Adventes vainagus gatavosim pašas! (42)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kristīgā pasaule svētīs pirmo Adventes svētdienu, ar ko aizsākas Jēzus Kristus piedzimšanas svētku gaidīšanas laiks. Šo gaidīšanas laiku simbolizē tradicionālais Adventes vainags, kurš rotāsies katra mājās, gaidot Ziemassvētkus. Parunāsim par to, kā pašu rokām radīt šo svētku rotu, jo nekas jau nav tīkamāks kā pašu izsapņota un realizēta ideja.

Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Vainaga pamatne – no klasiskām skujām līdz minimālisma kailzaram un vēl...

Vispierastāk Adventes vainagu mēs redzam pamatnē darinātu no egļu skujām. Tiesa, tas izskatās bagātīgi un daiļi, tomēr skujām ir arī savs mīnuss – tās drīz vien sāk birt un tīkamo ātri vien padara par lieku ikdienas pienākumu dzenāt pa māju skujas. Tomēr, kā zina stāstīt floristi, ir egles, kuras it kā, ievītas vainagos, nebirstot – tā ir sudrabegle un Kanādas priede. Skaidra lieta, ka šie augi nav tik bieži sastopami kā egle, tāpēc arī kā izejmateriāls tas ir krietni dārgāks. Vēl metode - lai nebirtu skujas, iesaka tās sapūst ar matu laku. Nereti skuju zarus vienkārši aptin jau ap gatavu pamatni, ko nereti arī veido no salmiem, tos cieši savijot kopā, var iegūt stabilu vainaga pamatni. Arī avīzes, audumi vai papīrs vairākās kārtās var kalpot kā pamatne.

Otra izplatītā vainagu pamatne tiek darināta no kailzariem. Tie ir svaigi bērza zari vai vīnstīgas. Perfekti, ja izdodas vīnstīgas iegūt ar visiem vīnogu “loku matiņiem” , kas piešķir vainagam papildu šarmu. Zari ir elastīgi, tomēr tie vīšanas procesā nedrīkst būt par sausiem, lai nesalūztu. Vainaga pamatni veido, vijot kopā vairākus kailzarus.

Vainagu pamatnēm mēdz izmantot arī sūnas, kuras no meža ir jāņem mitras. Vislabākās sūnas būs tur, kur ir skāba zeme. Sūnas būs nepieciešamas daudz – apmēram viens liels iepirkumu maisiņš. Ja sūnas gadās savākt mežā par slapju – tās var nelielā temperatūrā izžāvēt cepeškrāsnī. Sūnu vainadziņam būs nepieciešama papildu pamatne, kas var būt stieple, avīzes, zari vai kas tml., ap ko aplikt sūnas. Saka, ka skaisti izskatās arī no nokaltušām papardēm darināts vainags. Šobrīd jau sniegs tās būs padarījis mitras, tādējādi pakļāvīgas vainagam. Ir gadījies redzēt arī ķērpju vainagus.

Stingras un gludas pamatnes var iegūt, savijot kopā resnas metāla stieples. Tāpat pamatni var veidot no speciālas floristikas oāzes, kurā dekorācijas var vienkārši saspraust. Ir iegādājamas arī putuplasta pamatnes, kuras var nopūst un aplīmēt, ar ko vien sirds kāro.

Kaspars Garda

Dekorācijās ļauj vaļu fantāzijām!

Kad izveidota vainaga pamatne, var sākt to dekorēt. Šeit nu jāļauj vaļa savai fantāzijai, cik vien tā tālu sniedzas... Dekorācijas pie pamatnes parasti līmē ar līmes pistoli, bet nereti pievij vai piesien ar diegu vai lentīti. Ir reizes, kad dekorācijas var piestiprināt ar adatiņu vai citu asu priekšmetu.

Dekorācijas

Dabas materiāli – kastaņi, zīles, čiekuri, gliemežvāki, sausie ziedi, augļu kauliņi, rieksti, akmeņi, piepes, koku mizas utt.

Virtuves materiāli – lauru lapas, kafijas pupiņas, makaroni, žāvēti āboli u.c. augļi, pupiņas, zirņi, ķiploki, sīpoli, grūbas, popkorns, kaltēti citrusaugļi, krustnagliņas, kanēļstandziņas utt.

Saldumi – konfektes, piparkūkas, zefīri, želejkonfektes.

Mākslīgie materiāli – sizals, auduma gabaliņi (mežģīnes, tills), vīna korķi, mazas turziņas, eglīšu mantiņas, bērnu rotaļlietas, pogas, lentes, atslēgas, dziju kamoliņi, spalvas, pērles, kurpju auklas utt.

Der atcerēties: ja arī citreiz liekas, ka šo lietu mājās nekur nekad neizmantosi, – nopūt to ar zelta vai sudraba krāsu, un tā iegūs otru dzīvību Adventes vainagā!
Kaspars Garda

Vainagu tematikas

Interesanti, ja Adventes laika vainagus izlemj darināt pēc konkrētas tematikas. Tie var būt īpaši veidoti bērniem ar viņu rotaļlietām, piemēram, mīļākajiem multfilmu varoņiem. Var izveidot saldumu vainagu, no kura katrā svētdienā drīkst apēst kādu rotājuma konfekti. Interesanti, ja vainagu pasniedz kā dāvanu, – tad to visbiežāk darina kā hobija lietu. Piemēram, vainags mehāniķim no skrūvītēm un uzgriežņiem; makšķerniekam no vizuļiem; pavārei no karotītēm, formiņām, makaroniem; vīna pazinējam no vīna korķiem; žurnālistam no pildspalvām; mūziķim no ģitāru moderatoriem, modes dāmai no Svarovski kristāliņiem utt.

Kas jāņem vērā?

Adventes vainagā parasti ir ne vairāk kā 3-4 krāsas, citādi tas iznāk pārāk raibs un negaumīgs. Šajā skaitā ietilpst arī pamatnes tonis.

Šosezon modē ir visi vēsie toņi - tostarp svecēm izteikti pelēkais, melnais un lillā.

Ja vēlamies vainagu simetrisku, būtiski atcerēties ieverot vainaga ritmu – lai atkārtojas dekorāciju elementi, krāsu pārejas, formas utt. Tomēr var arī gluži pretēji – veidot asimetriju.

Svarīgi ir apzināties ugunsdrošību. Zem sveces obligāti jābūt metāla pamatam, bet kā alternatīvu var izmantot no biezas metāla stieples izgatavotu pamatu. Citreiz der mazu burciņu vāciņi. Veikalos ir nopērkami arī speciāli svečturi, kurus piestiprināt vainagam.


Rakstā izmantota informācija no Alises Tilakas lekcijas "Darini pats Ziemassvētku dekorācijas. Lietu otrā elpa", kas notika "Otrajā elpā".

Nākamo Alises lekciju "Dāvanu saiņošana. Personiski, oriģināli, unikāli!" var apmeklēt 4.decembrī plkst. 12.00 – 14.00

Komentāri (42)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu