Lietas, ko mēs joprojām nezinām par smiltsērkšķi (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Smiltsērkšķis jau izsenis ir pazīstams kā absolūti unikāls dabas produkts. Taču nez kāpēc mēs par to zinām pārāk maz.

Izmantojot arī Latvijā audzētus smiltsērkšķus, uzņēmums BIO2YOU radījis jaunu smiltsērkšķu produktu līniju, kas rūpēsies, lai arvien vairāk cilvēku uzzinātu un novērtētu smiltsērkšķa vērtīgās īpašības, kā arī ar to fenomenālo ietekmi uz mūsu skaistumu un veselību.

Smiltsērkšķis – viens no spēcīgākajiem zināmajiem antioksidantiem.

Novecošana un ar to saistītās slimības, piemēram, sirds slimības un vēzis, ir saistītas ar oksidāciju, ko izraisa pārmērīgs reaktīvo molekulu daudzums. Antioksidanti ir vielas, kas mazina oksidēšanos. Vesels cilvēks ir apveltīts ar spēcīgu oksidatīvo sistēmu – pats organisms ir ieprogrammēts neitralizēt un noārdīt kaitīgās vielas. Tomēr tā vājinās novecojot. To provocē arī pastiprināts un ilgstošs stress, kaitīgi ieradumi, stimulējošu vielu lietošana, pārmērīga sauļošanās, vides piesārņojums, slimošana, ilgstoši iekaisumi, traumas, operācijas, badošanās, nekvalitatīva pārtika utt. Brīvo radikāļu kaitīgā iedarbība skar ļoti daudzus orgānus, bet visātrāk – sirds un asinsvadu sistēmu. Tas izraisa holesterīna uzkrāšanos, asinsvadu elasticitātes pazemināšanos, hipertensiju, išēmiju, un sekas var būt infarkts. Kā nākamie cieš āda, acis, imūnsistēma un saistaudi. Antioksidanti ir visspēcīgākie pretspēlētāji šūnu graujošajiem brīvajiem radikāļiem, bet smiltsērkšķis ir viens no visspēcīgākajiem zināmajiem antioksidantiem, jo tajā ir pārpārēm dabisko antioksidantu – C, E, A vitamīnu, beta-karotīna, selēna, polifenolu – flavonoīdu u. c.!

Ko par smiltsērkšķi saka ārsti?

Lolita Neimane, diētas ārste: Smiltsērkšķu ogas ir īpaši unikāls dabas produkts, kurā apvienota virkne ārkārtīgi vērtīgu bioloģisku savienojumu – vitamīnu, aminoskābju, organisko skābju, dabisko antioksidantu un izcilu taukskābju. Tā, piemēram, 100 grami šo ogu sulas satur 1,5 dienu devas C vitamīna, bet E vitamīna ir tik daudz, cik nepieciešams 3 dienām. Karotinoīdu smiltsērkšķos ir gandrīz 4 reizes vairāk nekā visiem labi zināmajā dabisko antioksidantu avotā – burkānā. Smiltsērkšķi ir vislabākie augļi cilvēku imunitātes stiprināšanai, tāpēc tiem ir tik plašs lietojums. Tos iesaka lietot gan audzēju, gan pretiekaisumu profilaksei.

Ģimenes ārste, dermatoloģe Kristīne Azarjana: Gan iekšķīgi, gan ārīgi lietoti smiltsērkšķa produkti veicina ādas un gļotādas šūnu reģenerāciju. Smiltsērkšķis palīdz hronisku plaušu, aknu, kuņģa-zarnu trakta slimību, aterosklerozes gadījumā. To iesaka onkoloģiskiem pacientiem. Tas ir spēcīgs antioksidants un enerģijas avots.

Krievu zinātnieks Aleksandrs Eidelnants pētījumos „Smiltsērkšķi medicīnā, kosmētikā, kulinārijā” (1998) un „Smiltsērkšķi un veselība” (2006) iesaka smiltsērkšķus lietot sirds un asinsvadu, elpošanas orgānu, auss, kakla, deguna, zobu, smaganu, acu, kuņģa, zarnu, aizkuņģa dziedzera, aknu, nieru, dzimumorgānu, locītavu, ādas, endokrīno dziedzeru slimību un darbības traucējumu gadījumā.

Andris Ansis Špats, Dr. sc. ing., apkopojis Aleksandra Eidelnanta atziņas, secina, ka smiltsērkšķos ir daudz vitamīnu, piemēram, 8 dažādu veidu karotinoīdi, ieskaitot beta-karotīnu. Beta-karotīns pārveidojas par A vitamīnu, bet A vitamīns veicina normālu vielmaiņu, šūnu augšanu un attīstību, paaugstinot gļotādu izturību un neuzņēmību pret infekcijām, samazina minerālvielu izgulsnēšanos svarīgu orgānu asinsvados – aknās, smadzenēs un muskuļu asinsvados.

BIO2YOU radījis unikālu smiltsērkšķu produktu līniju, kurā ietilpst: * 100% smiltsērkšķu sula, kam nedaudz pievienota ābolu sula garšas uzlabošanai. *Ja tomēr kādam sula vēl aizvien šķiet par stipru, var lietot 100% dabīgas kapsulas ar smiltsērkšķu eļļu vai samaltu smiltsērkšķi. *100% dabīgais smiltsērkšķu krēms ir dabīgu antioksidantu un vitamīnu kopums.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu