No izdegušām svecēm jauna (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flick.com

Kad aiz loga ātri sabiezē tumsa un sniega karavānas vēl iestigušas tālajā ceļā uz zemi, tīkami laiku var kavēt radošās un vērtīgās nodarbēs. Viena no tām - sveču liešana.

Ne viens vien sveču dedzinātājs pārliecinājies, ka lielās sveces reti izdeg līdz galam. Ko darīt ar pārpalikumiem? Mest ārā vai saglabāt slēpju un rāvējslēdzēju ieziešanai? Protams, ikviena praktiska saimniece atradīs izmantojumu neizdegušajām svecēm, taču ierosinām tās pārkausēt un radīt savu uguntiņas mākslas darbu, ar ko priecēt sevi un citus tumsas skautajā gada nogalē.

Senču tradīcijās atrodami dažādi veidi, kā sveces liet. Šoreiz - par vienkāršāko.

Vajadzīgs katliņš ar ūdeni, kurā ievietot metāla trauku (noderēs konservu bundža vai metāla krūze). Aptuveni pusstundu sadrupināti veco sveču pārpalikumi jākausē ūdens peldē. Tādējādi vasks vai stearīns izkūst vienmērīgi un ilgāk saglabā karstumu. Jo augstāka būs temperatūra, jo gludāka sanāks svece. Ja to vēlas matētu, sveču atliekas jākausē zemākā temperatūrā.

Pēc kausēšanas sveces salej iepriekš sagatavotās formās, tās pirms sveču liešanas nedaudz ieeļļo, tad gatavo izstrādājumu būs vieglāk izņemt. Par formiņām lieti noderēs mājās atrodamas lietas - mazas pudelītes, krēmu burciņas, dažādi trauciņi un kārbiņas.

Nedrīkst aizmirst pirms sveces liešanas formā ielikt degli. To var iegādāties biškopības preču veikalos, taču par degli var izmantot savirpinātu kokvilnas vai linu diegu. Tas jānostiprina, vienā galā iesienot atsvariņu vai izverot diegu caur formas apakšā izurbtu caurumiņu un sasienot mezglā, bet otru degļa galu piesien pie kociņa un nofiksē, lai deglis ir tieši vidū.

Tad jaunais lējums jāatdzesē. Parasti svece sacietē apmēram stundas laikā, taču atdzišanas procesu nevar un nevajag pasteidzināt, jo tā netiks panākts vēlamais rezultāts.

Vēlams kopā kausēt tikai vienas krāsas sveču atlikumus. Lai pārkausētās sveces izskatītos tikpat skaistas kā veikalā, tās var dekorēt. Te jāļauj vaļa fantāzijai, sveču noformēšanu padarot par izdomas bagātu procesu. Lai pašdarinātā svece būtu smaržīgāka, kausējot pārpalikumus, tiem var piepilināt arī nedaudz ēteriskās eļļas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu