Iespējams, pret praidu rīkotos pasākumus finansējusi "Jaunā paaudze" (173)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Iespējams, daļa finansējuma pret seksuālajām minoritātēm vērsto pasākumu organizēšanai ir nākusi no reliģiskās sektas "Jaunā paaudze", šodien intervijā Latvijas Radio atzina iekšlietu ministrs Dzintars Jaundžeikars. Lai arī vairāki Latvijas Pirmās partijas redzami politiķi darbojas šajā sektā, Jaundžeikars aicināja nevilkt nekādas saistības starp abām organizācijām, piebilstot, ka finansējums protestētājiem nācis arī no citiem avotiem, kurus noskaidro Drošības policija.

"Es nosodu jebkuru vardarbību, tā atbilstoši likumam ir jāsoda," uzsvēra iekšlietu ministrs Dzintars Jaundžeikars, piebilstot, ka par notikušo ierosinātas krimināllietas, kā arī tiek meklēti vainīgie.

Jaundžeikars pastāstīja, ka drošības dienesti turpina analizēt pagājušās nedēļas nogales notikumus un pēta videoierakstus. "Ne visus varēja apcietināt, iepriekš arī organizatori tika aicināti, ka mierīgam jābūt protestam, atbilstoši likumam. Tagad ir jāizvērtē, ko viņi darīja, kādēļ izcēlās šīs nekārtības," teica iekšlietu ministrs.

Jaundžeikars pauda viedokli, ka kādam ir izdevīgi, lai Latvijā tiktu izraisītas tādas pašas masu nekārtības kā citur Eiropā. "Tie finansējumi pat nav vairs no Latvijas, bet varbūt ir tālāk," par iespējamām organizācijām, kas atbildīgas par notikušo grautiņu, izteicās Jaundžeikars.

"Mūsu policija līdz šim vienmēr darbojusies profesionāli," atzīmēja Jaundžeikars un atkārtoti noraidīja viedokli, ka policija pasākumu laikā būtu rīkojusies neprofesionāli, jo nenovērsa pret seksuālajām minoritātēm vērsto vardarbību - tieši pateicoties policijas profesionalitātei, esot iztikts bez plašākiem grautiņiem un upuriem.

Lai arī seksuālo minoritāšu organizāciju pārstāvji norāda, ka tieši pēc Drošības policijas lūguma no oficiālo pasākumu programmas tika izņemts dievkalpojums Anglikāņu baznīcā, Jaundžeikars turpināja apgalvot, ka policijai nebija informācijas par dievkalpojumu un tieši tāpēc turp sākotnēji netika norīkoti policijas spēki.

"Mēs esam suverēna valsts, mums ir pašiem ar savām lietām jātiek galā un, ja arī kaut ko organizē, ir jāskatās, kāds Latvijā ir sabiedrības noskaņojums," aizrādīja Jaundžeikars, piebilstot, ka citu valstu pārstāvju paraksti par iekšlietu ministra demisiju ir būtiska iejaukšanās Lavijas iekšējās lietās.

Jaundžeikars sacīja, ka policija pilnīgu izmeklēšanu par minētajiem notikumiem varētu pabeigt mēneša laikā.

Savukārt premjera pienākumu izpildītājs, ekonomikas ministrs Aigars Štokenbergs raidījumā "900 sekundes" pauda viedokli, ka ap seksuālo minoritāšu pasākumiem notikušais ir politiskā procesa sastāvdaļa, no kura noteikti ieinteresētie politiskie spēki tagad centīsies gūt popularitāti.

Štokenbergs uzskata, ka minētais jautājums ir pseidoproblēma, kura tiek aktualizēta, lai nerunātu par nopietniem jautājumiem un novērstos no valsts iedzīvotājiem tiešām būtiskām problēmām. Lūgts šos ieinteresētos politiskos spēkus nosaukt vārdā, Štokenbergs to nedarīja, piebilstot, ka saistībā ar šiem politiķiem ir sāktas parakstu vākšanas kampaņas. Kā ziņots, pašlaik parakstu vākšana notiek saistībā ar Jaundžeikara darbu.

Aicinot novērtēt Jaundžeikara darbu, Štokenbergs izteicās, ka no līdzšinējā politikas standarta viedokļa viss ir kārtībā un LPP politiķa darbība iekļaujas pseidoproblēmu politikas rāmjos. Savukārt, ja Latvijas politikā lielāka uzmanība tiktu pievērsta būtiskajām problēmām, politiskajā procesā nebūtu vietas tādiem cilvēkiem, kas veicina neiecietību. Runājot teorētiski, Štokenbergs izteicās, ka pašreizējos apstākļos Jaundžeikara demisiju neprasītu.

Komentāri (173)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu