Āboltiņa: «Vienotībai» būs ārkārtas kongress 4.jūnijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vairākums partijas «Vienotība» nodaļu ir paudušas atbalstu ārkārtas kongresa sasaukšanai, tāpēc šodien partijas valdes sēdē pārsteigumi nav gaidāmi un tā pieņems formālu lēmumu par ārkārtas kongresa sasaukšanu 4.jūnijā, šorīt LTV atzina partijas vadītāja Solvita Āboltiņa.

Politiķe pieļāva, ka partijas biedri vēlas kongresu sarīkot agrāk, jo nodaļas uzskata, ka jau rudenī jāsāk aktīvs darbs pie gatavošanās pašvaldību vēlēšanām nākamgad, tāpēc tās grib skaidrību par partijas vadību, vai tā būs gana aktīva un spēs vest partiju priekšvēlēšanu cīņās.

Taujāta, vai viņa piekrīt, ka ir galvenā vainīgā «Vienotības» reitinga kritumā, Āboltiņa ironizēja, ka ir ļoti labi, ja var atrast vienu vainīgo. Viņa gan domājot, ka pamatā reitingu ietekmē partijas darbi un aktivitāte, piemēram, Laimdotas Straujumas valdības kūtrums, partijas iekšējā sašķeltība u.tml.

Tāpat politiķe sūrojās, ka pret viņu jau vairāk nekā gadu tiekot īstenota apmaksāta antikampaņa, kuras finansētājus gan Āboltiņa nenosauca.

Kā ziņots, «Vienotības» valde šodien diskutēs par iespēju sasaukt partijas ārkārtas kongresu jūnijā. «Vienotības» reģionālās nodaļas aicina partijas vadību sasaukt ārkārtas kongresu jau 4.jūnijā, nevis 29.oktobrī, kā paredzēts patlaban. «Vienotības» Liepājas nodaļas vadītājs Armīns Robežnieks aģentūru LETA iepriekš informēja, ka aicinājumu atbalsta 15 reģionālās nodaļas, kas iepriekš bija pārstāvētas sapulcē Liepājā.

«Vienotības» ģenerālsekretārs Artis Kampars aģentūrai LETA skaidroja, ka par partijas ārkārtas kongresa ātrāku sasaukšanu var lemt politiskā spēka valde vai arī to var rosināt vismaz desmitā daļa biedru.

Partijas valdes locekļiem ir dažādi viedokļi par iespēju sasaukt partijas ārkārtas kongresu jau jūnijā - ir gan šādas ieceres atbalstītāji, gan arī tie, kas skaidru atbalstu šim priekšlikumam nepauž.

Bijusī premjerministre Saeimas deputāte Laimdota Straujuma (V) aģentūrai LETA sacīja, ka atbalsta kongresa sasaukšanu. Arī Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Krišjānis Kariņš aģentūrai LETA norādīja, ka atbalsta ierosinājumu sasaukt ārkārtas kongresu jau 4.jūnijā, nevis 29.oktobrī, norādot, ka nepieciešama partijas vadības maiņa. «Lai beidzot rastos iespēja atgūt vēlētāju uzticību. Lai mēs tiešām turētos kopā kā vienotība. Pašreizējā situācijā šāda maiņa ir kardināli nepieciešama,» pauda politiķis, norādot, ka šādu nostāju izprot visi partijas biedri.

Līdzīgu viedokli pauda arī eiroparlamentārietis Artis Pabriks, uzsverot, ka ātrāka kongresa sasaukšana ir «pirmā nepieciešamība», jo vitāli svarīgi ir vienoties par jaunu partijas vadību vēl pirms gaidāmajām vēlēšanām.

Arī deputāts Aleksejs Loskutovs jau iepriekš atzina, ka partijas reģionālo nodaļu lēmums ir skaidri definēts, turklāt tas ir «absolūti loģisks», jo pienācīgi jāsagatavojas gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām. Viņš norādīja, ka iepriekš izvēlētais kongresa datums nebija pietiekami pārdomāts, jo vēla kongresa norise traucētu gatavošanos vēlēšanām. Līdz ar to partijas valdei būtu jāieklausās reģionālo nodaļu aicinājumā, pārliecināts Loskutovs, uzsverot, ka viņš šo iniciatīvu pilnībā atbalsta.

Daļa «Vienotības» valdes locekļu pagaidām skaidru atbalstu ierosinājumam par kongresu jūnijā vēl nepauž, uzsverot, ka par šo jautājumu vēl notiks diskusijas un ir būtiski sagatavoties kongresam.

Piemēram, EP deputāte Inese Vaidere atzina, ka viņai šajā jautājumā ir «divējādas sajūtas», jo esot skaidrs, ka nepieciešams laiks, lai kongresam pienācīgi sagatavotos, taču ir jautājumi, kurus nepieciešams risināt. Viņa norādīja, ka par šo jautājumu domas daloties arī atsevišķās reģionālajās nodaļās un pašlaik pilnīgi skaidra un vienota viedokļa neesot. «Katrā ziņā jāuzklausa argumenti, un tad jau varēsim izlemt,» viņa izteicās.

Arī Saeimas deputāts Anrijs Matīss aģentūrai LETA uzsvēra - ja tik īsā laikā ir iespējams sagatavoties kongresam, tad šādu priekšlikumu varētu arī atbalstīt. Viņš skaidroja, ka pirms kongresa nepieciešams izvirzīt kandidātus valdes locekļu amatiem, kā arī nepieciešamas diskusijas partijas nodaļās. Deputāts Edvards Smiltēns uzskata līdzīgi - ja tehniski būs iespēja pilnvērtīgi sagatavoties kongresam, tad tas varētu notikt arī vasarā.

Politiķe Karina Korna norādīja, ka plusi un mīnusi ir abos variantos - rīkojot kongresu gan oktobrī, gan jūnijā. Viņa arī uzsvēra, ka ir būtiski saprast, vai kongresa norisei var sagatavoties dažu mēnešu laikā.

Arī izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis uzskata, ka ir argumenti gan par, gan pret kongresa rīkošanu jūnijā. «Man padomā risinājums, kuru gribu vispirms piedāvāt apspriešanai valdes locekļiem. Jebkurā gadījumā pie labākā risinājuma nonāksim valdes sēdē,» sacīja politiķis.

Savukārt Āboltiņa jau iepriekš solīja, ka «Vienotības» valde izvērtēs reģionālo nodaļu argumentus un pieņems lēmumu šajā jautājumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu