Katrs lielveikals dienā izmet 50 kg pārtikas (84)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijā ik dienu katrs lielveikals izmet līdz 50 kilogramiem pārtikas, kas sākusi bojāties vai kam beidzies derīguma termiņš, šodien raksta Neatkarīgā Rīta Avīze.

“Rimi Latvia” mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Zane Eniņa laikrakstam stāstījusi, ka pārsvarā produkti tiek utilizēti uz vietas veikalā, izmetot tos speciālos, slēgtos konteineros.

“Maxima” pārstāve Evija Ercmane norādījusi, ka izmesto sadzīves atkritumu daudzums ir ļoti mainīgs, tas atkarīgs, piemēram, no sezonalitātes, algas dienu tuvuma un arī veikala lieluma.

Neatkarīgā Rīta Avīze lēš, ka “Rimi” un “Maxima” veikalos kopumā ik dienas tiekot izmestas 11 tonnas nenopirktu pārtikas produktu.

Lai gan Rimi Latvia pārstāve apgalvoja, ka Rimi darot visu iespējamo, lai būtu jāutilizē pēc iespējas mazāk produktu, Rimi veikalos nenopirktās pārtikas apjoms arī varētu būt aptuveni tikpat liels, cik ir Maximas veikalos, tas ir, vidēji 50 kilogrami dienā. Tātad Rimi Latvia un Maxima Latvija 220 veikalos kopā dienā tiek izmestas 11 tonnas nenopirktu pārtikas produktu. Tā kā, pēc ekspertu aplēsēm, abi šie lielveikali kopā aizņem 60 līdz 70 procentus tirgus, dienā atkritumos nonāk kopumā 15 tonnas pārtikas, neskaitot to, ko nākas izmest sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem un ko izmet mājsaimniecības. Tas, protams, ir mazāk nekā Lielbritānijā, kur gada laikā tiekot izmests aptuveni 4,1 miljons tonnu vēl ēdamas pārtikas.

Pārtikas drošību Latvijā uzrauga Pārtikas un veterinārais dienests. Pārtikas inspektori karstajā laikā veic augsta riska pārtikas uzglabāšanas un realizācijas apstākļu pastiprinātu kontroli. No 6. līdz 20. jūnijam no apgrozības tika izņemtas vai apturēta tirdzniecība 2 tonnām pārtikas produktu un 1679 gabaliem fasētās produkcijas. Visbiežāk to nācies darīt ar gaļu un gaļas produktiem, kam beidzies derīguma termiņš. Tā, piemēram, PVD inspektori Ogrē izņēma no apgrozības 370 kilogramus, Talsos – 210 kg, Rīgā – 200 kg, Liepājas rajonā – 170 kg, Rēzeknē un Ludzā atbilstoši 100 un 130 kg šādas produkcijas.

Komentāri (84)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu