Gatavojam filca rotiņas! (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET lasītāja

Pamācīšu, kā var aizpildīt lietainos rudens vakarus, gatavojot siltas un mīlīgas rotas. Pastāstīšu, kur var iegādāties labākos un plašākā klāsta materiālus nepieciešamajam rotu komplektam. Nedaudz arī par filca un filcēšanas procesa vēsturi, un, protams, būs arī foto pievienoti, lai varat iepazīties un nedaudz varbūt pašpikot idejas. Tad nu sāksim!

Nedaudz vēstures
No vēstures. Filcs ir senākā cilvēcei zināmā auduma forma. Arheoloģiskajos izstrādājumos atrastas liecības, ka filcēšana bija pazīstama Turcijā jau 6500 gadu pirms mūsu ēras. Kvalitatīvāki izstrādājumi tika atrasti mūžīgajā sasalumā Sibīrijas apbedījumos, un tie datējami ar mūsu ēras 600. gadu. 

Tāpēc vien šīs rotas būs ideāli piemērotas vēsiem rudens un ziemas vakariem, jo tās ļoti silda, kā jau vilna.

Nepieciešamie materiāli

1. Filcs (vilnas kārsums). Tas nopērkams dažādos rokdarbu veikalos, taču tā izvēle parasti ir ļoti ierobežota, tāpēc iesaku doties uz veikalu "Klippan Saule" (adrese - Bruņinieku iela 106). Tur izvēle ir ļoti liela, jo blakus telpās viņiem atrodas segu un citu lietu ražotne. Kas nezina, kā izskatās filcs, sk. 1. foto.
2. Nepieciešamas filcēšanas adatas. Tās arī nopērkamas iepriekšminētajā veikalā, un arī lētākas nekā citur.
3. Sēkliņpērlītes, lai vēlāk varētu izdaiļot rotas.
4. Sūklis, derēs arī parasts trauku mazgājamais sūklis.
5. Atlasa lentīte.
6. Lāpāmā adata.

Foto: TVNET lasītāja
Foto: TVNET lasītāja

2. Vienām krellēm būs nepieciešami vismaz 20-23 bumbulīši, tās var gatavot arī no dažāda izmēra bumbulīšiem, tos saverot simetriskā virtenē. 

Foto: TVNET lasītāja

3. Kad bumbulīši ir sabakstīti, tos var izšūt ar dažnedažādām sēkliņu pērlītēm, veidojot interesantus rakstus un kombinācijas. Sakārto bumbulīšus uz galda un izdomā, kā tos savērt. 

4. Tad ņem lielo lāpāmadatu un iever tajā atlasa lentīti; sakārtotos bumbulīšus ver pakāpeniski virsū.

Foto: TVNET lasītāja
Foto: TVNET lasītāja
Foto: TVNET lasītāja


Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu