Neilgi pēc Vaškeviča automašīnas spridzināšanas notikuma vietā bijis SAB darbinieks (71)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kad pērnā gada maijā Rīgā pie Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes ēkas tika uzspridzināta pārvaldes vadītāja Vladimira Vaškeviča automašīna, netālu no ievainotā Vaškeviča atradies Satversmes aizsardzības biroja (SAB) darbinieks Aigars Sparāns, šodien raksta "Neatkarīgā".

Līdz šim oficiālās iestādes, aizbildinoties ar slepenību, nav devušas pamatotu skaidrojumu, ko biroja pārstāvis īsti darījis nozieguma vietā.

"Tūlīt pēc sprādziena es redzēju, ka ievainotais Vaškevičs saviem spēkiem pārvietojas tālāk no uzbrukuma vietas un apsēžas zālē. Pieskrējis klāt, konstatēju, ka viņš ir dzīvs. Piecēlies kājās, apmēram 10 metrus no notikuma vietas ievēroju vīrieti, kurš nāca Vaškeviča virzienā. Mirklī, kad uzsaucu, lai zvana ātrajai palīdzībai, konstatēju, ka šo cilvēku pazīstu - tas bija kādreizējais policists, tagadējais SAB darbinieks Aigars Sparāns," "Neatkarīgajai" stāstīja notikušā aculiecinieks, Vaškeviča kolēģis, kurš lūdza viņa vārdu neminēt.

Drīz pēc tam notikuma vietā ieradās daudzi cilvēki, un liecinieks nav manījis, kad un kādā virzienā laukumu atstāja Sparāns. "Katrā ziņā šaubos, ka šis cilvēks varēja ierasties, reaģējot uz informāciju par notikušo, - laiks pēc sprādziena bija pārāk īss, viņš, visticamāk, atradās tiešā nozieguma vietas tuvumā arī sprādziena brīdī," ir pārliecināts aculiecinieks.

Viņš informāciju par notikuma vietā redzēto sniedzis arī Valsts policijas izmeklēšanas darbiniekiem.

Vaškevičs ir apņēmies noskaidrot, kāda īsti ir bijusi SAB aģenta loma notikušajā.

"Manuprāt, ir skaidrs, ka Sparāns veica novērošanu. Jautājums ir tikai - ko viņš vēroja? Ja tas notika tiešā saistībā ar uzbrukumu, tad, nešaubos - viņam agri vai vēlu būs jāatbild par savu saistību ar lietu, neatkarīgi no viņa statusa. Ja viņš tur atradās, veicot citus profesionālos pienākumus, tad rodas jautājums - vai viņa kvalifikācija un sagatavotības līmenis neļāva notikušo novērst? Īsts profesionālis ļoti labi spēj identificēt sprādziena sagatavošanas procesu. Arī uz šo jautājumu valsts man ir atbildi parādā, jo uzskatu, ka šī lieta nevar būt saistīta ar tik lielu slepenības pakāpi, lai pretējos svaru kausos liktu manu dzīvību un veselību," "Neatkarīgajai" sacīja Vaškevičs.

Par Sparāna iespējamo saistību ar lietu Vaškevičs ir informējis arī ģenerālprokuroru Jāni Maizīti atsevišķā blakus sūdzībā.

SAB preses sekretāre "Neatkarīgajai" nosūtītajā atbildē uzsver, ka SAB konkrēto krimināllietu neizmeklē, tāpēc nav tiesīgs sniegt nekāda veida informāciju vai komentārus. Procesa virzītājs esot veicis visas nepieciešamās pārbaudes šajā lietā, un tikai tā ziņā ir pierādījumu vērtēšana, versiju izvirzīšana un to pamatotības analīze. Attiecībā uz Sparāna atrašanos notikuma vietā un viņa iespējamo uzdevumu SAB preses sekretāre norāda, ka biroja veiktie operatīvie, izlūkošanas vai pretizlūkošanas pasākumi, kā arī biroja darbinieki netiek komentēti.

Tomēr ģenerālprokurora 2008.gada 11.septembrī parakstītajā vēstulē, ar kuru Vaškevičam tika paziņots, ka viņa sūdzība par SAB lēmumu par pielaides valsts noslēpumam anulēšanu atstāta bez ievērības un SAB lēmums paliek spēkā, lasāms, ka Sparāna atrašanās nozieguma vietā ir apstiprinājusies.

Maizītis raksta: "Izmeklēšanā noskaidrots, ka Sparāns notikuma vietā neilgi pēc nozieguma ieradies sakarā ar profesionālo pienākumu veikšanu un viņa paskaidrojumu atbilstība patiesajiem apstākļiem apstiprināta." Kādus paskaidrojumus un kam Sparāns sniedzis, to būtību un terminu "patiesie apstākļi" plašāk ģenerālprokurors nekomentē.

Informācija par SAB darbinieka klātbūtni esot arī policijas krimināllietu pārvaldes rīcībā. Tomēr noskaidrot, vai izmeklētāja Anita Ringo ir pratinājusi arī pašu slepenā dienesta darbinieku, šobrīd nav iespējams, jo policijas preses dienesta vadītāja Sintija Virse "Neatkarīgajai" paskaidroja: "Policija šo jautājumu nekomentēs."

Sparāns savu karjeru tiesībsargājošajās struktūrās sāka Ogrē, kur strādāja vietējā policijas pārvaldē. Pēc tam karjeras ceļš viņu aizveda uz nu jau pasen izformēto Smago noziegumu apkarošanas koordinācijas pārvaldi. SAB darbinieku rindās viņš nokļuvis neilgi pirms Jāņa Kažociņa apstiprināšanas amatā.

Kāds bijušais Sparāna kolēģis, kurš "Neatkarīgajai" lūdza viņa vārdu un pašreizējo amatu neminēt, viņu atceras kā profesionālu, kvalificētu, bet ne pārāk čaklu darbinieku. "Visādi jau tolaik baumoja - ka Aigars protot kārtot visus jautājumus. Nereti it kā pa jokam viņu iekšienē sauca par jumtošanas speciālistu, bet neko konkrētāk jau nerunāja. Varbūt ar to tikai tika uzsvērta viņa sekmīgā darbība reketa apkarošanā," viņš sacīja.

Sparāns itin bieži personiski kontaktējoties ar dažiem augstu amatpersonu padomniekiem. Vai tas saistīts ar profesionālo pienākumu veikšanu vai draudzību, informācijas pagaidām nav.

Par Sparāna raksturu un cilvēciskajām īpašībām nav plašākas informācijas - zināms vien tas, ka SAB darbinieks ļoti iecienījis dārgas automašīnas, šobrīd viņš pārvietojas ar samērā jaunu "Porsche" modeļa automašīnu, kura nomainījusi ne tik sen Sparāna rīcībā bijušo "Lexus" markas spēkratu, izpētījusi "Neatkarīgā".

Komentāri (71)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu