«Panamas dokumentu» skandālā iesaistītajā juristu birojā notiek jauna kratīšana

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Panamas varas iestādes veikušas jaunu reidu tā dēvētajā Panamas dokumentu skandālā iesaistītā juristu biroja telpās, vēstīja vietējie plašsaziņas līdzekļi.

Prokuratūra, kas nodarbojas ar organizētās noziedzības izmeklēšanu, piektdien «veica reidu īpašuma, kas pieder kompānijai «Mossack Fonseca», noliktavā», vēstīja laikraksts «La Prensa», publicējot fotogrāfiju, kurā redzams, kā cilvēki automašīnā liek dokumentus.

Prokuratūrā ziņu aģentūrai AFP apstiprināja, ka «notiek reids», bet detalizētāku informāciju nesniedza.

Pēc reida «Mossack Fonseca» paziņoja, ka ir «gatavs sadarboties ar notiekošo izmeklēšanu veicējiem». Kompānija piebilda, ka noliktavās esošais ietver informāciju, kas izmeklētāju rīcībā bijusi jau iepriekš.

Juristu birojs uzsvēra, ka kratīšanā izņemti sagriezti dokumenti, kurus bija plānots nogādāt otrreizējā pārstrādē.

Tas bija otrais reids «Mossack Fonseca» Panamas birojā. 12.aprīlī tā pati prokuratūras vienība veica diennakti un trīs stundas ilgu kratīšanu kompānijas galvenajā birojā.

Pēc pirmās kratīšanas amatpersonas sacīja, ka nav atklāti pierādījumi apsūdzību pamatojumam. Amatpersonas piebilda, ka kompānija informāciju glabāja uz vairāk nekā simt serveriem, kas atradās dažādās vietās.

«Mossack Fonseca» ir diskrēts juristu birojs, kas bāzēts Panamā. To izveidoja divi vietējie juristi ar labiem sakariem, kas ļāva tam nodarboties ar ārzonas kompāniju izveidi pasaules ietekmīgo un turīgo personu interesēs.

Kompānijas 40 gadu laikā uzkrātie dati digitālā formātā ir nodoti vairākiem Vācijas žurnālistiem, kas noorganizēja pasaules mēroga mediju izmeklēšanu.

Žurnālistiskās izmeklēšanas rezultātā tika atklāts, ka vairākiem esošajiem un bijušajiem pasaules valstu līderiem un slavenībām ir ārzonas kompānijas, ar kuru palīdzību tās izvairās no nodokļu nomaksas.

«Mossack Fonseca» uzstāj, ka nav darījis neko nelikumīgu un tās serveriem hakeri uzbrukuši no ārvalstīm, tādējādi juristu birojs kļuvis par kiberzādzības upuri.

Tomēr Panamas varas iestādes sola pieņemt starptautiskos standartus, lai apmainītos ar informāciju par nodokļiem, kas varētu ietekmēt «Mossack Fonseca» ierasto darbības veidu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu