/nginx/o/2018/07/13/8902883t1h00b8.jpg)
Plašais svaigu augļu un ogu piedāvājums veikalu augļu vitrīnās vai arī vasarā pašu sarūpētais un saldētavās saglabātais ļauj dažādot mūsu ikdienas ēdienkarti. It īpaši, ja ņemam vērā, ka augļi un ogas ir racionāla un pilnvērtīga uztura neatņemama sastāvdaļa.
To uzturvērtību nosaka lielais viegli izmantojamo ogļhidrātu un vitamīnu daudzums, organiskās skābes, minerālvielas, šķiedrvielas, pektīnvielas, miecvielas un citas organismam nepieciešamas vielas.
Augļiem un ogām ir liela nozīme gremošanas orgānu darbībā. Teiksim, pektīnvielas, kuru daudz apelsīnos, ķiršos, aprikozēs, ābolos, upenēs, dzērvenēs, mellenēs, jāņogās, spēj absorbēt organismā iekļuvušās vai arī radušās kaitīgās vielas. Pieauguša cilvēka diennakts deva ir divas līdz četras porcijas augļu. Vienā porcijā ietilpst: viens vidēja lieluma auglis – ābols, bumbieris, banāns, apelsīns vai divi nelieli augļi – plūmes, mandarīni, aprikozes, kivi vai puse greipfrūta, vai šķēle melones, arbūza vai ananasa, vai aptuveni septiņas zemenes, vai sauja ķiršu, upeņu, aveņu vai citu ogu.
Var augļus ēst atsevišķi, bet var pagatavot arī augļu salātus. Te var pielietot visdažādākās svaigu augļu kombinācijas, bagātinot tos arī ar žāvētiem augļiem un riekstiem. Teiksim, ņem vienādās daļās sagrieztus ābolus, bumbierus, banānus, apelsīnus, kivi, vīnogas (mazās liek veselas, lielākās – pārgrieztas uz pusēm), nedaudz jebkuru žāvēto augļu, mazliet riekstu. Sastāvdaļas gan atkarīgas no katra paša vēlmēm un arī finansiālajām iespējām. Visas sastāvdaļas samaisām, pārlejam ar jogurtu, ja gribas ko treknāku – var samaisīt ar kondensēto pienu. Garšīgi būs arī ar saldējumu.
Nedaudz savādāki salāti. Ņemam četrus kivi, 300 g zaļo vīnogu, 500 g melones, 300 g svaiga fenheļa saknes, divus bumbierus, vienu apelsīnu, pusi citrona, vienu laimu un divas ēdamkarotes kļavu sīrupa. Fenhelis ir ne tikai aromātisks un gards: tam ir virkne vērtīgu īpašību arī no veselības viedokļa. Šis dārzenis pēc izskata atgādina sīpolu, bet pēc garšas līdzinās anīsam.
No melones ar saldējuma karoti izgrebjam bumbiņas. Fenheli sagriežam četrās daivās un tad ļoti smalkās strēmelītēs. Kivi sagriežam pusaplīšos, bumbierus – plānās šķēlītēs. Sastāvdaļas sajaucam, ierīvējam nedaudz laima miziņu. No apelsīna, citrona un laima izspiežam sulu, sajaucam ar kļavu sīrupu un iemaisām salātos.
Salāti ar aprikožu – zemeņu mērci. Ņemam vienādās daļās melones, ābolus, bumbierus, plūmes vai aprikozes. Visus augļus sagriežam vienādās daļās un liekam salātu traukā. Mērci augļu salātiem pagatavojam no gatavām aprikozēm vai svaigām zemenēm. Tās pārberam ar cukuru un ar blenderi samaļam viendabīgā masā. Gatavoto mērci samaisām ar viegli uzputotu saldo krējumu un pārlejam sagrieztajiem augļiem.
Variējot var pagatavot arī piparotos augļu salātus. Ņemam 300 g arbūza, 300 g melones, 300 g persiku, sauju piparmētru lapu, 100 g cukura, viena citrona sulu, tējkaroti maltu melno piparu un tējkaroti kartupeļu cietes.
Pannā ielejam 200 ml ūdens, tajā izkausējam cukuru, pievienojam citrona sulu, pusi no piparmētrām un piparus. Karsējam uz mazas uguns dažas minūtes, tad iebiezinām ar kartupeļu cieti un atdzesējam. Augļus sagriežam nelielos gabaliņos, sajaucam ar atdzesēto mērci un daļu piparmētru lapu. Pārkaisām ar atlikušajām piparmētrām.
Lai labi garšo!