Tikai 50 santīmu - un bērns ir glābts! (23)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Snapshots

Tikai daži desmiti santīmu par atstarotāju, un tu uz ceļa esi pamanāmāks! Kaut gan sācies rudens un laiks kļuvis tumšāks, tikai neliela daļa cilvēku lieto šos mazos nieciņus, kas var izglābt dzīvību. Lai arī Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD) saka, ka atstarotājus lietojam vairāk nekā pirms dažiem gadiem, tomēr portāla TVNET un "Snapshots" aptaujā atstarotāju regulārā lietošanā atzinušies vien 15% cilvēki.

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) Sabiedrisko attiecību daļas priekšnieks Jānis Aizpors sarunā ar portālu TVNET sacīja, ka konkrētu skaitļu, cik daudz cilvēku lieto atstarotāju, nav, taču "uz aci" liekoties, ka atstarotāju lietotāju ir vairāk nekā pirms pieciem gadiem, kad tos lietoja tikai retais.

"Kādreiz nelietoja praktiski nemaz," viņš atgādināja un norādīja, ka pēdējos gados par atstarotāju lietošanu tiek runāts arvien vairāk. Arī ceļu policisti sakot, ka atstarotāji tiek lietoti biežāk. "Domāju, ka process ir aizgājis tāpat kā ar jostām. Kādreiz lietoja daudz mazāk."

Visvairāk atstarotājus lietojot bērni, jo viņiem par to stāsta mācību iestādēs. Uz viņiem arī vērstas dažādas akcijas, kurās dāvina atstarotājus.

Priecē, ka cilvēki lieto ne tikai atstarotājus, bet arī atstarojošās vestes.

Atstarotāji bieži vien ir mazi un var pazust, bet ar vestēm ir citādi. "Vestu efekts ir lielāks, tās ir labāk pamanāmas."

Organizēta lietošana

Aizpors novērojis, ka vestes lieto ne tikai atsevišķi kājāmgājēji un riteņbraucēji, bet arī, piemēram, bērnudārza grupiņu bērni. Vestes bērni, līdzīgi kā ārzemēs, izmanto, ejot pastaigās un šķērsojot ielu.

Turklāt atstarojošās vestes nemaz nav tik dārgas - to cenas mēdz būt no lata līdz diviem. Vestes, kuras ir vienkāršas, plānas un viegli uzģērbjamas uz pārējām drēbēm, var iegādāties arī lielveikalos un celtniecības preču veikalos. Aizpors minēja, ka vestes maksā līdzīgi kā atstarojošās aproces, taču rada lielāku drošību.

Mazie atstarotāji ir lētāki - tos var iegādāties pat par dažiem desmitiem santīmu.

"Vislabāk, ja atstarojošais materiāls ir iestrādāts apģērbā."

Jo bagātāki, jo retāk lieto atstarotājus

Savukārt TVNET un "Snapshots" aptaujas dati liecina, ka regulāri atstarotājus lieto vien 15% iedzīvotāju.

Gandrīz puse cilvēku atstarotājus nelieto nekad.

Turklāt aptaujas rezultāti liecina - jo cilvēkiem lielāki ienākumi, jo mazāk tie lieto atstarotājus. 68% respondentu ar ienākumiem no 601 līdz 800 latiem mēnesī atstarotājus nelieto. Vēl retāk atstarotājus lieto cilvēki ar ienākumiem virs 800 latiem mēnesī - 72% aptaujāto ar šādiem ienākumiem atstarotājus nelieto.

Rīdzinieki (13%) ievērojami biežāk nekā citu pilsētu iedzīvotāji (6%) un laucinieki (2%) neredz jēgu atstarotāju lietošanai.

Daļa cilvēku, kuri neredz jēgu atstarotāju lietošanai, norādīja, ka kājām staigā maz, jo vairāk pārvietojas ar automašīnu. Daži vienkārši piemirsuši par atstarotājiem, bet citi nevar atrast sev piemērotākos spīdekļus. Arī laika trūkums tiek minēts kā viens no iemesliem, kādēļ netiek iegādāti atstarotāji.

Vēlos nopirkt atstarotāju, bet nav tam laika.

Daļa mazos spīdekļus izmanto tikai sporta aktivitātēm vai tikai braucot ar velosipēdu. Ir arī aptaujātie, kuri atstarotājus lieto, tikai ejot pa tumšu ceļu, bīstamām vietām.

Savukārt apzinīgākie atklāja, ka tumšā laikā lieto ne tikai atstarotājus un vestes, bet arī kabatas lukturīšus.

Foto: Snapshots

Interneta aptauja notika šajā nedēļā, un tajā piedalījās aptuveni 900 cilvēku.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu