Ceturtdien: Kas pusaudžus provocē vardarbībai? (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Triju meitu tēvs Aivars spēj attaisnot Ventspils puisi, kas sadūra savus klasesbiedrus! Kinokritiķe Dita Rietuma stingri uzrauga pašas dēla kinorepertuāru, arī datorspēles bērnam liegtas! Divu dēlu māte Maija uzskata, ka vide skolās ne ar ko neatšķiras no ieslodzījuma vietām.

40 gadu veco Aivaru ļoti uztrauc pusaudžu vidū valdošā agresija un vardarbība. Viņš pats ļoti baidās no situācijas, ka, aizstāvot no varmākām savas meitas, pats var tikt izprovocēts uz agresiju vai pat noziegumu...

Aivars spēj attaisnot Ventspils puisi, kurš sadūra savus klasesbiedrus! Viņaprāt, puisis tikai protestēja pret sabiedrību, un sasāpējušās sirds dēļ viņam neesot bijušas citas iespējas! Taču no otras puses – šis jaunietis zemapziņā domājis, ka par to nekāds sods nepienākšoties, jo mūsdienās „nekas vairāk par smadzeņu kompostrēšanu nedraud”!

Aivars uzskata, ka, protams, vardarbību pusaudžu vidū ietekmē arī pieejamais kino, taču tas neesot galvenais cēlonis - galvenais cēlonis jāmeklē mīlestības trūkumā ģimenē.

Kinokritiķe Dita Rietuma apgalvo, ka vairums vecāku saviem bērniem neveltī vajadzīgo laiku, tāpēc bērni „sevi atrod” virtuālajā pasaulē. Daudz vienkāršāk esot ieslēgt bērnam multeņu kanālu vai piesēdināt pie datora, nekā lasīt priekšā pozitīva satura grāmatas.

Runājot par nežēlīgo amerikāņu kino, Dita teic, ka šī visatļautība ir sekas daudzajiem aizliegumiem un cenzūrai Amerikā piecdesmito gadu vidū. Viņa atklāj, ka amerikāņu kinoindustrijas mērķis nav izaudzināt harmonisku un humānu cilvēku, turklāt vairums projektu tiekot pielāgoti vidusmēra gaumei, bet gaume ir tieši tāda, kāda tā ir... Tieši asiņainās filmas ienesot vislielāko naudu filmu ražotāju kasēs.

Latvijas Radio darbiniece Diāna Bērza atklāj, ka attiecībā uz šausmīgajām filmām „nostājusies tīģera pozā”. Viņa secina, ka labas, vērtīgas un emocionālas filmas Latvijas TV kanālos var vērot tikai pēc pusnakts, bet tad taču visiem bērniem būtu jāguļ! Diāna šajā ačgārnajā sistēmā vaino pieaugušos – filmu iepircējus.

Skoliņas psiholoģe Anna Šteina problēmu skata kopumā. Viņa ir šokēta, ka no 30 kādas ceturtās klases audzēkņiem pilnā ģimenē (ar abiem vecākiem) dzīvo tikai 9 (!) bērni!

Anna uzskata, ka slieksme uz vardarbību ir ģenētiski pārmantota.

Divu pusaudžu mamma Maija stāsta, kā viņas puika piekauts un aplaupīts gaišā dienas laikā! Apkārt esot bijuši tantes un onkuļi, bet neviens nenācis palīgā. Tieši nepalīdzēšanu Maijas dēls pārdzīvo visvairāk, jo pierasts taču, ka briesmu brīdī pieaugušais aizstāv, palīdz un novērš briesmas. Šā iemesla dēļ Maija saviem bērniem nemāca būt mīļiem un maigiem, bet gan cienīt sevi un neļaut nodarīt pāri.

Tiekamies Dāvida bēniņos pl. 22.00 TV5!

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu