Stambulā notiek G7 valstu finanšu ministru sanāksme

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bagāto valstu grupas G7 finanšu ministri sestdien pulcējas Stambulā, taču to aizēno pasaules lielāko attīstīto un attīstības valstu grupas G20 pirms nedēļas notikušī galotņu sanāksme, kas sevi pasludināja par vadošo lēmumus pieņemošo forumu globālajos ekonomiskajos un finanšu jautājumos.

Paredzams, ka G7 finanšu ministri sanāksmē apspriedīs pagājušajā nedēļā Pitsburgā notikušajā G20 valstu samitā pieņemtos lēmumus.

Samits Stambulā nodrošinās iespēju apspriest "nākamos soļus un pasākumus G20 stratēģiskajā dokumentā, kas nosaka ceļu uz atlabšanu no smagākās recesijas kopš Otrā pasaules kara un ilgtspējīgu izaugsmi", norādīja kāda ASV Finanšu ministrijas amatpersona.

Lai arī G20 tagad tiek uzskatīts par vadošo lēmumu pieņemšanas forumu, G7 nav zaudējis savu lietderību, sacīja amatpersona, piebilstot, ka G7 saglabā "vērtīgu formātu finanšu ministriem" un tajā apvienoti "sistēmas lielākie kreditori".

G7 valstis - ASV, Japāna, Vācija, Lielbritānija, Francija, Itālija un Kanāda - pārstāv arī Starptautisko Valūtas fondu (SVF), un tādēļ samitā, visticamāk, tiks apspriests G20 līderu lēmums veikt šīs finanšu institūcijas reformu.

G20 valstu līderi Pitsburgas samitā vienojās par balsstiesību pārdali SVF, lai lielāku teikšanu iegūtu attīstības valstis. Tāpat arī tika atbalstīts ierosinājums palielināt attīstības valstu balsstiesības Pasaules Bankā.

Taču vairākas G7 valstis, tostarp Francija, iebilst pret vienkāršu balsstiesību piešķiršanu attīstības valstīm, norādot, ka vairākas Eiropas valstis arī nav pietiekami pārstāvētas šajās abās institūcijās.

Lai arī sestdien paredzētajā samitā piedalīsies tikai G7 valstu pārstāvji, to paredzējis apmeklēt arī Krievijas finanšu ministrs.

Kā ziņots, pirms nedēļas notikušajā Pitsburgas samitā G20 valstu līderi vienojās par baņķieru prēmiju ierobežošanas pasākumiem, kā arī izklāstīja jaunu ekonomikas kārtību, aicinot valstis sadarboties, lai izvairītos no pārmērīgiem tirdzniecības deficītiem vai atlikumiem.

G20 līderi vienojās par sistēmu, kuras ietvaros katru gadu paredzēts realizēt virkni mērķu un pēc tam SVF uzraudzībā veikt savstarpēju situācijas analīzi.

Pasaules līderi arī vienojās turpināt līdzšinējos ekonomikas stimulēšanas pasākumus, atzīstot tos par efektīviem ekonomiskās lejupslīdes apturēšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu