Piemēram, Wendey’s ir ziņojuši, ka viņu frī kartupeļi satur vienu vai vairākas rapšu, kokvilnas sēklu vai kukurūzas eļlas. Pētījums gan pierāda, ka pamatā tiek lietota tikai un vienīgi kukurūzas eļļa.
Vai fast food ir droša pārtika?
Uzreiz jāsaka, ka pētnieki neizvirza nekādus apgalvojumus par kukurūzas vai slāpekļa ietekmi uz veselību. Turklāt nav pierādījumu, ka gaļa no dzīvniekiem, kas pamatā baroti ar kukurūzu un ir guvuši ietekmi no slāpekli saturošiem blakusproduktiem, būtu bīstama veselībai. Autoru mērķis bija parādīt ātro uzkodu jeb fast food produktu audzēšanas un ražošanas procesu...
Kā vērtējami pētījuma rezultāti? Jāatzīst, ka dažos punktos pētījuma rezultāti nav pretrunīgi. Ikviens zina, ka gaļas lopi ASV un citur pamatā tiek baroti ar kukurūzu un tiek turēti šaurās vietās, lai tie pēc iespējas mazāk kustētos. Rezultāti parādīja, ka visās ķēdēs un pilsētās tiek izmantoti vienāda rakstura produkti, kas nozīmē, ka dzīvnieki baroti vienādi un turēti vienādos apstākļos.
Taču vienlaikus jāsecina, ka daži restorāni izmanto citas eļļas frī kartupeļos, nekā bija apgalvojuši. Turklāt autori paziņoja, ka slāpekļa izotopu rādītāji dažiem gaļas produktiem norādīja, ka dažviet dzīvnieki turēti tādos apstākļos, ka ēduši paši savus izkārnījumus...
Kas pētījumā nav iekļauts? Šajā gadījumā zinātnieki nerunā par hormonu, antibiotiku, smago metālu un pesticīdu klātbūtni. Daudzi veselības eksperti uzskata, ka tieši šīs vielas ir liels risks sabiedrības veselībai.