Dzintaru koncertzālē aicina uz Lielajai Piektdienai īpaši veltītu koncertu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Lielajā Piektdienā, 25. martā plkst.19:00 Dzintaru koncertzālē notiks īpašs, šai dienai veltīts koncerts, kurā tiks atskaņoti ievērojami klasiskās mūzikas skaņdarbi.

Koncertā būs dzirdama svīta no Žana Batista Lulli operas Atiss, baroka orķestra Collegium Musicum Riga izpildījumā, kā arī soprāna ārija no Kārļa Heinriha Grauna oratorijas «Jēzus nāve» soprāna Montas Martinsones un baroka orķestra Collegium Musicum Riga izpildījumā, diriģenta Māra Kupča vadībā.

Koncerta kulminācija būs Džovanni Batista Pergolēzi majestātiskā kantāteStabat Mater atskaņojums, kas tiekuzskatīts par vienu no baroka laikmeta dižākajiem šedevriem. Pats Vinčenco Bellīni šo opusu nodēvējis par «sāpju dievišķo poēmu».
Tā atskaņojumā vienosies kontrtenors Sergejs Jēgers, soprāns Monta Martinsone, Rīgas Doma zēnu koris un baroka orķestris Collegium Musicum Riga,diriģenta Mārtiņa Klišāna vadībā.

Foto: Publicitātes foto

Stabat Mater ir meistardarbs, viens no sirsnīgākajiem un skaistākajiem darbiem, kas veltīts Jaunavai Marijai. Šo opusu Pergolēzi komponējis īsi pirms nāves, atrazdamies Pocuolli franciskāņu klosterī, netālu no Neapoles. Kantātes teksts apdzied Bībeles epizodi, kurā Svētā Jaunava Marija izcieš sava dēla Jēzus Kristus nāvi pie krusta. Vēlāk Stabat Mater teksts tika iekļauts katoļu liturģijā, taču tā autors ir nezināms.

Baroka orķestri Collegium Musicum Riga 1990. gadā dibinājis diriģents Māris Kupčs, kurš ir Latvijā mērķtiecīgākais baroka un klasicisma mūzikas pētnieks, nenogurstošs jaunu mūziķu izglītošanā, aizraudams tos ar baroka laikmeta mūzikai vien raksturīgo greznumu un virtuozitāti. Kopš 2004.gada kolektīvs ir pilna sastāva baroka orķestris, kas pilda arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas baroka orķestra pienākumus un spēlē vēsturiskos instrumentus.

Jaunā un talantīgā dziedātāja Monta Martinsone ir absolvējusi Rīgas Doma kora skolas vokālo nodaļu un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju, pašlaik turpinot studijas maģistrantūrā - Lietuvas Mūzikas un Teātra akadēmijā pie izcilās Astas Krikščiūnaites. Piedalījusies vairākās Latvijas Nacionālās Operas izrādēs «Burvju Flauta», «Skrūves pagrieziens», «Bīstamie sakari» un kā soliste vairāku CD tapšanā kopā ar Latvijas Radio kori, Jauniešu kori Balsis un Ņujorkas latviešu kori.

Sergejs Jēgers ir spilgta un drosmīga personība Latvijas mūzikā. Pilnu akadēmiskās muzikālās izglītības ciklu izgājis Latvijā, meistarību papildinājis Šveicē un Francijā, Sergejs Jēgers uzstājas solo un kamermūzikas koncertos, baroka muzikālo darbu atskaņojumos un operas iestudējumos.2005. gadā viņš kā vienīgais kontrtenors ierindojās 25 finālistu vidū un ieguva godpilno 6. vietu prestižajā raidsabiedrības BBC konkursā «Pasaules dziedātājs 2005» Velsā.

Rīgas Doma zēnu koris ir dibināts 1950. gadā, un tā mākslinieciskā vadītāja un diriģenta Jāņa Erenštreita vadībā 30 gadu laikā ieguvis ievērojamus sasniegumus un starptautisku atpazīstamību. Korī dzied zēni un profesionāla vīru grupa, un šobrīd tas ir viens no visaktīvāk koncertējošiem kolektīviem Latvijā. 2001. gadā Rīgas Doma zēnu koris tika novērtēts ar Lielo Mūzikas balvu. Koris ir saņēmis arī 1999. gada balvu par labāko mūzikas ierakstu - Uģa Prauliņa un RDZK projektu «Odi Et Amo». Rīgas Doma zēnu koris piedalās vairākos Latvijas Nacionālās operas un Jaunā Rīgas Teātra iestudējumos un tam regulāri notiek koncerti ne tikai Latvijas, bet arī daudzu pasaules valstu nozīmīgākajās koncertzālēs un baznīcās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu