Šodien pirmā Advente. Aizdegsim svecīti! (155)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Snapshots

Svētdien sākas Adventa laiks. Tajā klusi, bet priecīgi gaidām Ziemassvētku atnākšanu. Katoļu priesteris Ilmārs Tolstovs intervijā portālam TVNET skaidro, ka Adventa būtība ir sagatavoties pēc četrām nedēļām gaidāmajiem Kristus dzimšanas svētkiem.

"Jau no pirmajiem gadsimtiem kristieši ieviesa šos svētkus, jo šie periodi – gan gavēņa laiks, gan Adventa laiks – palīdz ieiet svētku būtībā. Ja nav labas sagatavošanās, tad nav labu svētku. Zināms, ka arī Jēzus pirms savas publiskās darbības 40 dienas gavēja."

"Advents, protams, nav gavēnis, bet, piemēram, pareizticīgajā baznīcā viņi šajā laikā gavē."

Katoļu baznīcā šajā laikā ir uzsvars uz klusumu, bet uz priecīgu klusumu.

"Šis klusums nav skumjš, nav bēdīgs, bet gan ir priecīgs, jo ir saistīts ar Kristus dzimšanas gaidīšanu."

Kristiešiem Adventa laikā svarīgi atcerēties trīs lietas – Kristus dzimšanu pirms 2010 gadiem, Viņa nākšanu šodien, kā arī Kristus gaidāmo atnākšanu pasaules beigās."

Foto: LETA

Kā radies Adventa vainags?

Priesteris stāsta, ka mūsdienās tik ļoti pazīstamais Adventa vainags radies salīdzinoši nesan – pirms dažiem simtiem gadu. "Viens luterāņu mācītājs svētdienas skolā domāja, kā labāk bērniem paskaidrot Adventu. Viņš izdomāja, ka katru dienu varētu veikt vienu labu darbu un aizdegt vienu sveci." Tā arī radušies bērnu iemīļotie Adventa kalendāri, kuros katru dienu jāatver viens lodziņš.

Pēc tam tika nolemts, ka katru dienu aizdegt vienu sveci ir par daudz un tādēļ sāka dedzināt vienu sveci nedēļā. "Doma ir tāda – mēs Adventā aizdedzinām pa svecei un darām labus darbus!"

Foto: LETA

Cik liela nozīme simboliem?

Runājot par vainagu, sveču un citu svētku simboliku, Tolstovs atgādina, ka kristieši "neredzamo Dieva žēlastību uztver caur redzamām zīmēm. Piemēram, bērnam uzlejot ūdeni kristībās, viņš tiek nokristīts."

Caur šiem simboliem mēs pieskaramies Adventa noslēpumam.

"Cilvēks ir ļoti praktiska būtne – vispirms viņš aizdedzina sveci un uztaisa vainagu un tikai pēc tam padomā – Ziemassvētki tuvojas! Adventa laikā pat sniegs var uzrunāt!"

"Simboli ir kā palīgs, lai caur redzamo mēs ieietu neredzamajā," mācītājs skaidroja simbolu nozīmi.

Adventa laiks ir četras nedēļas. Ik svētdienu tiek aizdegta viena jauna svece Adventa vainagā. To mūsdienās gatavo no visdažādākajiem materiāliem.

Ar Adventa laiku baznīcā sākas jauns liturģiskais gads.

Ar ko Tev saistās Advents?

Vairumam Latvijas cilvēku Adventa laiks saistās ar svecītēm un vainagu. Tā portāla TVNET un “Snapshots” aptaujā atzinis 51% cilvēku. Otra lielākā cilvēku grupa pauda, ka Advents viņiem saistās ar klusāku, mierīgāku laiku pirms Ziemassvētkiem.

Vienlaikus diezgan daudz cilvēku atzīst, ka Advents viņiem neko nenozīmē vai arī viņi nespēj definēt, kāds ir šis pirmssvētku laiks viņu dzīvē.

Gandrīz desmitai daļai cilvēku Advents neko nenozīmē.

Daudz cilvēku šonedēļ notikušajā aptaujā atzina, ka Advents viņiem saistās ar pārdomām par savu dzīvi, kā arī kristīgu vērtību aktualizēšanu. Vairāk par aptaujas rezultātiem, lūdzu, skatīt raksta resursos!

Arī portāls TVNET novēl klusi, bet priecīgi izdzīvot šo Adventa laiku!

Foto: Snapshots
Komentāri (155)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu