Aptauja: neapmierina vēlēšanu rezultāti (150)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Snapshots

Aptuveni pirms nedēļas notika 10.Saeimas vēlēšanas. Tajās Latvijas pilsoņi lēma, kuriem politiķiem uzticēt nākamā parlamenta deputātu mandātus un kurus tautas kalpus no Saeimas ēkas izraidīt. Portāls TVNET skaidroja, kādēļ daudz Latvijas iedzīvotāju joprojām ir neapmierināti ar vēlēšanu rezultātiem.

Izrādās, ka ar vēlēšanu rezultātiem apmierināta tikai trešā daļa Latvijas cilvēku. TVNET un “Snapshots” aptaujas rezultāti liecina, ka teju puse jeb 48% ir nemierā ar balsojuma iznākumu.

Jaunie un turīgie – apmierināti

Visapmierinātākie ar vēlēšanu rezultātu ir jaunieši (lūdzu, skatīt rakstā esošo grafiku). 44% jauno cilvēku ir mierā ar Latvijas pilsoņu izvēli. Vēl pozitīvāki šai jautājumā ir turīgie – 64% cilvēku ar mēneša ienākumiem no 600 līdz 800 latiem pauž apmierinātību ar vēlēšanu rezultātiem.

Nabadzīgākie – nemierā

Savukārt kritiskāki pret balsojumu ir vecāka gada gājuma cilvēki un ļaudis ar mazākiem ienākumiem. Tikai 19% cilvēku ar ikmēneša ienākumiem no 150 līdz 250 latiem ir priecīgi par Latvijas pilsoņu izvēli 2.oktobrī.

Kāpēc esam neapmierināti?

Sociālantropologs Klāvs Sedlenieks, runājot par cilvēku neapmierinātību šai jautājumā, portālam TVNET atzina, ka daļa aptaujāto, iespējams, nepiedalījās vēlēšanās un tādēļ tagad ir nemierā ar rezultātu.

Tāpat par vēlēšanu rezultātiem nepriecājas radikālāko politisko spēku, piemēram, nacionālās apvienības "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) un partijas "Par cilvēktiesībām vienotā Latvijā" atbalstītāji.

Nacionālā apvienība vēlēšanās guva salīdzinoši mazus panākumus, taču krieviski noskaņotais politiskais spēks vispār neiekļuva jaunajā Saeimā.

Trešais iemesls, kādēļ ir tik daudz neapmierināto, saistīts ar to, ka "tīri statistiski neviena izvēle nebija vairākuma izvēle". Jaunajā parlamentā vairums deputātu būs tādi, par kuriem katrs konkrētais cilvēks nav balsojis. 

Speciālists nevilka paralēles starp vispārējo cilvēku negatīvo noskaņojumu par dzīvi un neapmierinātību ar vēlēšanu rezultātiem.

Runājot par trūcīgāku cilvēku negatīvo attieksmi pret vēlēšanu rezultātiem, Sedlenieks atzina, ka

šie cilvēki varētu būt nemierā ar balsojumu par politiķiem, kas samazina pabalstus.

Savukārt vecāki cilvēki varētu nesaprast, "kā var balsot par tiem, kas samazina pensijas".

Kā Tu domā - ar ko skaidrojama augstā neapmierinātība ar vēlēšanu rezultātiem?

Vai Tevi apmierina 10.Saeimas vēlēšanu rezultāti?

Foto: Snapshots

Interneta aptauja notika šonedēļ, un tajā piedalījās vairāk nekā 900 cilvēku.

Komentāri (150)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu