Batņa: jaunais pedagogu atalgojuma modelis ir ministres Seiles darba turpinājums

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Izglītības ministra Kārļa Šadurska («Vienotība») izstrādātais pedagogu atalgojuma modelis ir iepriekšējās ministres Mārītes Seiles darba turpinājums, intervijā LTV sacīja Ikšķiles vidusskolas direktors un alternatīvā pedagogu atalgojuma modeļa izstrādātājs Česlavs Batņa.

Intervijā viņš norādīja, ka jaunajam pedagogu atalgojuma modelim piekrītot tikai par 50%. «Tam ir savi plusi un savi mīnusi. Plusi ir pirmsskolas izglītības pedagogi. Viņiem gaidāms algas pieaugums par 62%. Savukārt, ja mēs skatāmies uz vispārējās izglītības iestāžu pedagogiem tad ministra piedāvājums pazūd – pieaugums ir 80 eiro,» sacīja Batņa.

Tāpat viņš uzsvēra, ka atalgojuma modelī nav iekļauti tādi skolotāju uzdevumi, kā, piemēram, klases audzināšana. «Šobrīd pedagogam paredzēta 21 kontaktstunda, bet deviņas stundas - papildu pienākumi. Te nav iekļauta klases audzināšana. Tā būtu jāapmaksā no jaunā «motivācijas fonda», kur šie 13% pazūd,» skaidroja Batņa.

Batņa atzina, ka šo modeli šobrīd ir visreālāk ieviest. «Mans modelis bija vienkāršāks un taisnīgāks. Šis modelis ir iepriekšējās ministres [Mārītes Seiles darba] turpinājums, piedāvājums ir līdzīgs,» pauda Ikšķiles vidusskolas direktors. Vienlaikus viņš vērsa uzmanību uz to, ka joprojām tiek diskutēts par skolotāju slodzi 30 stundu nedēļā apmērā. «Vissaprātīgākais ir noteikt 40 stundas nedēļā,» uzsvēra Batņa.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka minimālais pedagogu atalgojums no šā gada 1.septembra palielināsies no 420 eiro līdz 680 eiro jeb par 62% mēnesī, paredz Šadurska izstrādātais jaunais pedagogu atalgojuma modelis. Modelī paredzēts, ka pedagogiem, kuri strādā 21 darba stundu jeb attiecīgi vienu likmi, algas bāzes likme pieaugs no 420 eiro līdz 640 eiro, bet pedagogiem, kuri strādā 40 darba stundas jeb 1,9 likmes, bāzes finansējums pieaugs no 798 eiro līdz 884 eiro mēnesī.

Savukārt 3.kvalitātes pakāpes pedagogiem, kuri strādā 40 darba stundas, bāzes likme pieaugs no 859 eiro līdz 1057 eiro mēnesī, bet 4.kvalitātes pakāpes pedagogiem, kuri strādā valsts ģimnāzijā 40 darba stundas un saņem valsts ģimnāziju 10% piemaksu, atalgojuma bāzes likme pieaugs no 1029 eiro līdz 1247 eiro mēnesī.

Atalgojums tiks palielināts arī atbalsta personālam: psihologiem, bibliotekāriem, logopēdiem, karjeras konsultantiem un speciālajiem pedagogiem. Tāpat jaunais atalgojuma modelis paredz darba samaksas palielinājumu skolas administrācijai, direktoram un direktora vietniekam.

Turpmāk tiks noteikts, ka viena pedagoga likme ir 30 astronomiskās stundas nedēļā, kurā ietilpst gan darbs stundā, gan ar to saistītais sagatavošanās darbs. Novitāte sagatavotajā atalgojuma modelī ir tā dēvētais «Motivācijas fonds», kas skolas direktoram dos iespējas noteikt augstāku atalgojumu par papildus pienākumiem un izcilību. Līdz ar to skolas administrācijai būs arī lielāka atbildība par izglītības kvalitāti skolā, uzsver ministrs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu