Kad pirmo reizi atradāt papardes ziedu? (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jau pēc trim nedēļām atkal visi dosimies līgot un droši vien arī meklēsim papardes ziedu, kas ir neatņemama Līgosvētku tradīcija. To droši vien pēc koncerta Ventspils Reņķa dārzā darīs arī daži dziedošie Jāņi, kuru balsis būs dzirdamas gan koncertā, gan nule iznākušajā albumā "Jāņi dzied". Viens otrs no viņiem atklāja arī savu pirmo pieredzi papardes zieda meklēšanā.

Pasaules apceļotājs Jānis Vaišļa

Es nemaz papardes ziedu vēl neesmu atradis... (Smejas.) Tas taču, kā zināms, ir aizsargājamais augs, tādēļ to ir grūti gan ieraudzīt, gan atrast. Vienreiz — pirms kādiem astoņiem gadiem — gan man bija aizdomas, ka papardes zieds ir kaut kur tuvumā. Toreiz Jāņu naktī izgājām kādus divdesmit kilometrus caur Kuldīgas puses mežiem, un vienubrīd man bija aizdomas, ka papardes zieds ir kaut kur tuvumā — nojautu to ar sānu redzi. Bet publiskajās vietās gan parasti tie papardes ziedi nezied — tiem vajag īpašu atmosfēru, un arī pašam meklētājam jābūt garīgi tīram. Tā ir ļoti reta sakritība, īpaši jau Jāņu laikā. Bet man jau vēl viss ir priekšā, tikai jāņem vērā — tur, kur ir alkohols, papardes zieda nav...

Jānis Markovs, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra Mārketinga daļas vadītājs

Vienīgo un īsto papardes ziedu atradu pirms piecpadsmit gadiem Rojā, un tādēļ tieši 24. maijā mēs ar sieviņu Kaiju svinēsim piecpadsmito kāzu jubileju. Zinu, ka tas ir mēnesi pirms Jāņiem, taču Kurzemē, un īpaši jau jūras piekrastē, papardes mēdz ziedēt arī maijā...

Andrejs Volmārs, Latvijas Televīzijas žurnālists

Jā, protams, esmu atradis papardes ziedu. Tas gan bija pirms tik daudz gadiem, bet vēl tagad itin labi atceros, ka tas bija vasarā un ka tas nebija pirms Jāņiem, jo tik ilgi negribēju gaidīt... (Smejas.) Tā jau tai dzīvē gadās. Bet par šo notikumu man patiešām ir labas atmiņas, un esmu pilnīgi pārliecināts — ja paveicas, papardes ziedu tiešām var atrast.

Komponists un albuma aranžētājs Juris Kulakovs

Zini, konkrētu vietu un laiku nepateikšu, un man jau vispār šķiet, ka tas ir ļoti intīms jautājums. Varu vien atklāt, ka savulaik bija dzēriens "Papardes zieds", kas Jāņos bija itin noderīgs... Bet vispār — lai tas labāk paliek noslēpums! (Smejas.)

Plastikas ķirurgs Jānis Ģīlis

Patiesībā tā ir ļoti privāta lieta... Varu vien pateikt, ka papardes ziedu esmu meklējis un esmu arī atradis — tieši tad, kad meklēju. O, turklāt tas bija ļoti sen — pie sociālisma valsts iekārtas. Un vēl varu atklāt, ka papardes zieds toreiz arī ziedēja... Un tas patiešām ir skaistākais, kas var būt. (Smaida.).

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu