Sektanti "Jaunā paaudze" dedzina latviešu grāmatas (347)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

"Cīnoties ar pagānismu", dienu pirms Līgo vakara sektas "Jaunā paaudze" pasākumā dedzinātas grāmatas, tajā skaitā bērnu grāmatas un patriotisku latviešu dziesmu izlase. Sārtā nokļuvusi arī "Pilsoniskās savienības" (PS) Rīgas domes deputāta Jāņa Mārtiņa Zandberga veidotā dziesmu grāmata, tāpēc viņš konsultējas par iespējām vērsties policijā, raksta "Latvijas Avīze".

Ar iesniegumu izvērtēt "Jaunās paaudzes" darbību likumību policijā var vērsties ikviens, skaidrojusi Drošības policijas priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa. Pagaidām nav saņemts neviens iesniegums par 22. jūnija pasākumu "Jaunās paaudzes" templī Pārdaugavā. "Balstoties tikai uz masu medijos redzēto, nevaram komentēt, vai saskatāmas kādas noziedzīgas darbības," sacījusi policijas pārstāve.

PS Rīgas domes frakcija galvaspilsētas mēram Nilam Ušakovam, kā arī atbildīgajām deputātu komitejām ir iesniegusi vēstuli, kurā aicina Rīgas domi nosodīt "Jaunās paaudzes" rīkoto grāmatu dedzināšanu.

Iesniegums tapis pēc TV3 raidījuma "Bez tabu" sižeta. Tā veidotājs Alberts Dinters stāstījis, ka filmētāji grāmatām šašliku kastēs klāt neesot laisti, bet, pirms izšļākts degmaisījums un tām pielaista uguns, viņš pamanījis Zandberga veidoto "Mārtiņa dziesmu grāmatu", kur ir tādas tautā iemīļotas dziesmas kā "Zilais lakatiņš", kā arī bērnu un pasaku grāmatas.

"Uzskatām šādu vēršanos pret latviskās kultūras vērtībām kā nepieņemamu un sodāmu rīcību. Aicinām Rīgas domi un atbildīgās drošības iestādes nepieļaut šādu akciju īstenošanu un pieprasām izveidot darba grupu, kas sadarbībā ar Saeimas Nacionālās drošības komisiju ierosinātu izstrādāt grozījumus likumos, iekļaujot tajos pantu par kriminālatbildības piemērošanu šādu vandalisma akciju gadījumos," teikts PS frakcijas paziņojumā.

Vienlaikus atzīstot, ka akcijas rīkotājus, iespējams, varētu saukt pie atbildības par nacionālā un etniskā naida izraisīšanu un par kultūras un nacionālā mantojuma iznīcināšanu, frakcijas pārstāvis Dāvis Stalts skaidro, ka frakcijas domnieki vēlas panākt šai lietai lielāku publicitāti un sabiedrības atbalstu. "Kaut kas tāds Latvijā nebija pieredzēts vairāk nekā simts gadu, kopš 1874.gadā cariskās Krievijas melnsimtnieki sadarbībā ar vietējiem baltvāciešiem panāca, ka Baumaņu Kārļa tikko izdotais krājums "Līgo" tika konfiscēts un sadedzināts Daugavmalā. Pat visus garos padomju okupācijas gadus represīvās varas institūcijas neiedrošinājās rīkot šādas akcijas," sacījis Stalts.

"Jaunās paaudzes" vadītāja Alekseja Ledjajeva preses sekretārs Rolands Bračs izteicies, ka ikvienam ir tiesības paust savu viedokli - gan baznīcai par politiskajām norisēm, gan politiķiem par notiekošo baznīcās. "Tikai stipri šaubos, vai tie, kas komentē, paši bijuši šajā pasākumā un var kompetenti spriest par notikušā būtību," teicis Barčs, "tā nebija vēršanās pret kādu fiziski vai atgriešanās viduslaikos. Cilvēki varēja vērsties pret ideoloģiju, kas nodarījusi viņiem fizisku vai garīgu ļaunumu. Nav noliedzams, ka okultisms, pagāniskie rituāli, uzticēšanās buršanām un zīlniekiem daudziem ir nesusi ļaunumu. Cilvēkiem ir jāļauj atbrīvoties no šā kaitējuma."

Neviens neesot skatījies, kādas grāmatas tiek mestas ugunī. Tā bijusi pilnīgi brīva katra cilvēka izvēle. Uz jautājumu, kāpēc tas noticis dienu pirms Līgo svētkiem, Bračs atbildējis, ka tā neesot vēršanās pret latviešiem, bet pirms ziemas un vasaras saulgriežiem parasti sabiezējot kristīgo un pagānisko uzskatu pretrunas.

Pēc Brača stāstītā, pašlaik "Jaunajai paaudzei" esot ap 7000 atbalstītāju, bet domubiedru un "karsēju" esot krietni vairāk.

Komentāri (347)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu