KNAB nesaskata pretlikumīgu budžeta līdzekļu izlietošanu ĪUMSILS (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), pabeidzot resorisko pārbaudi saistībā ar advokāta Armanda Masuļa lūgumu celt prasību pret bijušo Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariāta (ĪUMSILS) vadītāju Juri Asari, secinājis - nav pamata uzskatīt, ka būtu nodarīts būtisks kaitējums.

Tāpat pārbaudē netika gūti tieši pierādījumi, ka amatpersonas būtu ļaunprātīgi izmantojušas dienesta stāvokli un pretlikumīgi izlietojušas budžeta līdzekļus, aģentūru LETA informēja KNAB galvenais speciālists sabiedrisko attiecību jautājumos Andris Vitenburgs.

Pārbaudē noskaidrots, ka datori ir lietošanā Labklājības ministrijā un Izglītības un zinātnes ministrijā. Savukārt telefoni norakstīti, to faktiskajiem lietotājiem pārņemot visas ar to iegādi saistītās saistības, jo līguma laušanas gadījumā soda apmērs pārsniegtu to iegādes vērtību, skaidroja Vitenburgs.

Resoriskās pārbaudes rezultāti nosūtīti Ģenerālprokuratūrai.

LETA jau ziņoja, ka mēneša sākumā advokāts no prokuratūras bija saņēmis atbildi, kurā bija norādīts - par to, vai saukt pie atbildības Asari, Ģenerālprokuratūra izlems pēc atbildes saņemšanas no KNAB, aģentūru LETA iepriekš informēja Masulis.

Pēc advokāta lūguma celt prasību pret Asari prokuratūra nolēmusi nodot šo jautājumu tālākai resoriskai izskatīšanai KNAB. Prokuratūra pagaidām uzskata, ka "lēmuma pieņemšana par prasības celšanu būtu priekšlaicīga", norādīja Masulis. Tādējādi noprotams, ka prokuratūra lēmumu pieņems tad, kad būs saņēmusi atbildi no KNAB, sacīja advokāts.

LETA jau ziņoja, ka Masulis vērsies Ģenerālprokuratūrā ar prasību saukt pie atbildības Asari. Advokāts norādījis, ka prasība iesniegta, ņemot vērā Latvijas valstī šobrīd valdošo situāciju, kur atsevišķas amatpersonas pat taupības režīma apstākļos atļaujas pieņemt acīmredzami prettiesiskus un nelietderīgus lēmumus. Tā dēļ valstij tiek nodarīti zaudējumi, grauts Latvijas kā tiesiskas valsts tēls un vairota neiecietība pret valsts pārvaldi kopumā.

Jau ziņots, ka, sākoties diskusijām par ĪUMSILS likvidēšanu, ministram Oskaram Kastēnam (LPP/LC) un sekretariāta vadītājam Asarim pirkti "iPhone 3G" telefoni un "Apple" datori, secināts Valsts kontroles revīzijā.

Valsts kontrole jau vairākkārt ir izteikusi aicinājumus aktīvāk vērsties pret šādām amatpersonām, tostarp arī civiltiesiskā kārtībā, prasot atlīdzināt valstij nodarītos zaudējumus. Šie Valsts kontroles aicinājumi ir pelnījuši ievērību, tā kā līdzšinējā prakse, kurā pret minētajām amatpersonām ticis vērsts tikai morāls sabiedrisks nosodījums, sevi nav attaisnojusi - amatpersonas to ignorē un turpina veikt prettiesiskas rīcības. Līdz ar to ir jāmeklē jauni veidi, kā risināt šos jautājumus, norāda advokāts.

"Pie esošās situācijas valstī ir būtiski radīt vairākus precedentus, no kuriem būtu skaidri redzams, ka par amatpersonu pieļautajām prettiesiskajām rīcībām iestājas reāla atbildība - šajā gadījumā - civiltiesiska. Šādi precedenti jau preventīvi novērstu līdzīgu gadījumu atkārtošanos nākotnē, kas sakārtotu valsts pārvaldi kopumā, veicinātu sabiedrības uzticēšanos tai un stiprinātu Latvijas valsts tiesiskumu," savā iesniegumā Ģenerālprokuratūrai raksta Masulis.

Viņš uzskata, lai arī zaudējumu summas ir salīdzinoši nelielas, būtisks šajā gadījumā ir princips, ka par katru tiesību aizskārumu ir jāiestājas atbildībai - neatkarīgi no aizskāruma apmēra, satura vai amatpersonas ieņemamā stāvokļa.

Advokāts aicina Ģenerālprokuratūru pieņemt šo iesniegumu un atbilstoši piekritībai nodot to izskatīšanai pēc būtības. Advokāts arī aicina Asarim atlīdzināt valstij nodarītos zaudējumus labprātīgi, bet atteikšanās gadījumā valsts interesēs celt prasību tiesā par zaudējumu piedziņu 1602 latu apmērā.

LETA jau ziņoja, ka Valsts kontroles revīzijas laikā, veicot izlasē iekļauto darījumu pārbaudi, tika konstatēts, ka pērn 30.septembrī ĪUMSILS iegādājies divus mazcenas mobilos telefonus "iPhone 3G" par kopējo summu 102 lati (aptuvenā tirgus vērtība - 858 lati) sekretariāta vadītājam un ministram, lai gan 2008.gada septembrī Ministru kabinetā jau tika spriests jautājums par Īpašu uzdevumu ministra sekretariāta reorganizāciju un 29.oktobrī tika pieņemts lēmums par ĪUMSILS reorganizāciju.

Lai pilnvērtīgi varētu izmantot iegādātos telefonus kā e-pasta pārlūku, 24.novembrī tika iegādāti divi datori "Apple Imac Mb323zh" un programmas "iWork-08 (MAC)" par kopējo summu 1500 lati, lai gan valsts pārvaldē netiek izmantota programmatūra MAC, bet gan "Windows".

Šie datori tika nodoti lietošanā sekretariāta vadītājam un ministram, taču 15.decembrī inventarizācijas laikā tika konstatēts, ka datori nav izņemti no iepakojuma un faktiski netiek lietoti.

19.decembrī iepriekš minētie mazcenas mobilie telefoni "iPhone 3G" tika norakstīti. Tā kā tālruņi tika iegādāti kā mazcenas telefoni, ja līgumu lauž, ir jāmaksā 728 lati, tādēļ telefoni ar visām saistībām par mobilo sakaru pakalpojumiem bez atlīdzības tika nodoti ministram un sekretariāta vadītājam.

Kā norāda Valsts kontrole, ĪUMSILS nav ievērojis normatīvo aktu prasības un nelietderīgi izlietojis valsts budžeta līdzekļus, iegādājoties mazcenas mobilos telefonus "iPhone 3G" un datorus "Apple Imac Mb323zh" ar programmām iWork-08 par kopējo summu 1602 lati, kuri netika izmantoti amata pienākumu pildīšanai.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu