Kā pagalma dzīvi atceras slavenības?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Sabiedrībā pazīstami vecāki Anna Rozīte, Una Gavare, Jūlija Ekkerte un Ansis Bogustovs bērnību saista ar nostalģisku prieku un zināšanas par pagalma spēlēm labprāt nodod arī saviem bērniem. Aptaujātie visbiežāk min tādas spēles kā paslēpes, ķerenes un «kazaki razboiņiki».

TV sejas un māmiņu sociālās kustības Babyroom pārstāves Annas Rozītes mīļākās bērnības spēles ir klasītes un klusie telefoni, ko viņa iemācījusi arī savai meitai Emīlijai. Abas kopā mēdz spēlēt paslēpes, klusos telefonus un Emīlijas iecienītās ķerenes. Annai prātā vēl ir tādas spēles kā «Akmentiņ, lec laukā!» un rotaļa «Ādamam bij’ septiņ' dēli», kurā viens rāda kustības un pārējie atkārto. Lielākie bērni pagalmā esot spēlējuši «mafiju».

«Domājot par bērnību, joprojām ir siltas atmiņas par spēlēšanos pagalmā un mammas balsi, kas pa logu sauc pusdienās,» stāsta A. Rozīte.
Anna Rozīte
Anna Rozīte Foto: No personiskā arhīva

Žurnālistam Ansim Bogustovam savulaik visvairāk patika «kazaki pret laupītājiem Carnikavas stilā».

Ansis piekrīt, ka bez blēņām nav izaudzis neviens bērns.

«Bija forši spļaudīties ar korintēm, sabotēt kaimiņu un pašmāju ravēšanas darbus. Pagalms bija mana «sociālā platforma», kur tikāmies ar draugiem,» ar humoru par bērnības atmiņām un savu bērnu izklaidēm stāsta A.Bogustovs. «Bērniem esam iemācījuši paslēpes, klasītes, augstāk par zemi un ķerenes. Visas ir gana aktīvas un ietver jautru spiegšanu un maksimālu liekās enerģijas izlādi. Favorītspēle ir paslēpes – garantēta adrenalīna deva, sprints un izdomas bagātība. Jaunākais no mūsu bara reiz adaptēja paslēpes veikalā, izraisot paniku vecākos. Arī pārējie spējuši izcelties – dēls gaidīja stundu savā slēpnī, kamēr viņu atrod.»

Una Gavare, septiņu bērnu māmiņa un bloga Mnemozine autore, bērnības vasaras pavadīja Dārziņos pie vectētiņa un omītes. Mīļā spēle esot bijusi «lēkājamās gumijas». «Mūsu ieliņā dzīvoja vairāk meiteņu, līdz ar to rotaļas izvērtās tādas meitenīgākas.

Gumijas lēkājām «trijos stāvos» un visai sarežģītās kombinācijās.

Kad apnika meiteņu rotaļas, devāmies blakus ieliņās strādāt nedarbus kopā ar puišiem – čiepām ābolus un ķiršus, laidāmies ar ričukiem no saniknotām «ķoķām». Sadalījāmies komandās un spēlējām kaut ko līdzīgu «kazakiem razboiņikiem» jeb «kazakiem pret laupītājiem»,» atceras U. Gavare. «Laiks pagalmā daudziem sāk krietni sarukt, jo sevišķi pirmsskolas vecuma bērniem, tāpēc priecājos par Danonki iniciatīvu izveidot www.milakaspele.lv.»

Tāpat kā daudzus citus vecākus, Jūliju Ekkerti, raidījuma «Māmiņu klubs» vadītāju, satrauc fakts, ka mūsdienu bērni maz laika pavada svaigā gaisā, ārā, kur var atrast jaunus draugus un dzīvu saziņu. Jūlija atceras savu bērnību – pagalmā bija tik daudz draugu un jautru spēļu, ka bieži vien palika bez pusdienām un saņēma aizrādījumus, ka nepārnāca mājās laicīgi. Pati mīļākā spēle Jūlijai bija «kazaki pret laupītājiem», «jūra bango» un, protams, paslēpes. «Cenšos, lai mani bērni ik dienu vismaz stundu būtu ārpus mājas svaigā gaisā. Mums kopā lieliski izdodas spēlēt iemīļotās paslēpes un ķerenes,» saka J. Ekkerte.

Balsot un izlasīt tradicionālo pagalma spēļu noteikumus var vietnē www.milakaspele.lv.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu