Salaspils kodolreaktora demontāžu plāno sākt nākamgad

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Salaspils kodolreaktora demontāžu plānots sākt 2017.gadā un pašlaik notiek tehniskās specifikācijas sagatavošana, vēsta Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC).

LVĢMC informēja, ka patlaban izstrādes procesā ir Salaspils kodolreaktora demontāžas plāna tehniskās specifikācijas sagatavošana, licencēšanas dokumentāciju izstrāde un būvatļaujas saņemšana. Savukārt demontāžu plānots uzsākt 2017.gadā.

Iepriekš vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards aģentūrai BNS atzina, ka ar demontāžas projekta izstrādi saistītās izmaksas šogad varētu sasniegt 45 tūkstošus eiro. Savukārt laika posmā no 2017.gada līdz 2020.gadam reaktora demontāžai kopumā plānots atvēlēt 6,9 miljonus eiro.

Salaspils kodolreaktors pērn tika nodots atpakaļ LVĢMC, bet iepriekš to pārraudzīja Latvijas Universitāte.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka 2014.gada nogalē Salaspils reaktora teritorijā tika veiktas zemē ierakto nerūsējošā tērauda tvertņu, kurās glabājās radioaktīvais ūdens, pārbaudes. Veicot pārbaudes atklājās, ka vienai no tām ūdens caur šuvēm bija izsūcies cauri. Tvertne bijusi ievietota dzelzsbetona mucā, un ūdens no tās nelielā daudzumā iekļuva apkārtējā vidē, tādējādi nedaudz palielinot tritija līmeni tvertņu tiešā tuvumā. Piesārņotais ūdens, iespējams, bija izsūcies arī cauri otrajai tvertnei.

Salaspils kodolreaktora aktīvā zona pret starojumu tika aizsargāta ar dejonizētu ūdeni, kura sastāvā ir radioaktīvais izotops tritijs un cēzijs 137. Līdz 2014.gada nogalei tvertnes nebija pārbaudītas kopš sešdesmitajiem gadiem.

LVĢMC aģentūru BNS informēja, ka šobrīd piesārņotais ūdens, kas atradās tvertnēs, ir izsūknēts un iepakots dubultmucās. Šīs mucas tiek uzglabātas Salaspils kodolreaktorā, un tiek regulāri apsekotas. Tvertnes esot hermetizētas, tādējādi novēršot vides piesārņojuma riskus.

Pirms vairākiem gadiem - 2008.gadā - Salaspils kodolreaktora izlietoto kodoldegvielu izveda uz Krieviju. Noslēdzoties šim procesam, tika plānots veikt reaktora demontāžu. Sākotnēji bija paredzēts, ka demontāža tiks pabeigta piecu gadu laikā - sākot 2009.gadā un pabeidzot 2013.gadā. Tomēr ekonomiskās krīzes laikā demontāžas sākšana tika atlikta par diviem gadiem, cerot to sākt 2011.gadā un pabeigt 2015.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu