Saeima apstiprinās jauno Straujumas valdību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeima šodien plkst. 10 sanāks uz ārkārtas sēdi, lai apstiprinātu Ministru prezidentes amatam atkārtoti izvirzītās Laimdotas Straujumas (V) izveidoto valdību.

Koalīcijas partijas - «Vienotība», Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), kā arī nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNKN) - šodien plkst.9 parlamentā parakstīs koalīcijas līgumu un valdības deklarāciju.

Tāpat plānots, ka šodien plkst.14 uz svinīgo sēdi sanāks jaunā valdība, kurā piedalīsies arī Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Jau ziņots, ka Bērziņš otrdien nominēja Straujumu valdības vadītājas amatam.

Plānots, ka «Vienotību» jaunajā valdībā Ministru prezidenta amatā pārstāves Straujuma, finanšu ministrs Jānis Reirs, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, satiksmes ministrs Anrijs Matīss, izglītības un zinātnes ministra amatā būs «Iespējamās misijas» vadītāja Mārīte Seile.

Zaļo un zemnieku savienību jaunajā valdībā varētu pārstāvēt zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, labklājības ministrs Uldis Augulis, ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola, kā arī Guntis Belēvičs veselības ministra amatā.

Nacionālajai apvienībai jaunajā valdībā varētu būt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards, tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs un kultūras ministre Dace Melbārde.

Līdz ar to jaunajā valdībā būs seši ministri, kas nedarbojās līdzšinējā Ministru kabinetā,

- Seile, Reirs, Reizniece-Ozola, Belēvičs, Gerhards un Rasnačs. Savukārt pieci līdzšinējie ministri - finanšu ministrs Andris Vilks (V), izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete (V), ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (V), vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Romāns Naudiņš (VL-TB/LNNK) un tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK) savu darbu valdībā neturpinās.

Oficiālās sarunas par atbildības jomu sadali partneri sāka uzreiz pēc vēlēšanām, tomēr gandrīz trīs nedēļas politiķiem nesekmējās vienoties par atsevišķām atbildības jomām. ZZS uzstāja uz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārraudzību, kas bija arī viena no VL-TB/LNNK prioritātēm, jo arī pašreizējā valdībā šī ministrija ir nacionālās apvienības pārziņā.

Pēc aptuveni divām sarunu nedēļām Bērziņš aicinājis topošās koalīcijas partijas nedēļas laikā vienoties par atbildības jomu sadalījumu jaunajā valdībā, kas tika izdarīts, jo ZZS paziņoja, ka piekrīt uzņemties arī Ekonomikas ministrijas un Veselības ministrijas pārraudzību, līdz ar to atrisinot domstarpības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu