Bērnu slimnīcā ārstējas pieci ar jauno gripu slimi bērni (16)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā Torņkalnā un Gaiļezerā šobrīd ārstējas pieci jaunās gripas AH1N1 vīrusa pacienti, informēja Bērnu slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Romēna Namniece.

Kā stāstīja Namniece, jaunās gripas pacienti Bērnu slimnīcā ir pusaudži un pirmskolas vecuma bērni, kuriem gripa norit vieglā vai vidēji smagā formā.

Arī pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem, pasaulē jaunā gripa visbiežāk ir skārusi pusaudžus un jaunus pieaugušos cilvēkus, tāpēc Bērnu slimnīca ir gatava pārkārtot savu darbu tā, lai visus bērnus ar gripu, kuriem tas būs nepieciešams, varētu uzņemt stacionārā.

Iespējams, ka slimnīca uz laiku būs spiesta ierobežot plānveida pacientu uzņemšanu, tai pat laikā cerot palīdzēt visiem bērniem, organizējot medicīnisko palīdzību arī ambulatori.

Bērniem gripa var noritēt gan ar tipiskiem gripas simptomiem - ar augstu temperatūru, sausu klepu, galvassāpēm un muskuļu sāpēm - kā pieaugušiem cilvēkiem, gan arī bez temperatūras, bet ar vemšanu un caureju.

Tāpēc Bērnu slimību klīnikas vadītāja Dace Gardovska uzsver, ka bērnam ārsts nepieciešams nekavējoši, ja vecāki novēro apziņas vai kustību traucējumus, uzbudinājumu vai pretēju stāvokli, kad bērns nereaģē uz pieskārieniem vai uzrunu, ja ir elpošanas traucējumi, tai skaitā ļoti ātra elpošana, zilgana vai pelēcīga ādas krāsa, atteikšanos no dzeršanas, atkārtotu, stipru vemšana, ja bērnam nav urinācijas, parādās asiņošana vai izsitumi uz ādas vai gļotām.

Tāpat svarīgi doties pie ārsta, kad liekas, ka gripa jau atkāpjas, bet tad atkal paceļas temperatūra un pastiprinās klepus. Šīs pazīmes liecina par smagu gripas gaitu un iespējamu komplikāciju pievienošanos, kas var apdraudēt bērna dzīvību, brīdina mediķe.

Slimnīcā uzsver, ka lielāka daļa cilvēku no jaunās gripas atveseļojas bez slimnīcas palīdzības. Jaunās gripas smagums neatšķiras no ierastās sezonālās gripas gaitas. Pret vīrusu darbojas divi pretvīrusu preparāti, taču vienu no tiem var lietot bērniem no piecu gadu vecuma.

Parasti slimnīcās tiek ārstēti 1%-10 % no slimniekiem, kuriem ir klīniskās pazīmes, pārējie ārstējās mājās. 10%-25% no slimnīcā uzņemtiem pacientiem nepieciešama ārstēšanās intensīvās terapijas nodaļā, bet 2%-9% iespējama smaga slimības forma, kura var beigties pat ar nāvi. Šādi nelabvēlīgi gadījumi iespējami cilvēkiem ar hroniskām slimībām, gan dažkārt arī veseliem cilvēkiem.

7%-10 % no hospitalizētiem pacientiem ir grūtnieces, kurām gripa norit daudz smagāk nekā pārējiem cilvēkiem, par ko liecina nepieciešamība ārstēties intensīvās terapijas nodaļās desmit reizes biežāk nekā pārējiem.

Jau ziņots, ka kopumā valstī līdz šim reģistrēti 110 jaunās gripas gadījumi, bet šajā nedēļā - 21 saslimšanas gadījums.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu