Krievijas specdienesti neesot tieši vainojami "Bronzas nakts" nemieros (15)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kaut gan Krievijas specdienesti pirms pagājušā gada aprīļa "Bronzas nakts" nemieriem Tallinā aktīvi nodarbojušies ar histērijas radīšanu Krievijas medijos, tomēr tiešā veidā nav vadījuši nekārtību dalībnieku aktivitātes, secinājusi Igaunijas Drošības policija (KaPo).

Krievijas specdienesti aktīvi atbalstījuši ar Bronzas kareivja pārvietošanu saistīto notikumu emocionālu atspoguļošanu, kas bija viens no iemesliem tam, kāpēc protests pret iecerēto pārvietošanu pārauga ielu nekārtībās, par KaPo gada pārskatā pausto vērtējumu raksta "Postimees".

Uz augsti stāvošām Krievijas amatpersonām, kas dažādu iemeslu dēļ atbalstījušas civilizētu pieminekļa pārvietošanu, specdienesti izdarījuši spiedienu.

Krievijas Federālā drošības dienesta un Ārējā izlūkošanas dienesta (ĀID) darbinieku biežās vizītes Igaunijā pirms pieminekļa pārvietošanas veiktas tikai situācijas novērošanas nolūkā.

Kā uzskata KaPo, izlūkdienesti nav tieši vadījuši nekārtību dalībnieku aktivitātes, bet Krievijas diplomātu tikšanās ar vietējiem ekstrēmistiem nav uzskatāma par nekārtību rašanās iemeslu.

"Vienlaikus jāuzsver ĀID spēcīgās pozīcijas Krievijas žurnālistu vidē - viņu loma naida kurināšanā ir nozīmīga," teikts KaPo atskaitē.

Tas, ka diplomāti tiek izmantoti tradicionāli specdienestu darbībai raksturīgās jomās, nozīmē to, ka Krievijas izlūkdienesti Igaunijā nav spējuši izveidot funkcionējošu rezidentūru.

Krievijas diplomātu tikšanās ar ekstrēmistiem Tallinas Botāniskajā dārzā palikusi bez lielas ietekmes, jo diplomāti bijuši "tīri" un manipulāciju jomā viņiem nav bijis vajadzīgās sagatavotības.

Krievijas ĀID darbība Igaunijā pēc aprīļa notikumiem bijusi koncentrēta uz centieniem ietekmēt vietējo krievu apvienošanos un uzmundrināt viņu aktivitātes.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu