Rīgas pašvaldība sola nepieļaut taksometru karus (74)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Rīgas pašvaldība nepieļaus taksometru karus, sarkanā līnija ir pārkāpta, šodien Rīgas domes prezidija sēdē sacīja galvaspilsētas vicemērs Ainārs Šlesers (LPP/LC). Rīgas domes Pasažieru komercpārvadājumu komisijas priekšsēdētājs Jānis Zaržeckis (LPP/LC) norādīja - ja tiks pierādīta krimināla rīcība, taksometru firma var no licences droši atvadīties.

Šlesers norādīja, ka pašvaldība šādā situācijā nevar mierīgi sēdēt un gaidīt, kamēr lietu atrisinās policija. "Sākusies šaudīšanās, tiek apdraudētas dzīvības, var ciest garāmgājēji. Pašvaldībai ir jārīkojas,'''' uzsvēra vicemērs.

Deputāti nolēma, ka rīt plkst.10 pulcēsies uz prezidija ārkārtas sēdi, lai lemtu par iespējamo rīcību taksometru karu apturēšanā un situācijas normalizēšanu taksometru biznesā. Uz prezidija sēdi plānots aicināt pašvaldības policijas un Valsts policijas pārstāvjus, kā arī Rīgas domes Pasažieru komercpārvadājumu komisijas locekļus.

Šlesers norādīja, ka šai komisijai vajadzētu sapulcēties, lai lemtu par licences atņemšanu vainīgajai taksometru kompānijai. Šlesers arī uzdeva domes juristiem izvērtēt, cik lielas iespējas pašvaldībai ir iejaukties taksometru biznesā un atņemt licences kompānijām, kas nodara kaitējumu galvaspilsētas tēlam.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, pēdējie taksometru kari Rīgā notika pirms desmit gadiem, no 1998. līdz 2000.gadam.

Saistībā ar konkurences cīņu notika uzbrukumi taksometru firmu "Rīga Taxi" un "Bona M" automašīnām, tādēļ policijā tika ierosināti vairāki kriminālprocesi.

Abu taksometru firmu automašīnas tika dauzītas, kā arī dedzinātas. Gandrīz visos šajos gadījumos nozieguma raksturs bija identisks - automašīnā iesēdās pasažieris, bet, sasniedzot izvēlēto galamērķi, parādījās citas personas, kas ar dažādiem priekšmetiem taksometrus dauzīja.

Rīgas domes Pasažieru komercpārvadājumu komisijas priekšsēdētājs Jānis Zaržeckis (LPP/LC) norādīja - ja tiks pierādīta krimināla rīcība, taksometru firma var no licences droši atvadīties.

"Ja būs skaidrs, ka tiek lietoti pretlikumīgi līdzekļi, mēs lietosim likumīgus un atņemsim licenci. Ja nebūs licences, nebūs, kas karo," norādīja Zaržeckis, gan piebilstot, ka "takšu kari bijuši vienmēr un visās pilsētās".

Uzbrukumi jaunās taksometru kompānijas "Baltic Taxi" automašīnām ir ne tikai vēršanās pret jauno kompāniju, bet arī uzskatāmi par uzbrukumiem taksometru nozares imidžam.

Šādu viedokli pauda Latvijas Vieglo taksometru nozares darba devēju organizācijas priekšsēdētāja vietnieks Aleksejs Ignatjevs, kurš uzskata, ka šāda rīcība nav pieļaujama, jo uzbrukumos var ciest ne tikai automašīnas, bet arī to pasažieri.

Viņš pieļāva, ka uzbrukumi "Baltic Taxi" automašīnām ir saistāmi ar mēģinājumiem atsevišķām kompānijām saglabāt savu tirgus daļu, jo krīzes apstākļos taksometru pakalpojumi tiek izmantoti retāk un jaunas kompānijas ienākšana tirgū "ne visiem patīk".

"Grūti spriest, vai abi uzbrukumi "Baltic Taxi" automašīnām ir saistīti, tomēr jebkurā gadījumā šāda rīcība nav pieļaujama un visi jautājumi ir jārisina sarunu ceļā," sacīja Ignatjevs, uzsverot, ka viņš ir pārliecināts, ka Latvijas Vieglo taksometru nozares darba devēju organizācijas biedri ar šādiem paņēmieniem nestrādā.

Viņaprāt, iepriekšējā Rīgas dome ir pieļāvusi absurdu situāciju taksometru nozarē, jo pašlaik Rīgā vien darbojoties 70 firmas, kuru skaitu ir nepieciešams samazināt, lai nodrošinātu pakalpojumu kvalitāti.

Ignatjevs pastāstīja, ka 6-10 uzņēmumi kontrolē vismaz 60% taksometru pakalpojumu tirgus, bet apmēram 40 firmām ir tikai 2-3 automašīnas, kas arī ievērojami sarežģī situāciju, jo mazās firmas nav spējīgas saimnieciski efektīvi strādāt un panākt savstarpējo vienošanos šādos apstākļos ir ļoti grūti.

Par iespējamiem situācijas risinājumiem Ignatjevs nemācēja atbildēt, vien norādīja, ka visām pusēm ir jāsēžas pie sarunu galda, lai gan pats arī atzina, ka vienošanos būs grūti panākt, jo taksometru biznesa tirgus ir pārāk sadrumstalots un pakalpojumu sniedzēju ir pārāk daudz.

LETA jau ziņoja, ka pagājušajā naktī noticis vēl viens uzbrukums, kura laikā neidentificēts ļaundaris šāvis uz jaunās taksometru pakalpojumu kompānijas "Baltic Taxi" automašīnu, informēja SIA "Baltic Taxi" valdes loceklis Jānis Naglis.

Taksometra vadītāja nav cietusi, automašīnā incidenta brīdī pasažieru nebija. Izsaukta policija, kas fiksējusi notikušā apstākļus.

"Baltic Taxi" darbiniece vakarnakt pēc brauciena uz lidostu "Rīga" devās uz pilsētas centru. Ceļā to strauji apdzina tumšas krāsas auto, no kura vēlāk tika raidīts šāviens "Baltic Taxi" automašīnas virzienā. Incidentā automašīnai bojāts stikls.

Kā informēja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Preses un sabiedrisko attiecību sektora vecākais speciālists Edgars Dudko, šonakt plkst. 1 policijā saņemts iesniegums, ka "Baltic Taxi" taksometram K.Ulmaņa gatvē izšauts stikls.

Sākts kriminālprocess par mantas bojāšanu. Policija pārbauda šā gadījuma iespējamo saistību ar aizpagājušajā naktī notikušo incidentu Vecrīgā.

Jau ziņots, ka naktī no otrdienas uz trešdienu notika pirmais incidents, kura laikā SIA "Rīgas transporta sabiedrība" (baltās "Toyota") taksometru vadītāji - trīs vīrieši - uzbruka vienai sievietei, "Baltic Taxi" taksometra vadītājai, ielencot automašīnu, pārdurot riepu, sabojājot durvis. Notikušo izmeklē policija.

"Likumsargiem, ministrijām, iestādēm ir zināmi bandīti un to kriminālais darbības stils taksometru biznesā. Vai tiešām kādam cilvēkam ir jāiet bojā, līdz kāds sāks rīkoties? Lai arī tas nav mūsu primārais uzdevums, mēs netaupīsim līdzekļus, lai šajā biznesā bandītismu izskaustu. Mēs arī bez iecietības vērsīsimies pret tiem, kuri pauž atbalstu šādām 90.gadu stila kriminālām darbībām," norādīja SIA "Baltijas Aviācijas sistēmas" īpašnieks un SIA "Baltic Taxi" līdzīpašnieks Bertolts Fliks.

Kā ziņots, "Baltic Taxi "savu darbību sāka šā gada augustā.

Komentāri (74)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu