Obama piedāvā iespēju valstī palikt pieciem miljoniem nelegālo imigrantu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV prezidents Baraks Obama ceturtdienas vakarā televīzijas uzrunā piedāvāja pieciem miljoniem no valstī nelegāli dzīvojošajiem imigrantiem iespēju legalizēties un lūgt darba atļaujas, šādi izvairoties no izraidīšanas.

Baltā nama administrācija paziņoja, ka gandrīz visi imigranti, kas vairāk nekā piecus gadus nodzīvojuši ASV bez attiecīgiem dokumentiem un kuriem ir bērns, kas kļuvis par ASV pilsoni vai legālu pastāvīgo iedzīvotāju, var pieteikties uz darba atļauju trim gadiem.

Prezidents arī paplašinās viņa 2012.gadā uzsāktu programmu, kas piešķir pagaidu uzturēšanās atļaujas gados jauniem imigrantiem, kas nelegāli ieradušies ASV pirms 16 gadu vecuma sasniegšanas.

Obamas piedāvātā legalizēšanās

iespēja attiecas uz apmēram 44% no 11,3 miljoniem nelegālo imigrantu,

kas ieradušies ASV galvenokārt no Meksikas un Centrālamerikas valstīm.

Legalizācijas iespēja tiek nodrošināta ar prezidenta izpildvaras rīkojumu, kurš izdots bez ASV Kongresa piekrišanas.

Republikāņi, kas kontrolē Kongresa apakšpalātu Pārstāvju palātu un šomēnes Kongresa augšpalātas Senāta vēlēšanās ieguva kontroli arī pār Senātu, paziņoja, ka Obama ar šādu rīcību pārkāpis savas pilnvaras un attiecības starp prezidentu un Kongresu tagad ir sabojātas.

Republikāņi šogad bija daudzkārt brīdinājuši, ka prezidenta vienpusēja rīcība imigrācijas jautājumā būtu nelikumīga un nekonstitucionāla amnestija miljoniem nelegāļu. Obama uz to atbildēja, sakot, ka rīcība bijusi nepieciešama.

«Masveida amnestija būtu netaisnīga. Masveida

izraidīšana būtu gan neiespējama, gan pretēja mūsu raksturam,»

sacīja Obama savā televīzijas uzrunā.

Viņš uzsvēra, ka piedāvātā legalizācijas iespēja ir nevis amnestija, bet «saprātīga pieeja» imigrācijas problēmas risināšanai, un tā neattieksies uz nelegāliem imigrantiem ar kriminālu pagātni.

«Ja jūs esat noziedznieks, jūs tiksiet izraidīts. Ja jūs plānojat nelegāli ierasties ASV, jūsu iespējas tikt notvertam un nosūtītam atpakaļ nupat pieauga,» sacīja Obama.

Prezidents uzsvēra, ka šī legalizācija nepiedāvā iespēju iegūt pilsonību vai tādas pašas privilēģijas kā tās, ko bauda amerikāņi.

Kopš 1986.gada, kad toreizējais prezidents republikānis Ronalds Reigans amnestēja daudzus nelegālos imigrantus, mēģinājumi

ievērojami reformēt ASV imigrācijas sistēmu ir bijuši neveiksmīgi.

Senāts pērn pieņēma jaunu imigrācijas likumu, bet republikāņu kontrolētā Pārstāvju palāta to bloķēja.

Sabiedriskās domas aptauja liecina, ka 48% amerikāņu neatbalsta Obamas plānus imigrācijas jautājumā, bet 38% tos atbalsta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu