Ja nezina, kas ir 18.novembris... (82)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Snapshots

Vairums Latvijā dzīvojošo zina, kas ir 18.novembris. Tomēr vairāk nekā desmitā daļa cilvēku šodien atzīmējamo Latvijas Republikas proklamēšanas dienu jauc ar citiem valsts vēstures svarīgiem notikumiem. Iespējams, tas saistīts nevis ar vēstures nezināšanu, bet sarežģītajiem šo svētku oficiālajiem nosaukumiem.

Pēc portāla TVNET un "Snapshots" aptaujas datiem, ļoti labi par 18.novembri ir informēti jaunieši. Sliktākas zināšanas ir divdesmitgadniekiem un trīsdesmitgadniekiem.

Vairums šonedēļ aptaujāto cilvēku zināja, ko Latvijā atzīmē 18.novembrī, taču 10% aptaujāto maldīgi domāja, ka šai datumā svin Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas gada dienu.

Bija arī citi nepareizi minējumi par 18.novembri, piemēram, ka tajā atzīmē Latvijas Satversmes pasludināšanas dienu vai latviešu atmodas gada dienu.

Neliela daļa cilvēku atzinušies, ka viņiem nav ne jausmas, ko atzīmē 18.novembrī.

Svarīgā ģimenes loma

Arī Latvijas Okupācijas muzeja Izglītības programmas vēsturniece Danute Dūra sarunā ar portālu TVNET atzina, ka muzeja apmeklētāju zināšanas par Latvijas vēsturi ir ļoti dažādas. Tās atkarīgas no cilvēku vecuma, ģimenes notikumiem un tradīcijām, kā arī pašu bērnu ieinteresētības. Tāpat arī jauniešu zināšanas ietekmē skolas un skolotāji.

Muzeja darbinieki, vadot ekskursijas un nodarbības, cenšas noskaidrot apmeklētāju zināšanu līmeni, taču Dūra atzina, ka "muzejā ļoti daudz ko var nošpikot" un tādēļ grūti spriest par cilvēku īstajām zināšanām.

"Mums vienmēr aiz muguras ir ekspozīcija. Gudrs prāts vienmēr spēj atrast atbildes uz mūsu jautājumiem." Muzeja darbinieki arī cenšas mudināt jauniešus pašus meklēt atbildes uz jautājumiem par vēsturi.

"Vēsture, par ko mēs runājam, ir pretrunīga. Mēs negribētu nonākt situācijā, ka diktējam kaut kādu vienu pareizo viedokli," vēsturniece teica. "Mēs negribētu kādu aizvainot ar šauru nacionālu skatījumu. Cenšamies atstāt viedokli katra paša ziņā."

Parasti jaunieši muzeja apmeklējuma laikā zina par 18.novembri, bet bijušas arī situācijas, kad neviens no klases nemāk pateikt, ko atzīmē šai datumā.

Tad skolotājām ir mati šausmās stāvus, jo, protams, visās skolās ir runāts par 18.novembri.

"Principā mēs nevaram sūdzēties, ka jaunieši neko nezina. Nav bijis tā, ka nevar sekot līdzi, jo neko nesaprot. Drīzāk trūkst intereses."

Pēc aptaujas datiem, 18.novembra nozīmi gandrīz vienlīdz labi zina gan latvieši, gan krievi.

Vai un kā svinēsim svētkus?

Aptauja liecina, ka lielākā daļa jeb 58% cilvēku Latvijā plāno atzīmēt 18.novembri. Vienlaikus vairāk nekā trešdaļa ļaužu apgalvoja, ka valsts svētkus nekādi nesvinēs, bet vienkārši baudīs brīvdienu. 

Daudz cilvēku šovakar iecerējuši doties uz salūtu, kā arī apmeklēs dažādus citus sabiedriskos pasākumus. Ceturtdaļa ļaužu arī plāno svētku maltīti ģimenes lokā.

Pasīvāki šo svētku svinēšanā plāno būt krievu tautības pārstāvji – puse krievu pretstatā trešdaļai latviešu šo dienu uztver kā parastu brīvdienu.

Foto: Snapshots
Komentāri (82)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu