzīvei» uzsver Rudzītis.

Kādas ir tavas pārdomas vai pieredze par šo visu, raksti: woman@tvnet.lv

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu