Auto nodoklis Saeimas deputātiem nebūs jāmaksā (260)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Daudzi tautas kalpi izmanto nevis savas, bet dienesta automašīnas. Un ir arī tādi, kas izmaksu samazināšanai izmanto sarežģītas shēmas, gan iesaistot pietuvinātus uzņēmējus, gan sabiedriskās organizācijas. Transporta kompensācijas deputāti var saņemt pret degvielas un autostāvvietu čekiem. Lielākai daļai tautas kalpu vidējais degvielas patēriņš mēnesī ir 180 latu. Arī rīdziniekiem Oskaram Kastēnam un jūrmalniekam Kārlim Leiškalnam.

Saeimas prezidija locekļus, komisiju un frakciju vadītājus un citus deputātus, kas piesakās, ved ar dienesta automašīnām. Kur deputāts liek, tur šoferim jābrauc. Ja prasa, tad arī uz krogu un pēc tam mājās, jo tikšanās ar vēlētājiem ir deputāta tiešais pienākums. Tam katru nedēļu atvēlēta viena darbdiena – piektdiena. Šobrīd sanāk, ka vienīgie Saeimā, kam būs jāmaksā nodoklis par transporta izmantošanu privātām vajadzībām, ir valsts automašīnu šoferi. Ja tie, nogādājuši mājās deputātu, brauc uz savām mājām, tā sanāk auto izmantošana privātām vajadzībām.

Ir Saeimas deputāti, kuriem nākamgad nebūs jāmaksā Saeimas noteiktā augstā nodeva par automašīnu. Piemēram, Oskaram Kastēnam automašīna Audi A6, ar kuru viņš pārvietojas, nepieder. Viņš to no savām paziņām īrē.

Kastēns (LPP/LC), auto īrē no Māra Gulbja šokolādes veikala

„Nekā personīga” noskaidroja, ka jaunu Audi 6 viņam izīrē šokolādes ražošanas uzņēmums, kas pieder politiķa Māra Gulbja tēvam, arī Mārim Gulbim. Uzņēmējs atklāj, ka janvārī uz līzinga iegādāto mašīnu bijis iecerēts izmantot uzņēmuma vajadzībām, tomēr krīze spiedusi meklēt papildu iespējas pelnīt. Kafejnīcā ienācis Kastēns, kuram bijis vajadzīgs braucamais, un tā politiķis un uzņēmējs atraduši savstarpēji pieņemamu risinājumu – auto īri. Īres maksu ne Gulbis, ne Kastēns neatklāj, nav zināms arī, vai tā sedz līzinga izdevumus, kas vairāk nekā 30 000 eiro vērtam braucamrīkam nav mazi.

Krauklis (TP) auto īrē no meitas firmas

Auto īrē arī Vents Armands Krauklis. "Nekā personīga" noskaidroja, ka Krauklis mašīnu īrē no SIA „Ziemeļlatvija”. Uzņēmumu pārvalda viņa meita Līga Bērziņa. Iepriekš šī SIA īpašnieku sarakstā bija arī Krauklis pats. „Nekā personīga” veica eksperimentu, lai noskaidrotu, vai šis uzņēmums nodarbojas ar auto īri. Kā pārliecinājās raidījums, uzņēmumam auto, ko izīrēt, neesot.

Audi A6 kā savu pārvietošanās līdzekli Krauklis uzrādījis ienākumu deklarācijā. Tomēr tur nav ne vārda par auto, ar ko Krauklis pārvietojas ikdienā, – Audi Q7. Tas pieder uzņēmumam V & U īpašumi, uzņēmums – Kraukļa draudzenei Līgai Avotai. Kā liecina gada pārskats, auto iegāde ir vienīgais, ko uzņēmums līdz šim paveicis.

Par šā auto izmantošanu privātajām vajadzībām Krauklim nodoklis nav jāmaksā, jo viņš nav nekādās līgumattiecībās ar savas draudzenes uzņēmumu. Nodokli vajadzētu piedzīt no Kraukļa draudzenes, ja vien viņa neiesniegs attaisnojošus dokumentus, ka šī automašīna braukusi maršrutā Rīga – Valka turpu šurpu, meklējot, kur iegādāties izdevīgus nekustamos īpašumus.

Urbanovičs (SC) brauc ar dārgu Range Rover

Sev pietuvinātus juridiskās personas izmanto arī citi deputāti. Visoriģinālāko veidu, kā ietaupīt, izvēlējies Jānis Urbanovičs. Viņš ikdienā pārvietojas ar automašīnu, kas pieder paša vadītai sabiedriskajai organizācijai „Baltijas forums”. Tā ik gadus organizē tāda paša nosaukuma konferences ar Krievijas politiķu piedalīšanos.

Žurnālists: - Kādām vajadzībām Baltijas forums iegādājās šo automašīnu? Jānis Urbanovičs, Saeimas deputāts (SC): - Baltijas forumam ir daudz dažādas pārvietošanās nepieciešamības. Žurnālists: - Kāds cits bez jums arī brauc ar šo automašīnu? Jānis Urbanovičs: - Protams. Žurnālists: - Jūs braucat tikai ar šo mašīnu vai ar vēl kādu mašīnu? Jānis Urbanovičs: - Es nevaru iedomāties, ka es varētu vēl ar kādu citu mašīnu braukt. Žurnālists: - Tad braucat tikai ar šo automobili? Jānis Urbanovičs: - Jā.

Gada pārskats neuzrāda, ka sabiedriskajā organizācijā savu naudu būtu ieguldījis Jānis Urbanovičs pats. Organizācija iztiek no ziedojumiem un saimnieciskās darbības. Tā gada pārskats liecina, ka labvēļu vidū bijuši Ventspils tranzītuzņēmumi, gan citi ziedotāji. Konferences rīkošanai sabiedriskā organizācija jau divus gadus saņēmusi arī naudu no Satiksmes ministrijas un tās uzņēmuma "Latvijas dzelzceļš".

Komentāri (260)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu