60 gadi Latvijas modē jeb kā viss aizsākās ar Rīgas Modēm...

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

25. novembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) atklās izstādi «Parunāsim par modi!». Tā ir viena no ceļojošajām izstādēm. Mode ir savdabīgs sabiedrības, tās vērtību, priekšstatu un to izmaiņu spogulis, kas ļauj iepazīties ar laikmetu, vietu un cilvēkiem. Izstādes «Parunāsim par modi!» uzmanības centrā ir aizvadītie 60 gadi Latvijā, sākot ar brīdi, kad Rīgā tika dibināts Rīgas Modeļu nams.

«Sarunas sākums var būt interese gan par augsto modi, gan par ielu modi vai gluži otrādi – apgalvojums «mode mani neinteresē». Tomēr, lai kā arī tā sākusies,

saruna par modi raisīs interesi par pārējo – Latvijas sadzīvi, politiku, ekonomiku, mākslu, robežām un to pārkāpšanu,

sapņiem, ilūzijām un cilvēka dabu,» stāsta izstādes koncepcijas autore Zane Zajančkauska.

Izstādi veido 5 tematiskās sadaļas. «Kurš ir galvenais?» pievērš uzmanību tam, kā laika gaitā mainās ne tikai modes tendences, bet arī veids, kā par tām runājam. «Opozīcija» stāsta par cilvēkiem, kas apzināti izvēlējušies nostāties pret valdošajām modes tendencēm. Mode dzīvo ārpus modes žurnāliem – par to vairāk sadaļā «Ikdiena», savukārt «Tradīcijas spēks» pievēršas latviešu nenogurstošajai interesei par etnogrāfiskajiem rakstiem. Īpašs notikums ir noslēdzošā izstādes daļa «Skate. Latvijas modes dizains mūsdienās», kurā pirmo reizi vienkopus izstādīti spožākie mūsdienu modes dizaineru (piemēram, zīmolu «QooQoo», «Amoralle», «MAREUNROL'S», Natālijas Jansones) veidotie tērpi.

Rīgā izstāde būs apskatāma līdz 8. decembrim. Ieeja bez maksas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu