Latvija iesniedz Krievijai notu par situāciju uz robežas (114)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ārlietu ministrija

Šodien Latvijas Ārlietu ministrijā (ĀM) bija ieradies Krievijas vēstniecības Latvijā padomnieks ekonomikas jautājumos Jevgēņijs Tihonovs, kuram nodota mūsu valsts nota par izveidojušos situāciju uz Latvijas un Krievijas robežas.

Notā izteikts aicinājums nekavējoties atcelt šodien sākto pastiprināto autopārvadātāju kontroli uz Latvijas un Krievijas robežas, informēja ĀM preses sekretārs Rets Plēsums.

Atsaucoties uz Krievijas puses paustajām bažām par Latvijas autopārvadātāju muitas noteikumu pārkāpumiem, kuru rezultātā nav veiktas piegādes Krievijas teritorijā, un to pieaugošo raksturu, Latvijas atbildīgās institūcijas laikus ir veikušas nepieciešamos pasākumus, anulējot darbības licences konkrētām autopārvadājumu kompānijām un pastiprinot Latvijas autopārvadātāju kontroli. Par šiem pasākumiem Krievijas puse tika laikus informēta, norāda ĀM.

ĀM uzsver, ka no kopējā Latvijas autopārvadātājiem izsniegto TIR karnešu skaita nepiegādāto kravu īpatsvars ir tikai 0,018%, turklāt saskaņā ar starptautisko garantiju sistēmu Latvijas autopārvadātāju neveiktie nodokļu maksājumi par ievestajām kravām tiek kompensēti Krievijas budžetam.

ĀM uzskata, ka Krievijas puses rīcība, pastiprinot Latvijas autopārvadātāju kontroli uz robežas, nav uzskatāma par adekvātu un nevar tikt pamatota ar iespējamiem zaudējumiem Krievijas Federācijas budžetā.

Papildus Latvijas puse jautājumu plāno aktualizēt piektdien, 18.decembrī, plānotajā Latvijas un Krievijas starpvaldību komisijas Transporta jautājumu darba grupā.

Par izveidojušos situāciju uz Eiropas Savienības un Krievijas robežas, kas negatīvi ietekmē arī citu valstu autopārvadātājus, tiks informēta arī Eiropas Komisija, sola ĀM.

Savukārt Krievijas Federālais muitas dienests šodien paziņojumā masu medijiem vēsta, ka ir ieinteresēts konflikta noregulēšanā. Paziņojumā teikts, ka pastiprinātā kravu pārvadātāju kontrole sākta tādēļ, ka Latvijas autopārvadātāji lielā skaitā pieļāvuši pārvadājumu noteikumu pārkāpumus.

Krievijas Federālā muitas dienesta rīcībā ir informācija, ka Latvijas Autopārvadātāju asociācija "Latvijas auto" sadarbībā ar kompetentajām Latvijas iestādēm ir gatava spert soļus, lai nepieļautu Krievijas muitas likumu un starptautisko muitas TIR konvencijas par kravu pārvadājumiem pārkāpšanu.

Krievijas puses paziņojumā norādīts, ka Latvijas Autopārvadātāju asociācijas "Latvijas auto" prezidents Valdis Trēziņš informējis, ka ir izstrādāts mehānisms, kurš atbilst Krievijas muitas institūciju prasībām. Krievijas Federālais muitas dienests kopumā ir apmierināts ar šādu Latvijas puses piedāvājumu un pauž gatavību to apspriest Latvijas un Krievijas starpvaldību komisijas Transporta jautājumu darba grupas sanāksmē šonedēļ.

"Patlaban ir svarīgi saprast, kāds tieši mehānisms, kas apmierinātu pretenzijas, tiek piedāvāts no Latvijas puses, lai to varētu novērtēt un izstrādāt abpusēji pieņemamu pozīciju attiecībā uz problēmas noregulēšanu," teikts Krievijas Federālā muitas dienesta paziņojumā.

Tāpat Krievijas Federālais muitas dienests norāda, ka patlaban nav skaidrības par konkrētiem soļiem, ko Latvijas puse plāno veikt, lai novērstu šādu situāciju atkārtošanos nākotnē.

Jau ziņots, ka Grebņevas robežkontroles punktā ir pilnībā apstājusies no Latvijas izbraucošo kravas automašīnu caurlaidība.

Kā iepriekš informēja Valsts robežsardzes (VRS) preses pārstāve Kristīne Pētersone, tas saistīts ar pastiprināto kontroli no Latvijas izbraucošajiem kravu pārvadātājiem. Šo kontroli kopš vakardienas veic Krievijas Federālais muitas dienests.

Līdz ar to VRS Ludzas pārvaldes Grebņevas robežkontroles punktā no Latvijas izbraucošo kravas automašīnu caurlaidība ir pilnīgi apstājusies un tuvākajā laikā apstāsies arī Ludzas pārvaldes Terehovas robežkontroles punktā, pastāstīja Pētersone.

Kā ziņots, kopš šā rīta uz Latvijas-Krievijas robežas Terehovas un Grebņevas muitas kontroles punktos strauji palielinājušās kravas automašīnu rindas.

Grebņevas robežkontroles punktā iepriekš informēja, ka kopš rīta rindā stāvošo kravas automašīnu skaits pieaudzis par aptuveni simts vienībām, robežšķērsošanu gaida vismaz 310 smagās transporta vienības.

Par iemeslu rindas pieaugumam kļuvusi pastiprinātā muitas kontroles procedūra Krievijas pusē. Pastiprinātas muitas kontroles ieviešanas iemesli pagaidām neesot zināmi.

Līdzīga situācija ir arī Terehovas robežkontroles punktā, kur robežas šķērsošanu gaida jau vairāk nekā pustūkstotis smago automašīnu. Sakarā ar divkārtīgu līdz trīskārtīgu robežšķērsošanas ātruma samazināšanos kopš rīta spēkratu rinda šeit pieaugusi par vairāk nekā simts automašīnām.

Lai arī pierobežā pagaidām ir mierīgi un autovadītāji cer, ka minēto situāciju izdosies atrisināt, netiek izslēgts, ka, šādai situācijai saglabājoties, ar laiku automašīnu vadītāji varētu ķerties arī pie protesta akciju rīkošanas.

Jau ziņots, ka Krievijas Federālais muitas dienests sācis papildu pārbaužu veikšanu, lai kontrolētu Latvijas autopārvadātājus, kā dēļ tiek kavēta Latvijas un Krievijas robežas šķērsošana Terehovas un Grebņevas robežkontroles punktos, biznesa portālam "Nozare.lv" apstiprināja Latvijas Autopārvadātāju asociācijas "Latvijas auto" prezidents Trēziņš.

Komentāri (114)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu