Skip to footer
Iesūti ziņu!

Mājas kaltējumi

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kā ziemai sažāvēt dilles, pētersīļus, mežrozītes, vilkābeļu un pīlādžu ogas, ābolus, rutkus un sēnes? Vai Latvijā var iegādāties kaltējamās krāsniņas vai žāvējamos skapjus? Vai kāds ieved no Krievijas krāsniņas Feruza-Vostok un cik tās maksā?

Kur žāvēt?

Kaltējot no augļiem, ogām, saknēm, garšaugiem iztvaiko ūdens un paliek tikai uzturvielas. Jo ātrāk un zemākā temperatūrā to izdara, jo augu uzturvērtība ir lielāka.

Vislabākos kaltējumus iegūst vakuuma kamerās. Tur stundas laikā +42…+49 °C temperatūrā bietēs un burkānos no 90 % mitruma paliek tikai 12 %, 8 % vai 6 %. Šādas kaltes Latvijā nopērkamas profesionālai lietošanai un maksā dārgi.

Kaltēšanai mājas apstākļos tiešām laba ir Krievijā ražota kalte, par ko pārliecinājusies arī saimniece Sarma Žarčinska Ulbrokā.

– Pirms pieciem gadiem Pēterburgā nopirku nelielu kaltējamo skapi "Feruza – Vostok". Mūsu ģimenē tas tiešām ir liels dārgums. Kaltēšana notiek +35…+45 °C temperatūrā, tāpēc garšaugos, ogās, augļos un dārzeņos saglabājas visas uzturvielas, tie ir garšīgi un aromātiski, – stāsta saimniece. – Garšvielas un tējas izkalst 15 – 30 minūtēs, ābolu šķēlītes 3 – 4 stundās, bet dārzeņi – aptuveni pēc 6 stundām.

Diemžēl, apzvanot veikalus un vairumbāzes, neizdevās atrast firmu, kas izplata šo vai citas mājas apstākļiem domātas kaltes. Taču šim nolūkam var izmantot elektrisko cepeškrāsni, kuru kaltēšanas laikā noregulē uz +35…+49 °C. Veikalā "Elektrons 92" (Rīgā, Tērbatas ielā 6/8) šādu cepeškrāsni var nopirkt par 39 latiem. Tās platums ir 60 cm, bet dziļums – 40 cm. Krāsnī ir restītes un divas pannas.

Ko un kā darīt?

- Kaltēšanai augus, ogas un augļus ievāc pilngatavībā. To dara sausā laikā, kad tajos mazāk mitruma.

- Garšaugus un tējas liek uz restītēm ar visiem kātiem +35 °C temperatūrā, vairākkārt apgrozot.

- Ogas, augļus, dārzeņus, sēnes pirms žāvēšanas noskalo, nosusina, nomizo un sagriež plānās šķēlītēs. Saknes var sarīvēt uz rupjās dārzeņu rīves.

- Uz īsu brīdi iemērcot verdošā, tad aukstā ūdenī, ogās, augļos un dārzeņos tiek pārtraukts fermentācijas process, tāpēc tie ātrāk izžūst, labāk saglabājot uzturvērtību, krāsu, aromātu un garšu.

- Šķēlītes citu no citas liek atstatu uz plāts vai sieta un apvītina. Tad ievieto krāsnī.

- Sākumā krāsns durtiņas tur nedaudz pavērtas, lai iztvaiko mitrums.

- Kaltēšanas laikā ogu, augļu un dārzeņu šķēlītes palaikam apmaisa, lai tās žūst ātrāk un vienmērīgāk.

- Garšaugi un ārstniecības augi ir sausi, ja, saberžot starp pirkstiem, tie viegli sabirst pulverī. Augļu, ogu un dārzeņu šķēlītes var pārbaudīt, nelielu kaudzīti diennakti atstājot uz virtuves galda. Ja virs tās lido kaut viena mazā mušiņa, tie vēl jākaltē.

Ko vēl vērts kaltēt

- Bioloģiski audzētu ābolu un citu augļu miziņas, jo tajās ir daudz uzturvielu. Izmanto tējām.

- Ogu izspaidas. Tās plānā slānī liek uz cepampapīra un izkaltē. Pēc tam salauž gabaliņos un uzglabā traukos ar noslēdzamu vāku. Pirms lietošanas kafijas dzirnaviņās samaļ pulverī.

Aveņu pulveri lieto kā dabisko aspirīnu, upeņu pievieno dzērieniem un pārkaisa desertiem, smiltsērkšķu izmanto par pamatu mājās gatavotām garšvielām, kam pievieno gan pašu audzētus un kaltētus garšaugus, gan maltus melnos piparus, čili, ingveru.

- Pārpalikumus, kas rodas pēc sīrupu gatavošanas, izkaltē un izmanto tējām un ķīseļiem.

- Topinambūru, cigoriņu saknes, ozolzīles un cukurbietes var kaltēt kafijai. Saknes sagriež 1 x 1 cm kubiņos un katru veidu kaltē atsevišķi. Pēc tam čuguna pannā, nepārtraukti maisot, apgrauzdē un samaļ kafijas dzirnaviņās. Uzglabā noslēgtā traukā.

Topinambūra un cigoriņu kafiju kā zāles var lietot diabēta slimnieki. Ozolzīles, pievienotas dabiskajai kafijai, dod kakao garšu un darbojas arī kā līdzeklis pret caureju, bet cukurbiešu kafijai pat cukura nevajag.

Konsultēja Dobeles DSIS eksperimentālā ceha vadītāja Dalija Segliņa un SIA "Herbe" direktore Antra Ilziņa.

Komentāri
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu