Sīļukalna skolā mācās šogad slavenākā pirmklasniece (9)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijā šogad skolas gaitas sākuši 19 000 pirmklasnieku, bet Elizabete Vaivode šajā mācību gadā būs vienīgā Preiļu rajona Riebiņu novada Sīļukalna pamatskolas 1. klasē. Sīļukalniešus pašus šis fakts nepārsteidz.

Pie privilēģijas veltīt citam pret citu īpaši daudz uzmanības un dabiskas sirsnības mazo lauku skoliņu bērni un skolotāji jau sen pieraduši. Mazās Elizabetes ģimene – vecāmamma, kas pagastā strādā par feldšeri, tētis, šoferis tālbraucējs, un mamma, kas pašlaik ir mājsaimniece un rūpējas par pieciem bērniem – uzskata, ka 1. klasei, lai arī tajā ir tikai viens skolēns, ir jābūt, stāsta Riebiņu novada Sīļukalna pagasta teritoriālās pārvaldes vadītājs Andris Sondors. Citādi noticis ar skoliņas 6. klasi, kuras vienkārši nav, jo abas šīs klases skolnieces, no kurām viena esot pagasta vecākā meita, ar vecāku atļauju pārceltas uzreiz 7. klasē.

Pirmās klases audzinātāja un skolotāja Zinta Bruzgule stāsta, ka sastapšanās ar pirmklasnieci Elizabeti visai neparasta esot tāpēc vien, ka desmit gadu ilgajā skolotājas pieredzē pirmo reizi klasē ir tikai viens skolēns. Vajadzēšot stundu laikā vienā telpā mācīt gan 1. klases skolnieci, gan arī 2. klasi, kam viņa ir audzinātāja un kurā mācās piecas reizes vairāk skolēnu – pieci. Neko nevarot darīt, ja pagadījies ar bērniem trūcīgāks gads. Vēl kopā ar bērniem esot jākrāj pieredze, kā labāk strādāt ar divu klašu skolēniem vienlaikus, jo tas ir grūtāk, nekā mācīt vienu klasi. Uz jautājumu, kā Elizabete jūtas, būdama vienīgā šīs skolas 1. klases skolniece, meitene atbild īsi: "Labi." Un viņas acīs iedegas pašapzinīga prieka dzirksts. Arī mājas ir tikai dažus kilometrus no skolas. Uz skolu un no skolas Elizabeti ik dienu ar automašīnu ved tētis vai vecmāmiņa, kas strādā pagasta feldšeru un vecmāšu punktā. Šajā skolā mācās arī trīs Elizabetes māsas un vecākais brālis; viņi pa reizei atskrien pirmklasnieci uzmundrināt.

Skolotāja Z. Bruzgule teic, ka ne vienmēr dzīvē notiekošais atbilst grāmatās skaisti uzrakstītajam. Lai izpildītu valsts skolu tarifikācijas noteikumus par klases komplektēšanu ar vismaz astoņiem skolēniem, Sīļukalna pamatskolas apvienotajai 1. un 2. klasei jāpievieno vēl arī 3. klase. Tomēr Riebiņu novads atrod līdzekļus, lai bērni varētu mācīties arī mazākos klašu komplektos. Pēc pamatskolas direktores Marijas Bernānes teiktā, paredzams, ka skolotāji 1. klases skolnieci apmācīs atsevišķi. Šādiem gadījumiem budžetā ir paredzēti līdzekļi. Tos kā papildu atalgojumu izmaksās pedagogiem, kas nodarbosies ar skolnieci individuāli. Pastāvot arī iespēja – ja audzēknes vecāki izteiks lūgumu, kurš gan pagaidām vēl nav saņemts, meitene apgūs visu mācību vielu kopā ar 2. klasi.

Z. Bruzgule stāsta, ka pēdējos gados izremontētas un apdzīvotas visas bijušā un īsu brīdi pastāvējušā bērnudārza telpas, kur pirms desmit gadiem ienākušas pirmās sākumskolas klases. Skolai ir gan sava virtuve un ēdamzāle, gan mūzikas un mājturības klases, gan arī zāle sporta nodarbībām un citiem pasākumiem. Pēc Riebiņu novada izveidošanās arī atbalsts no pašvaldības esot jūtamāks. Ko gan spētu Silajāņu pagasts viens, ja bez lauku saimniecībām tajā ir tikai skola, pagastmāja, pasts, medpunkts, divi veikali, kultūras nams un viena pati kokzāģētava.

Pēc pagasta vecākā domām, ne vienmēr mazās lauku skolas ir Latvijā dārgākās skolas, ja rēķina, cik uz vienu skolasbērnu izlietots naudas. A. Sondors cer, ka Sīļukalna pamatskola, kurā pašlaik kopā ar pirmsskolas klasēm mācās 86 skolēni, strādā 15 pedagogi un septiņi tehniskie darbinieki, pastāvēs vēl vismaz piecus gadus. Divi turpmākie gadi esot cerīgi, jo klases būs pilnas. Abās pirmsskolas klasēs mācās 16 audzēkņu – pa astoņiem katrā.

***

Skolēni un mācību iestādes

- Vispārizglītojošajās skolās mācās 271 000 skolēnu, no tiem 19 000 pirmklasnieku.

- Valstī ir 957 vispārizglītojošās iestādes, 20 valsts, 12 privāto augstskolu, 17 valsts un desmit privāto koledžu.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu