NRA liek atsaukt vairākas ziņas par policista līdzdalību malumedībās (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Augstākās tiesas Senāts šodien nemainīja tiesas spriedumu, ar kuru par labu Nikolajam Azbukam no laikraksta "Neatkarīgā Rīta Avīze" bijušā izdevēja "Preses nams" piedzīta 100 latu kompensācija un likts atsaukt publikācijās par līdzdalību malumedībās un nelikumīgu mežacūkas nošaušanu paustās ziņas.

Par to informēja tiesas preses sekretāre Ilze Eida.

Azbuka lūdza tiesu noteikt pienākumu atbildētājiem atsaukt ziņas, kas paustas 2001.gada augustā un septembrī publicētajos rakstos "Policists esot bijis malumedībās", "Likuma sargu tumšie medību lauki" un "Pārbaudīs prokurora iespējamo dalību malumedībās". Viņš pauda uzskatu, ka ziņas nav patiesas un ir aizskarošas, jo viņš medībās nav piedalījies.

Rakstos izteiktie apgalvojumi nav apstiprināti ar pierādījumiem, prasībā tiesai pauda Azbuka. Viņš norādīja, ka par notikušo veikta dienesta pārbaude, taču tā apstiprinājusi, ka nekādi pārkāpumi nav bijuši. Ar publikācijām viņam nodarīts kaitējums un būtiski traucēta profesionālā darbība.

Azbuka tiesā no "Preses nama" prasīja piedzīt 9900 latu kompensāciju, bet no rakstu autora Ivara Āboliņa - 100 latu kompensāciju.

"Preses nams" paskaidrojumos tiesai norādīja, ka, publicējot prasības pieteikumā minētos rakstus, ir ievērotas likuma normas.

Lietā nav strīda par to, ka Sēmes pagastā notikušas nelikumīgās medības. Žurnālists Āboliņš pārbaudījis iedzīvotāju sniegto informāciju par nelikumīgām medībām un rakstos paudis patiesu informāciju. Raksts nav bijis apgalvojuma formā, bet tikai pieņēmumu veidā. Žurnālists rakstus balstījis uz informāciju, kas jau publicēta iepriekš, kā arī uz iedzīvotāju stāstīto.

Izdevējs norādīja, ka par nelikumīgām dzīvnieku medībām bijuši satraukti Sēmes pagasta iedzīvotāji, kuri par notikušo pastāstījuši žurnālistam. Pirms par notikušo rakstījis NRA žurnālists, informācija bijusi publicēta arī vietējā laikrakstā "Tukuma Ziņotājs", un to Azbuka neesot apstrīdējis.

Pirmajā instancē šo prasību izskatīja Kurzemes rajona tiesa, kas 2004.gada 20.oktobrī Azbukas prasību apmierināja daļēji un "Preses namam" noteica pienākumu laikrakstā NRA atsaukt vairākas godu un cieņu aizskarošas ziņas. Tiesa no izdevēja piedzina arī 5000 latu kompensāciju, bet no žurnālista piedzīta 100 latu kompensācija.

Par šo spriedumu apelācijas sūdzības Rīgas apgabaltiesā iesniedza Azbuka un "Preses nams".

Rīgas apgabaltiesa šā gada 4.aprīlī prasību apmierināja daļēji un noteica pienākumu "Preses namam" mēneša laikā ar attiecīgu publikāciju laikrakstā NRA atsaukt vairākas godu un cieņu aizskarošas ziņas, kas saistītas ar Azbukas dalību nelikumīgajās medībās.

No "Preses nama" piedzīta 100 latu kompensācija, bet pārējā daļā Azbukas prasība noraidīta.

Viņš Augstākās tiesas Senātā iesniedza kasācijas sūdzību, taču Senāts Rīgas apgabaltiesas spriedumu atstāja negrozītu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu