Policija jau pusotru gadu izmeklē Neo lietu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts policija jau apmēram pusotru gadu izmeklē tā dēvēto Valsts ieņēmumu dienesta datu noplūdes lietu, kurā aizdomās turētais ir par Neo sevi dēvējošais Ilmārs Poikāns.

Neskatoties uz nepatikšanām ar Krimināllikumu, Latvijas Universitātes (LU) Matemātikas un informātikas institūta Mākslīgā intelekta laboratorijas pētnieks Poikāns 2010.gadā atzīts par Eiropas cilvēku Latvijā.

Valsts policijas pārstāve Lita Juberte uz daudzajiem aģentūras BNS jautājumiem par kriminālprocesu, kurā aizdomās turētais ir Poikāns, vien atbildēja, ka izmeklēšana lietā turpinās. Ekonomikas policijas priekšnieks Gatis Gudermanis pirms gada aģentūrai BNS teica, ka katrā gadījumā lietā noziedzīga nodarījuma esamība ir nepārprotama. Viņš toreiz pauda uzskatu, ka izmeklēšan anebūs gadiem ilga.

Poikāns, kuru pērn maijā aizturēja policija, ceturtdien izplatītajā paziņojumā presei norāda, ka viņam nav ziņu, ka kriminālprocesa ietvaros bez viņa būtu vēl kāds aizdomās turētais.

"Tātad šā gada vasarā saņēmu divas ziņas par izmeklēšanas gaitu, gluži kā kādā jokā – vienu labu, otru sliktu. Labā ziņa – noziedzīga nodarījuma sastāva trūkuma dēļ kriminālprocess tika izbeigts pēc viena panta. Sliktā ziņa – izbeigtā panta vietā pievienoti divi jauni," klāsta Neo.

Policijā kriminālprocess izbeigts daļā par nelikumīgām darbībām ar automatizētas datu apstrādes sistēmas resursu ietekmēšanas ierīcēm.

Taču lietā radušies jauni Krimināllikuma panti, proti, par patvaļīgu piekļūšanu automatizētai datu apstrādes sistēmai un ekonomisko vai citu ziņu, kuras ir komercnoslēpums, neatļautu iegūšanu savai vai citas personas lietošanai vai izpaušanai.

Policija gan joprojām kriminālprocesā izmeklējot nelikumīgas darbības ar fiziskās personas datiem, ja ar to radīts būtisks kaitējums.

"Liels bija mans pārsteigums un prieks, ka policijas iedotajā dokumentā atradu atbildi uz jautājumu, vai Neo darbībai bija kāda nozīme un ietekme. Vai tad neizklausās iespaidīgi, ja izmeklētāja uzskata, ka Poikāna darbību dēļ tika radīts būtisks apdraudējums valsts iekārtas, sabiedrības drošības un kārtības interesēm un apdraudēta normālas tirgus konkurences pastāvēšana," sacīja Poikāns.

Viņš uzskata – ja pastāv uzdevums viņu sodīt par katru cenu, lietu neļaus izbeigt, un tā tiks virzīta turpmākajās instancēs – uz prokuratūru un tiesu.

Jau vēstīts, ka toreizējās žurnālistes Ilzes Naglas vadītais Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" 2010.gada februāra vidū ziņoja, ka VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā atrasts drošības caurums, pa kuru triju mēnešu laikā nezināmas personas ieguvušas apmēram 7,4 miljonus dokumentu 120 gigabaitu apmērā.

Faktu, ka VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā bijusi milzīga datu noplūde, "De facto" uzzināja no cilvēku grupas, kas sevi dēvē par "Ceturtās atmodas tautas armiju" ("4ATA"). Vēlāk tās pārstāvis, kurš sevi dēvē par Neo, regulāri internetā publicēja dažādu iestāžu algu sarakstus.

Policija pēc tam sāka kriminālprocesu un tā ietvaros aizturēja Poikānu, kurš atzinās, ka viņš ir Neo.

Policijas veica kratīšanu arī Naglas dzīvesvietā un atsavināja viņas datora ārējo cieto disku un arī vairākas flešatmiņas. Nagla iesniegusi prasību Eiropas Cilvēktiesību tiesā, apstrīdot kratīšanas likumību, ko policija veica viņas dzīvesvietā. Policija atsavināja žurnālistes personīgo datoru un tādējādi ieguva ziņas arī par žurnālista informācijas avotiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu