Laikraksts: Puškina piemineklis uzstādīts bez atļaujas (228)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievu dzejnieka Aleksandra Puškina piemineklis, ko šodien plkst.12 atklās Kronvalda parkā Rīgā, uzstādīts bez atļaujas un nepieciešamā saskaņojuma, šodien raksta "Diena".

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI) projektu nav saskaņojusi, lēmumu pamatojot ar nepiemēroto novietojumu, savukārt Rīgas Pieminekļu padome piekāpusies Latvijas Puškina biedrības lūgumam un ļāvusi bronzā atveidoto rakstnieku novietot tieši Kronvalda parkā.

"Tas ir briesmīgi nelikumīgi, taču Rīga ir pilna ar nelikumīgiem pieminekļiem," situāciju raksturo Rīgas Būvvaldes vadītājs Andis Cinis.

Jautājums par Puškina piemineklim piemērotāko vietu ir aktuāls jau kopš 1999.gada, kad Pieminekļu padome konceptuāli atbalstīja monumenta uzstādīšanu Rīgā. Šo gadu laikā izskatīti vairāki varianti, kur to novietot, - Maskavas dārzā, Kalpaka bulvārī, Gogoļa un Puškina ielas stūrī, Citadeles ielā, kā arī Kronvalda bulvārī. Taču padome priekšlikumus noraidīja, pamatojot, ka skulptūra šajās vietās neiederas.

"Viņi [Latvijas Puškina biedrība] bez maz uz ceļiem krita un lūdza šo vietu," atļauju uzstādīt pieminekli Kronvalda parkā pamato Cinis, kurš pārstāv arī Pieminekļu padomi. Ar pašu biedrību "Dienai" piektdien neizdevās sazināties.

Būvvaldes vadītājs "Dienai" atzīst, ka pieminekļa uzstādīšana ir pretlikumīga: "Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija būvprojektu nav akceptējusi, jo uzskata, ka piemineklim piemērotāka vieta būtu Maskavas dārzā vai iepretī Latvijas Zinātņu akadēmijai Puškina ielā. Taču Rīgas Pieminekļu padome atļāva to uzstādīt Kronvalda parkā."

Pretējās domās gan ir VKPAI vadītājs Juris Dambis. "Lai uzstādītu kādu pieminekli, tas jāsaskaņo inspekcijā. Mums nav iebildumu par uzstādīšanu, bet gan pret novietni - lai piemineklis labāk iegultu pilsētvidē," skaidro Dambis un piebilst, "ja ir runa par ievērojamiem rakstniekiem, pieminekļa vietai jābūt kontekstā. Šis gadījums gan izskatās - kur gribam, tur liekam."

Jautāts, vai par šo gadījumu atbildīgajām institūcijām var piemērot sodu, Dambis ir izvairīgs: "Inspekcija to izvērtēs. Pārkāpumi ir jāšķiro." VKPAI Rīgas nodaļas vadītājs un galvenais inspektors Jānis Asaris informē, ka šādās situācijās juridiskām personām var piemērot 500 latu, bet fiziskām - 200 latu sodu. Viņš stāsta, ka jau uzrakstījis vēstuli domes Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētājam Sergejam Dolgopolovam (SC), kurā lūdz skaidrojumu par pieminekļa uzstādīšanas sākšanu.

"Mūsu inspektori bija tajā vietā un fiksēja situāciju. Šis ir nepatīkams precedents," saka Asaris. Jautāts, vai nav iespējams pieminekļa uzstādīšanu apturēt, Asaris atbild, ka Rīgas svētku kontekstā atklāšanas pasākums, visticamāk, notiks, taču viņš neizslēdz iespēju, ka nākotnē pieminekli varētu pārvietot uz "piemērotāku vietu".

Kā ziņots, šodien plkst.12 Rīgā, Kronvalda parkā, atklās dzejniekam Aleksandram Puškinam veltītu pieminekli.

Pieminekļa atklāšanā piedalīsies Rīgas domes vadības pārstāvji, Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs un Maskavas pilsētas pārstāvji, kā arī pieminekļa autors - Aleksandrs Taratinovs.

Pieminekli iesvētīs Pareizticīgo baznīcas mācītājs.

Pasākuma laikā skanēs Puškina dzeja, gaidāmi arī kora priekšnesumi.

Piemineklis Puškinam tiks izvietots pēc Latvijas Puškina biedrības iniciatīvas, un skulptūra ir Maskavas nama dāvana Rīgai. Tās māksliniecisko veidolu un novietojumu ir akceptējusi Pieminekļu padome.

Jau ziņots, ka kopējās pieminekļa uzstādīšanas un apkārtnes labiekārtošanas darbu izmaksas ir 4135 lati. Pusi no šīm izmaksām sola segt darbu veicēji - SIA "Mīts", bet atlikušo summu - 2068 latus - augusta sākumā nolēma piešķirt Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komitejas deputāti no rezerves fonda.

Komentāri (228)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu