Rīgas dome kaitē uzņēmējam, kurš ziņoja KNAB par ierēdņa prasīto kukuli

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas domes amatpersonas ar iedarbīgām metodēm cenšas bremzēt kāda uzņēmēja biznesu. Viņš jau vairāk nekā desmit gadus nomā pašvaldībai piederošas telpas. Tagad no viņa grib atbrīvoties izdomātu iemeslu dēļ. Šim uzņēmējam bijusi būtiska loma kādā skaļā domes amatpersonas korupcijas lietā. Viņš uzskata, ka patlaban notiek atriebība par to, ka viņš savulaik sniedza informāciju Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, kas palīdzēja noķert un notiesāt korumpētu domes amatpersonu. Uzņēmēja vārds pēc viņa paša lūguma ir mainīts.

Stājies spēkā spriedums bijušajam RD Kapsētu pārvaldes priekšniekam

Uzņēmējs Dainis ziedu biznesā darbojas jau sen. Pirms 11 gadiem viņam radās iespēja nomāt pašvaldībai piederošās telpas pie Meža kapiem. Slēdza līgumu un vienojās, ka par kvadrātmetru maksās vienu eiro un piecpadsmit centus un nelielajā ēkā segs visus komunālos maksājumus. Nomas līgumu vairākkārt pagarināja. Līdz 2014.gadā radās sarežģījumi. Uzņēmēju uzmeklēja Kapsētu pārvaldes priekšnieks Jānis Upītis un sacīja, ka līgumu pagarinās vienīgi tad, ja tiks samaksāts 13 tūkstošu eiro liels kukulis

DAINIS, uzņēmējs, KNAB ziņotājs: - Upīša kungs, es viņam jautāju, kāpēc tas kukulis ir tik lielā apmērā, jo viņam jāsaprot, ka, strādājot ar ziediem, es nevaru [nopelnīt tādu summu]. Viņš atbildēja - ja tu nevari, tad nevari, jo jāmaksā gan Stepaņenko, gan Aleksejenko kungam, jāatdod daļa vai viss, to es jau nezinu.

Ziedu tirgotājs nolēma par kukuļa izspiešanu ziņot Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam. Tālāko jau organizēja tiesībsargi.

KNAB fiksēja gan kukuļa pieprasīšanu, gan nodošanu. Korupcijas apkarotāji arestēja Kapsētu pārvaldes priekšnieku Upīti.

Par 13 000 eiro kukuļa prasīšanu un saņemšanu piespriež piecus gadus nosacīti un aizliedz ieņemt amatus

«Nekā personīga» rīcībā ir janvārī pieņemtais Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesas spriedums: Upītim piespriesta nosacīta brīvības atņemšana uz pieciem gadiem. Sods ir tik maigs tāpēc, ka Upītis pilnībā atzina savu vainu un izdarīto nožēloja. Taču piecus gadus viņš nevarēs ieņemt amatus valsts un pašvaldības pārvaldē.

Upīša atstādināšana iesaldēja arī ziedu tirgotāja nomas līguma pagarināšanu pie Meža kapiem. Uzņēmējam no pašvaldības pienāca atbilde, ka sadarbība vairs neturpināsies, jo viņš par rēķiniem neesot samaksājis 100 eiro. Uzņēmējs vērsās tiesā pret Rīgas domi, jo uzskatīja, ka parāds ir radīts mākslīgi.

Neskatoties uz tiesvedību, bez brīdinājuma pagājušajā piektdienā kapsētas pārvaldes darbinieki ziedu veikalā atslēdza visas komunikācijas.

DAGNIJA GRAUDIŅA, zv. advokāte, uzņēmēja pilnvarotā pārstāve: - Ņemot vērā, ka ir civiltiesisks strīds un, kā mēs zinām, ka puses parasti sagaida tiesas spriedumu, kas stāsies likumīgā spēkā, pie šādiem apstākļiem šāda rīcība ir ļoti kritiski vērtējama. Un es šādu rīcību vērtētu kā zināmu patvaļu.

Rīkojumu par ziedu veikala atstāšanu bez elektrības un ūdens izdeva Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta direktors Anatolijs Aļeksejenko. Veikala darbinieki telpās dedzina sveces un nes ūdeni no kapiem.

- Sveiki, Anatolij! Man te Ilze Jaunalksne no «Nekā personīga» jautā par sekojošu rīkojumu, ko tu esi parakstījis.

VJAČESLAVS STEPAŅENKO, RD Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs (GKR): - Aļeksejenko skaidro, ka telpas pie kapiem grib iznomāt no jauna un šoreiz rīkos konkursu. Taču uzņēmējs negribot pašvaldības īpašumu labprātīgi atstāt. Tāpēc nekas cits neatliekot, kā atslēgt komunikācijas.

ANATOLIJS AĻEKSEJENKO, RD Mājokļu un vides departamenta direktors: - Viņš neko negrib darīt. Uz mūsu bāzes viņš tagad sēž, pelna naudu un mierīgi dzīvo, un dod tādu mājienu pārējām firmām, ka pārējās var neko nedarīt un tāpat iesniegt prasību pret departamentu tiesā un 4-5 gadus mierīgi pelnīt naudu un neko nedarīt.

- Viņš rēķinus nemaksā?

AĻEKSEJENKO: - Viņš rēķinus maksā, bet neiet runa par rēķiniem.

Domes amatpersona arī stāsta, ka telpas esot ugunsnedrošas, to viņam esot teicis ugunsdrošības inspektors.

- Te jūs neko neesat rakstījis par ugunsnedrošību. Tas ir pakārtots iemesls?

ANATOLIJS AĻEKSEJENKO, RD Mājokļu un vides departamenta direktors: - Nav pakārtots. Tur atnāca brigāde, paskatījās, ka vadi ir jānomaina, bet cilvēks aizņem tās telpas, nelaiž nevienu cilvēku – ko ar viņu darīt?

- Iekšā nelaiž arī inspektorus?

AĻEKSEJENKO: - Tieši tā!

DAINIS, uzņēmējs, KNAB ziņotājs: - Līdz šim brīdim neviens cilvēks nav bijis pie manis un nav arī pieteicies, ka viņš ir no ugunsdrošības inspekcijas vai kādas citas iestādes.

- Kāpēc Aļeksejenko kungs saka, ka tā vieta ir ugunsnedroša?

DAINIS: - Droši vien tas ir Aļeksejenko kunga subjektīvais viedoklis.

Dainis ir pārliecināts, ka pašvaldības amatpersonas mākslīgi rada šķēršļus viņa biznesam.

Pēc viņa domām, tādā veidā tās atriebjas par to, ka viņš ziņoja par korupciju Kapsētas pārvaldē, kas ir tiešā Aļeksejenko pakļautībā.

Aizdomas par iesaistīšanos koruptīvās darbībās bija arī par pašu Mājokļu un vides departamenta direktoru Aļeksejenko. Tomēr KNAB pret viņu lietu izbeidza un Aļeksejenko gada nogalē atgriezās amatā.

DAINIS, uzņēmējs, KNAB ziņotājs: - 100% pārliecināts, ka tā bija atriebība Jāņa Upīša lietā. Esmu par to pilnībā pārliecināts, jo citu argumentu tam nebija.

ANATOLIJS AĻEKSEJENKO, RD Mājokļu un vides departamenta direktors: - Ja tā būtu atriebība, tad es būtu uzrakstījis tādu rīkojumu, tikko kā atnācu uz darbu – 2. decembrī. Nekādas tādas darbības neesmu darījis, tā nav nekāda atriebība. Kāda atriebība var būt, ja tas izdots aprīļa beigās? Vienīgais bija – ievērot likuma normas, nekas vairāk

Ziedu tirgotājs plāno sūdzēties domes priekšsēdētājam par Aļeksejenko izdotā rīkojuma likumību. Tikmēr Aļeksejenko darba uzraudzītājs viņa rīcību atbalsta.

VJAČESLAVS STEPAŅENKO, RD Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs (GKR): - Ir angļu valodā tāds «whistleblower», ar ko apzīmē cilvēkus, kuri ir palīdzējuši tiesībsargājošām iestādēm atklāt noziegumu, kas šajā gadījumā ir noticis.

Šī darbība ir visnotaļ apsveicama, bet tas nedod nekādas preferences vai privilēģijas nepildīt uzliktos pienākumus, nemaksāt pašvaldībai pienācīgu nomas maksu un neatbrīvot telpas gadījumā, ja nomas līgums ir izbeigts. Mēs te jaucam divas lietas. Ļoti labi, ka viņam ir stingra pilsoniska pozīcija, kas palīdzēja atklāt noziegumu, par to viņam sirsnīgs paldies no visas sabiedrības, bet, ja komersants nemaksā, tad man liekas, ka departamenta direktoram bija visas tiesības izbeigt šo noslēgto nomas līgumu.

Rīgā ir 20 kapsētu, un tās kopumā aizņem ap 450 hektārus pašvaldības teritorijas. Milzīgas iespējas pašvaldībai iegūt līdzekļus, tās iznomājot, un milzīgs risks korupcijai.

DAINIS, uzņēmējs, KNAB ziņotājs: - Es neesmu vienīgais, kuram šī nauda tika pieprasīta, tādu cilvēku ir ļoti daudz, bet, cik saprotu, ne katrs grib par to runāt un ne katrs grib ar to zīmēties, jo pēc tam tiek sagaidītas represijas, kādas tagad ir pret mani. Bet liela daļa šo lietu piekopj tikai tādēļ, lai pagarinātu īres līgumus.

Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta direktoru Anatoliju

Aļeksejenko KNAB turēja aizdomās par 100 tūkstošu liela kukuļa prasīšanu no Krievijas investoriem par zemes nodošanu nomā tā dēvētā kolumbārija projektam.

Tas neīstenojās, un galvenā lieciniece šajā lietā, Aļeksejenko pakļautā Ārija Stabiņa aizmuka no valsts, un šo lietu izbeidza.

Kratīšanā pie Aļeksejenko mājās KNAB atrada mobilā telefona slāpēšanas iekārtu. Par tās nelikumīgu glabāšanu domes amatpersonai tiesa piesprieda naudas sodu. Domes opozīcija rosina Aļeksejenko atbrīvot no amata. Sēde varētu notikt 17.maijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu