Paša rokām gatavota kosmētika (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flic

Svaigu un dabisku kosmētiku gatavot pašam ir vienreizējs un aizraujošs hobijs. Ar nelielām pamatzināšanām par kosmētikas iedarbību uz ādu, produktu sastāvdaļām un to īpašībām, jūs varat savu īpašo ķermeņa, ādas un matu kopšanas kosmētiku pagatavot paši.

Turklāt tas nav nekas jauns – kosmētikas gatavošana pašu rokām ir zināma jau gadsimtiem. 17. un 18. gs. visās pilīs un muižās bija destilācijas telpas, kur pilskundzes uzraudzībā kalpones gatavoja smaržas un dziras, ziepes un aromātus, smaržīgas vannas bumbiņas un ādas losjonus. Daudzas no tajos laikos dzimušajām receptēm ieguva pasaules slavu. Daudzas receptūras palika tikai vienas pils sieviešu dzimtas noslēpumā, ko mātes nodeva meitām.

Kāpēc gatavot pašam?

Kosmētiku gatavot pašam ir ļoti interesanti, veselīgi un visbeidzot arī finansiāli izdevīgi. Ir vairāki iemesli, kāpēc to izmēģināt un iekļaut ikdienā, līdzīgi kā veselīga ēdiena gatavošanu ģimenei. Kurš cits, ja ne mēs katrs pats esam atbildīgi par savu veselību? Tikai mēs varam atbildēt par to ko ēdam, dzeram, lietojam uz ādas, ar ko mazgājamies.

Piemēram, vai jūs zināt, ka katru dienu organisms ražo 100 miljonus jaunu šūnu?

Tātad ar katru ēdienreizi, higiēnu un principā ar katru mūsu ieelpu un kustību tiek noteikta jauno šūnu kvalitāte, bet tie ir pamati atjaunotam organismam.

Tur arī slēpjas viss dabiskuma fenomens. Par to, ka mājās, ar mīlestību gatavotai maltītei ir pilnīgi cita vērtība, nešaubās neviens sevi un ģimeni mīlošs cilvēks. Tieši tāds pats efekts ir arī pašu gatavotai, dabiskai kosmētikai. Šo enerģētisko vērtību, ko katrs ieliekam pašu gatavotās lietās, nevar aizstāt ne ar ko citu. Pašam gatavojot, jebkurš produkts jau no sākuma nes līdzi informāciju par tā pagatavotāju. Tā ir attieksme, domas, sajūtas, kā arī informācija par produkta lietotāju.

Galvenās paša gatavotas kosmētikas priekšrocības

Jums ir zināma katra pašu gatavotās kosmētikas sastāvdaļa un jūs varat pārbaudīt, kas vislabāk patīk jūsu ādai. Iesākumā labāk izmēģināt vienkāršas receptes ar nedaudzām sastāvdaļām, lai ātri varētu atpazīt un izvairīties no tām sastāvdaļām, kas nav piemērotas. Tikai pēc tam pamazām papildināt sastāvdaļu klāstu viena produkta ietvaros.

Jūs varat ātri reaģēt uz savas ādas vajadzībām, ja jūtat, ka ir nepieciešama cita kopšanas stratēģija. Āda ir jutīgs orgāns un reaģē gan uz temperatūras maiņām, gan gaisa mitrumu, gan stresu un hormonālajām svārstībām. Atkarībā no tā ādai ir nepieciešama vai nu papildu mitrināšana, vai barošana, varbūt nomierināšana vai intensīvāka kopšana. To visu var panākt, dažādi kombinējot sastāvdaļas un aktīvās vielas.

Augstāko pievienoto vērtību paša radītai kosmētikai dod jau minētā enerģētiskā vērtība, kas industriālai iekārtu ražotai kosmētikai praktiski nepiemīt. Šo enerģētisko vērtību dod cilvēks.

Katrs gatavotais produkts nes līdzi informāciju, tāpēc ir ļoti svarīgi to gatavot pašam vai lietot labi pazīstama un pozitīvi noskaņota cilvēka roku darbu.

Gatavojot kosmētiku, jūs intensīvi un kritiski analizēsiet katru pievienojamo sastāvdaļu. Tādā veidā kļūsiet arī par zinošiem un informētiem lietotājiem, kas zina labas kvalitātes kosmētikas kritērijus un arī kādas cenas vērta tā ir.

Izdevīgi ir arī no finansiālā viedokļa, zinot dabiskās kosmētikas cenu tirgū, sev un savai ģimenei jūs varat pagatavot daudz dažādu ikdienas lietošanai nepieciešamo kosmētiku lētāk.

Visbeidzot, tā ir unikāla, gaisīga, aizraujoša, jutekliska un līdzsvarojoša nodarbošanās. Tie ir smaržojoši augi, eļļas, hidrolāti, kas rosina fantāziju radīt ko jaunu: krēmus, losjonus, ķermeņa sviestus, ziepes, šampūnus, masāžas eļļas u.c. Prieks par pirmo izdevušos, balto, smaržīgo krēmu ir neaprakstāms. Tas jāizjūt un jāpiedzīvo katram pašam.

Kas ir svaiga, dabiska kosmētika?

Svaiga, dabiska kosmētika ir tāda, kuras sastāvā tiek izmantotas dabiskas sastāvdaļas bez sintētiskām piedevām - silikoniem, parabēniem, sintētiskiem aromātiem un krāsvielām.

Tā ir kosmētika, kuras derīguma termiņš pārsvarā nav garāks par 3 – 6 mēnešiem, un to visbiežāk ir ieteicams uzglabāt ledusskapī.

Svaigu dabisko kosmētiku gatavo no augu eļļām, sviestiem un vaskiem, kombinējot ar augu izcelsmes izejvielām: emulgatoriem, recinātājiem, hidrolātiem u.c. Papildu vērtību un efektivitāti produktam piešķir ar tinktūrām, ekstraktiem, ēteriskajām eļļām, augu izcelsmes aktīvām vielām (medu, hialuronskābi, glicerīnu, dažādiem vitamīniem - E vitamīnu, D-pantenolu u.c.). Derīguma termiņa pagarināšanai izmanto dabiskus, maigus konservantus, kas ir atļauto vielu sarakstā BIO kosmētikas ražošanā (alkohols, dažādas dabas izcelsmes skābes un smaržvielas, un to kombinācijas).

Kamēliju eļļas maska matu veselības uzlabošanai un spīdumam

Lai jūs iedrošinātu nopietni padomāt par šo aizrautīgo nodarbošanos, piedāvājam matu kopšanas recepti. Receptūrā ietilpstošās sastāvdaļas ir pieejamas bez lielām grūtībām. To var vienkārši pagatavot 5 minūšu laikā un uzglabāt ledusskapī līdz 24 stundām. Porcija paredzēta vienai lietošanas reizei.

Sastāvdaļas: 1 olas dzeltenums, 1 tējkarote kamēliju eļļas "BIO", 1 ēdamkarote medus (šķidrs, nesacukurojies), 3 pilieni E-vitamīna.

Olas dzeltenumu kārtīgi sajauc ar eļļu un medu, pievieno E-vitamīnu un vēlreiz rūpīgi izmaisa. Maisīšanai vēlams izmantot rokas mikserīti. Masku iemasē tīros, mitros matos, sākot ar matu galiņiem. Uzliek polietilēna dušas cepurīti, aptin ar siltu dvieli un tur no 15 līdz 45 minūtēm atkarībā no brīvā laika. Izskalo ar siltu ūdeni vai arī izmazgā ar vieglu šampūnu (atkarībā no matu struktūras).

* Savu kopjošo īpašību dēļ kamēliju eļļa Japānā ir visiecienītākā žilbinoša matu spīduma sasniegšanai. Japāņu sievietes to izmanto dažādās kombinācijās, arī tīrā veidā iemasējot galvas ādā. Kamēliju eļļa nogludina matu zvīņas un padara tos elastīgus, mīkstus un spīdīgus. Tīra, uzsildīta kamēliju eļļa, iesmērējot izmazgātos, mitros matos un noturot 20 min., pabaro, izlīdzina un aizsargā matus visā garumā. Pēc maskas izturēšanas eļļu izmazgā ar šampūnu. Kamēliju eļļas spēja pilnībā iesūkties matos nodrošina tās iedarbību arī pēc izmazgāšanas ar šampūnu, jo nomazgājas tikai liekā eļļas kārta. Tādējādi uzlabojas matu struktūra un veidojas aizsardzība pret apkārtējās vides kaitīgo ietekmi.

P.S. (Kamēliju eļļu meklējiet www.calendula.lv)

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu