BBC demonstrēs filmu par CIP slepenajiem cietumiem (3)

LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielbritānijas raidsabiedrība BBC sestdien demonstrēs dokumentālu filmu par ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) slepenajiem cietumiem, kas esot bijuši izveidoti Lietuvā un Polijā un kur bijuši ieslodzīti terorismā aizdomās turētie.

BBC šīs filmas prezentācijā savā interneta lapā ziņoja, ka 2003.gada pavasarī uz Poliju ticis aizvests viens no vadošajiem teroristu tīkla "Al Qaeda" dalībniekiem Halids Šeihs Muhameds.

Prezentācijā teikts, ka CIP transportējusi terorismā aizdomās turētos Polijas un Lietuvas teritorijā. Kejkutos Polijas ziemeļos pastāvējis slepens cietums, kas ticis slēgts, pirms CIP lidmašīnas sākušas nolaisties Lietuvā.

BBC atsaucās uz Lietuvas eksprezidentu Rolandu Paksu, bijušo Lietuvas Valsts drošības departamenta vadītāju Arvīdu Pocju un Lietuvas Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas priekšsēdētāju Arvīdu Anušausku. Šī komiteja bija izmeklējusi ziņas par slepenu CIP cietumu Lietuvā.

Pakss BBC žurnālistiem paziņoja, ka savas prezidentūras laikā esot saņēmis Valsts drošības departamenta vadītāja pieprasījumu sankcionēt personu slepenu ievešanu Lietuvā viņu tālākai turēšanai apcietinājumā. Savukārt Pocjus uzsvēra, ka šādu personu ievešana Lietuvā nebija iespējama.

"Programma ir beigusies. Šī aģentūra publiski neapspriež, kur var būt bijuši vai nevar būt bijuši [tās] cietumi," sacīja CIP pārstāvji, atbildot BBC reportieriem.

BBC arī atgādināja Londonā bāzētās organizācijas "Reprieve" paziņojumu par tās rīcībā esošiem datiem, ka slepenā CIP cietumā Lietuvā kaut kad laika posmā no 2004. līdz 2006.gadam bijis ieslodzīts Abu Zubaidahs no Palestīnas, kurš kļūdaini uzskatīts par starptautiskā teroristu tīkla "Al Qaeda" locekli.

Lietuvas Ģenerālprokuratūra jau ir sākusi izmeklēšanu par iespējamo CIP cietuma pastāvēšanu Lietuvas teritorijā, jo iepriekš parlamentārās izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka bijušie Valsts drošības departamenta (VDD) vadītāji bijuši informēti par ASV slepenajiem projektiem, taču nav snieguši nepieciešamo informāciju valsts augstākajām amatpersonām.

Vēstīts, ka pirmo reizi ziņas par slepeno CIP cietumu Lietuvā izskanēja pagājušā gada 20.augustā, kad telekanāls "ABC News", atsaucoties uz anonīmiem "bijušajiem CIP darbiniekiem", informēja, ka Lietuva šīs iestādes vajadzībām atvēlējusi kādu ēku Viļņas apkārtnē, kurā aptuveni gadu līdz 2005.gada beigām turēti astoņi augsta ranga "Al Qaeda" kaujinieki.

Lietuvas parlamenta Nacionālās drošības un aizsardzības komisija savā izmeklēšanā konstatēja, ka Lietuvā bijuši radīti visi nepieciešamie apstākļi slepena CIP cietuma pastāvēšanai un CIP aizturēto personu ievešanai un izvešanai, taču tie nav izmantoti.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu