Daugavpilī nakts aizsegā “radīja bērnus un lika kopā smadzenes”

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

28. septembrī vēlā vakarā Daugavpils Universitātē studenti un pasniedzēji rīkoja pasākumu “Zinātnieku nakts”.

Pasākumu apmeklēja gan skolēni, gan pieaugušie. Jebkurš interesents varēja mikroskopā apskatīt kukaiņus un pamēģināt uzreiz noteikt to sugu. Ne jau visiem tas izdevās pirmajā reizē. Savukārt tie, kuri vēlējās ieelpot svaigu gaisu, varēja vērot naktstauriņu ķeršanu. Uz baltās drānas, kuru apgaismoja lukturis, spilgtās gaismas pievilināti, sasēdās naktstauriņi. Noķertie uzreiz tika ievietoti speciālos konteineros.

Vislielāko ažiotāžu izraisīja stends, kur biologi eksperimentēja ar gēniem. DNS veidošanas konkursā varēja piedalīties jebkurš interesents. Interesanta nodarbe bija arī bērnu radīšana – pēc tabulas tika noteikti gēni, kuri ir atbildīgi par acu matu krāsu, lūpu un deguna formu. Vienlaikus topošais tēls tiks zīmēts uz papīra.

Diemžēl, laiks bija mākoņains un pavērot zvaigznes neizdevās, taču jauniešiem bija ko darīt. Piemēram, bioloģijas studenti demonstrēja cilvēka smadzeņu maketu. Pastāstījuši par to uzbūvi, studenti smadzenes nekavējoties izjauca. Zinātkāriem skolēniem tika piedāvāts smadzeņu maketu salikt – pēc vairākiem mēģinājumiem tas arī izdevās.

Akcijas “Zinātnieku nakts” rīkotāji cer, ka kāds pasākuma apmeklētājs nākotnē izvēlēsies eksaktās zinātnes un studēs Daugavpils Universiātē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu